Премʼєр Словаччини хоче нормалізувати відносини з рф і вважає стратегію Заходу щодо війни в Україні «провальною»

Автор:
Ліза Бровко
Дата:

Премʼєр-міністр Словаччини Роберт Фіцо від проросійської партії Smer написав колонку для словацького видання Pravda з критикою стратегії Заходу з підтримки України у війні з росією, називаючи її «цілковито провальною».

За його словами, він відкидає «чорно-біле бачення [війни в Україні], як того бажали у Вашингтоні чи Брюсселі», і вважає, що війна, яка триває з 2014 року, відбувається «під тотальним впливом США».

Водночас словацький премʼєр пише, що росія порушила міжнародне право і застосувала військову силу у відповідь «на безпекову ситуацію і тиск України щодо вступу в НАТО». Він порівняв це із ситуацією між США та Іраком — «великі країни часто так роблять».

Роберт Фіцо вважає, що Захід нібито не дозволив українцям укласти перемирʼя на справедливих умовах на початку повномасштабної війни.

«Я не належу до тих словацьких політиків, які тішаться, що у Словаччині рф роблять смертельним ворогом, і мені зовсім не подобається, що в росії через це нас клеймують як ворожу країну», — написав Фіцо.

На його думку, росія повністю контролює окуповані території у військовому плані, а російська економіка суттєво не постраждала від санкцій проти росії, наводячи як приклад рекордні російські поставки енергоресурсів в Китай та Індію, що «збільшує самодостатність цієї величезної країни». Також словацький премʼєр написав, що путін посилив свою політичну підтримку. Наразі росія розвиває політичні та військові звʼязки з Північною Кореєю та Іраном.

Водночас Роберт Фіцо заявив, що Україна не здатна на якийсь значний військовий контрнаступ і нібито потрапила в «повну залежність від фінансової допомоги Заходу».

Закінчив свою статтю премʼєр Словаччини тим, що не проти бачити Україну в ЄС, якщо вона виконає умови, але вважає, що росії «теж потрібні гарантії безпеки». І він хоче нормалізувати відносини з нею: «ЄС і росія потрібні одне одному».

«Якщо я чогось бажаю, то щоб словʼяни припинили воювати між собою з геополітичних причин як з американського, так і з російського боку», — додав він.

Хто такий Роберт Фіцо?

Наприкінці жовтня 2023 року новим премʼєром Словаччини став Роберт Фіцо від проросійської партії Smer. Після цього країна оголосила, що не надаватиме Україні військової допомоги. Вже 8 листопада уряд Словаччини не схвалив 14-й пакет військової допомоги Україні на €40,3 мільйона від попереднього уряду. Майже всі важливі пакети допомоги від ЄС до виборів у Словаччині блокувала Угорщина. Тепер і Словаччина може піти її шляхом у питанннях щодо України та санкцій проти росії.