Сенат США ухвалив законопроєкт про тимчасове фінансування уряду

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

Американські сенатори ухвалили тимчасовий бюджет для уникнення шатдауну і направили його на підпис президенту Джо Байдену.

Про це повідомляє Reuters.

За законопроєкт проголосували 87 сенаторів, а 11 були проти.

«Ніякої драми, ніякої затримки, жодного припинення роботи уряду», — заявив лідер демократичної більшості в Сенаті Чак Шумер.

Напередодні CNN із посиланням на представника Білого дому писав, що Байден підпише законопроєкт, якщо його прийме Сенат.

Законопроєкт про тимчасовий бюджет ініціював спікер Палати представників Майк Джонсон. Цей документ передбачає продовження фінансування військового будівництва, пільг для ветеранів, транспорту, житла, міського розвитку, сільського господарства, Управління з контролю за продуктами й ліками, а також енергетичних і водних програм до 19 січня. Фінансування всіх інших федеральних операцій, включаючи оборону, закінчиться 2 лютого. Допомоги для України там немає. Комбінований пакет національної безпеки, який включає допомогу Ізраїлю, Україні, американському кордону та Тайваню, Палата представників розглядатиме після Дня подяки (23 листопада).

  • 20 жовтня президент США Джо Байден запросив у Конгресу додаткової допомоги на $106 мільярдів. З них $61,4 мільярда для підтримки України, решта — для Ізраїлю і на зміцнення кордону між Штатами й Мексикою. Це загальний пакет. Байден закликав Конгрес проголосувати обидві ініціативи в пакеті. Республіканці в Палаті представників внесли законопроєкт, який передбачає пакет військової допомоги Ізраїлю і не містить допомоги Україні. Демократи в Сенаті США заблокували пропозицію республіканців щодо допомоги Ізраїлю окремо від України.
  • 15 листопада Палата представників США ухвалила бюджет фінансування уряду на два місяці без допомоги Україні. Таким чином, американський уряд матиме кошти до 19 січня. Термін дії попереднього тимчасового бюджету закінчується 17 листопада. Якби тимчасовий бюджет не затвердили, то уряд США частково призупинив би роботу. Це могло сповільнити допомогу Україні, оскільки частину держслужбовців відправили б у вимушену відпустку.