Уряд посилить оборону кордону — з резервного фонду виділили майже 2,5 мільярда гривень

Автор:
Олександра Опанасенко
Дата:

Кабінет міністрів виділив майже 2,5 мільярда гривень на будівництво фортифікаційних споруд та облаштування кордону. Додаткове фінансування також отримає Державна прикордонна служба.

Про це повідомив премʼєр-міністр України Денис Шмигаль.

Так 1,4 мільярда гривень піде на фортифікаційне обладнання оборонних рубежів, а ще 1,1 мільярда — на облаштування смуг невибухових загороджень.

Крім того, 120 мільйонів гривень виділять для Державної прикордонної служби. Це також посилить обороноздатність та інженерно-технічне облаштування кордону.

  • 24 листопада 2023 року в Міноборони створили групу, яка контролюватиме будівництво фортифікацій в Україні. Її задача — реагувати на проблеми, координувати зусилля органів влади та військових у цьому питанні та впровадити реформу.
  • 30 грудня 2023 року уряд ухвалив новий підхід до будівництва фортифікаційних споруд. Ухвалена постанова розширила перелік державних органів, які можуть закуповувати товари, роботи й послуги для будівництва військових інженерно-технічних і фортифікаційних споруд — раніше цю функцію виконували обласні військові адміністрації. Тепер, окрім них, замовниками виступатимуть Міноборони, Державна спеціальна служба транспорту і Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури. Тобто будівництво оборонних споруд фінансуватиметься не за рахунок окремої бюджетної програми, а в межах видатків державного і місцевих бюджетів та інших джерел, не заборонених законодавством.