НАЗК відкриє публічний доступ до Реєстру декларацій до 10 грудня

Автор:
Ліза Бровко
Дата:

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) планує надати цілодобовий публічний доступ до Реєстру декларацій не пізніше ніж 10 грудня.

Про це пише пресслужба НАЗК.

Зараз агентство працює над вилученням декларацій з публічної частини Єдиного державного реєстру декларацій. Це воно робить за поданням декларантів.

Якщо ініціатор робить таке подання, то з відкритого доступу НАЗК вилучить не тільки декларації, але й повідомлення про суттєві зміни в майновому стані.

Водночас до кінця воєнного стану закритими будуть декларації задіяних у захисті держави (їх членів сімей також).

Повний публічний доступ до цього реєстру НАЗК забезпечить після завершення чи скасування воєнного стану в Україні.

  • На початку вересня Верховна Рада відхиляла ключову правку про те, щоб декларації стали відкритими негайно. Тобто реєстр за тими правилами мав бути закритим ще рік, через що ніхто публічно б не зміг побачити статки службовців. Громадськість закликала президента Володимира Зеленського ветувати законопроєкт. Відкрити електронне декларування вимагали й партнери України, зокрема країни «Великої сімки» та Євросоюзу. Ветувати закон також просили громадські організації, а петиція за це набрала рекордні 83 тисячі голосів.
  • 12 вересня Зеленський ветував законопроєкт і закликав Раду проголосувати за поправку про відкритий реєстр. 20 вересня парламент це зробив. Потім президент підписав закон про повернення і відкриття електронних декларацій.