На кордоні з Польщею відкрили штаб допомоги українським водіям, які постраждали через страйк

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

На українсько-польському кордоні відкрили штаб допомоги українським водіям, які залишаються заблокованими через страйк польських перевізників.

Про це повідомив міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

Головна задача штабу — забезпечення людей їжею, питною водою, медикаментами та пальним.

Щодо черг, то сьогодні в бік Ягодина вона розтягнулася на понад 30 кілометрів. У бік Рави-Руської — на понад 10 км, у бік Краківця — понад 16 км. За кожним з трьох пунктів перетину кордону закріплений координатор. Він збирає дані про потреби водіїв та перебуває на постійному звʼязку з ними. Також цілодобово працює гаряча лінія Укртрансбезпеки: +38 (067) 120 0483.

  • 6 листопада кілька десятків польських перевізників почали блокувати три польсько-українські прикордонні переходи в польських селах Гребенне, Дорогуськ і Корчова. Пікетувальники вимагають скасувати для України «транспортний безвіз» і заборонити реєстрацію в Польщі транспортних компаній з іноземним капіталом, які витісняють польських підприємців з ринку. Організатори заявили, що протестуватимуть до 3 січня. Приватні машини й автобуси обіцяють пропускати без перепон.
  • Після перемовин польські перевізники відмовилися припинити блокування кордону з Україною та відкинули спільні пропозиції Єврокомісії, України та Польщі. Ключова вимога протестувальників — це повернення до системи дозволів. Українська сторона заявила, що ця вимога не може бути виконана, а в Директораті Єврокомісії наголосили, що таке питання не може бути предметом цієї зустрічі.
  • 16 листопада до польських колег доєдналися словацькі перевізники, які вже кілька днів протестують проти лібералізації правил ЄС для українських фур.
  • 18 листопада українська прикордонна служба повідомляла, що на кордоні з Польщею застрягли 2 800 вантажівок.