Депутати змінили місце для військового меморіального кладовища

Автор:
Олександра Опанасенко
Дата:

Верховна Рада у другому читанні та в цілому проголосувала за законопроєкт № 10289, необхідний для будівництва та експлуатації Національного військового меморіального кладовища.

Про це повідомив народний депутат фракції «Голос» Ярослав Железняк. За проголосували 303 депутати.

Железняк пише, що новим місцем будівництва кладовища стане село Гатне.

«Цей законопроєкт дозволить у прискореному режимі завершити необхідні роботи. Зокрема, будуть вирішені питання щодо земельної ділянки, містобудівних умов та оцінки впливу на довкілля», — заявив премʼєр-міністр України Денис Шмигаль.

Раніше таке кладовище планували облаштувати біля селища Биківня, а перед цим — на Лисій Горі в Києві.

У четвер, 7 грудня, у Мінветеранів презентували ескізний проєкт Національного військового меморіального кладовища в межах Гатненської територіальної громади. Головний архітектор проєкту Сергій Дербін розповів, що за задумом його збудують на території понад 260 гектарів. Там буде військове кладовище, церемоніальна площа, будинок трауру, крематорій, музейний комплекс та інша інфраструктура.

  • Національне військове меморіальне кладовище передбачає цілий комплекс споруд і площ. Це, зокрема, саме військове кладовище на 50 тисяч поховань, колумбарій, ритуальна будівля та інші необхідні споруди для організації почесних поховань, а також музейний комплекс. Для затвердження концепції та архітектурного рішення НВМК проведуть архітектурний конкурс. Загальна площа Національного військового меморіального кладовища сягне майже 100 гектарів.
  • 4 жовтня Кабмін ухвалив рішення створити нову державну установу — Національне військове меморіальне кладовище.