CNN: В останні дні президентства Дональда Трампа з Білого дому зникла секретна папка про росію

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Наприкінці президентського терміну Дональда Трампа з Білого дому зникла папка, завтовшки 25 сантиметрів, із секретною інформацією, що стосувалася росії.

Про це із посиланням на понад 10 джерел пише CNN.

У папці містилися необроблені розвіддані, зібрані США та їхніми союзниками по НАТО про російських агентів, інформація про збір даних щодо втручання Кремля у вибори американського президента у 2016 році, а також дані про джерела всієї цієї інформації.

Інформація була така секретна, що конгресмени та їхні помічники з допуском до секретної інформації могли ознайомитися з матеріалами папки лише в штаб-квартирі Центрального розвідувального управління в Ленглі (штат Вірджинія). А записи, які вони робили під час вивчення цих документів, не можна було забирати з собою — вони зберігалися в Ленглі, у сейфі.

Востаннє папку бачили в Білому домі наприкінці перебування Трампа на посаді. За день до того, як Трамп мав залишити Білий дім, він наказав привезти її, щоб розсекретити низку документів, повʼязаних із розслідуванням втручання рф у вибори. Під наглядом тодішнього керівника апарату Білого дому Марка Медоуза папку ретельно вивчили помічниками республіканців із допуском до конфіденційної інформації. Було створено кілька зредагованих копій, які збиралися поширити серед республіканців Конгресу та журналістів, які симпатизують Республіканській партії. Копії, зрештою, вилучили для додаткового погодження, а потім вони опинилися в Національному архіві.

Міністерство юстиції так і не опублікувало розсекречені дані, попри наказ Трампа, а сама папка зникла. За даними телеканалу, розвідка США вкрай стурбована цим фактом — розвідники побоюються, що могли бути розкриті низка найбільш пильнованих секретів США та їхніх союзників по НАТО. Про зникнення паки взагалі б не знали, якби представники розвідки не звернулися минулого року до керівників сенатського комітету, кажуть джерела CNN.

За однією з версій папка могла бути у вищезгаданого Медоуза, але він усе заперечує. Її не знайшли і під час обшуків у резиденції Трампа «Мар-а-Лаго» у Палм-Біч (Маямі), де виявили низку інших секретних документів.

  • 9 серпня 2022 року Трамп повідомив, що його будинок у Флориді обшукали агенти ФБР і зламали сейф. ЗМІ повідомили, що обшук був повʼязаний із розслідуванням незаконного присвоєння Трампом документів Білого дому, які він міг вивезти в «Мар-а-Лаго».
  • Раніше в Національному архіві заявили, що Трамп забрав до своєї резиденції у Флориді 15 коробок із президентськими записами. У цих коробках нібито була «таємна інформація про національну безпеку» та офіційне листування між Трампом і лідерами інших держав.
  • 23 серпня Трамп подав позов до суду з проханням призупинити розслідування Міністерства юстиції.
  • Щодо втручання у вибори у 2016 році, то розслідування спецпрокурора Роберта Мюллера дійшло висновку, що Москва намагалася впливати на вибори, але слідчим не вдалося знайти доказів того, що Трамп чи його помічники вступили в змову з Кремлем.