Республіканці в Сенаті США заблокували законопроєкт про допомогу Україні та Ізраїлю

Автор:
Ліза Бровко
Дата:

Сенат США заблокував законопроєкт про надзвичайні витрати щодо надання допомоги Україні та Ізраїлю. Республіканці наполягали на посиленні контролю за імміграцією на кордоні США з Мексикою.

Про це пише Reuters.

Сенатори віддали 49 голосів за і 51 проти початку дебатів про допомогу Україні та Ізраїлю. Щоб прокласти шлях до дебатів, у Сенаті потрібно мати 60 голосів зі 100.

Після голосування лідер більшості в Сенаті, демократ Чак Шумер заявив, що якщо Україна впаде, це матиме довготривалі наслідки для ХХІ століття і ризики занепаду для західної демократії.

Тим часом республіканці зазначили, що їм важливо довести свою позицію щодо жорсткішої імміграційної політики та контролю над південним кордоном.

  • Напередодні голосування президент США Джо Байден назвав «абсолютною помилкою» і «божевіллям» перспективу відмови США від допомоги Україні. Він каже, що це суперечить інтересам країни, і пообіцяв, що його адміністрація добʼється виділення коштів.
  • Ще у вересні Білий дім звернувся до Конгресу з проханням схвалити пакет фінансування на $106 мільярдів, з яких понад $61 мільярд призначається Україні, а решта на допомогу Ізраїлю, Тайваню і захист кордону з Мексикою. Питання захисту кордону стало ключовим у розбіжностях між демократами й республіканцями в Конгресі. Саме воно гальмує схвалення запиту Білого дому.