У США Палата представників удруге ухвалила тимчасовий бюджет для уникнення шатдауну

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

Палата представників США ухвалила законопроєкт про тимчасове фінансування уряду до 19 січня. За проголосували 336 конгресменів.

Про це пише Reuters.

Тепер документ має підписати президент Джо Байден. CNN із посиланням на представника Білого дому пише, що Байден підпише законопроєкт, якщо його прийме Сенат.

Законопроєкт про тимчасовий бюджет продовжить державне фінансування на нинішніх рівнях до 2024 року і дасть законодавцям більше часу для розробки детальніших законопроєктів про витрати на весь рік.

За тимчасовий бюджет проголосували 209 демократів і 127 республіканців, а 93 республіканці і двоє демократів проголосували проти.

Цей документ передбачає продовження фінансування військового будівництва, пільг для ветеранів, транспорту, житла, міського розвитку, сільського господарства, Управління з контролю за продуктами й ліками, а також енергетичних і водних програм до 19 січня. Допомоги для України та Ізраїлю там все ще немає. Фінансування всіх інших федеральних операцій, включаючи оборону, закінчиться 2 лютого.

  • У США з кінця ХІХ століття існує закон, який забороняє роботу федеральних органів влади, якщо в них немає фінансування. Шатдаун, або «закриття», настає, коли Конгрес не встигає схвалити, а президент — підписом затвердити фінансування федеральних органів на рік.
  • Увечері 30 вересня Палата представників США вперше проголосувала за проєкт фінансування уряду на 45 днів, щоб уникнути шатдауну.
  • Якщо б тимчасовий бюджет не затвердили, то уряд США частково призупинив би роботу. Це могло сповільнити допомогу Україні, оскільки частину держслужбовців відправили б у вимушену відпустку.
  • 20 жовтня президент США Джо Байден запросив у Конгресу додаткової допомоги на $106 мільярдів. З них $61,4 мільярда для підтримки України, решта — для Ізраїлю і на зміцнення кордону між Штатами й Мексикою. Це загальний пакет. Байден закликав Конгрес проголосувати обидві ініціативи в пакеті. Республіканці в Палаті представників внесли законопроєкт, який передбачає пакет військової допомоги Ізраїлю і не містить допомоги Україні. Демократи в Сенаті США заблокували пропозицію республіканців щодо допомоги Ізраїлю окремо від України.