У Франції російський бізнесмен Олексій Кузьмичов вийшов з-під варти під заставу €8 мільйонів

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Російський бізнесмен Олексій Кузьмичов, якого затримали у Франції, вийшов з-під арешту із зобовʼязанням внести €8 мільйонів застави.

Про це пише французька газета Le Monde.

Також росіянину заборонили покидати Францію. Олексія Кузьмичова затримали 30 жовтня через підозру у відмиванні грошей, податковому шахрайсті та діяльність організованого злочинного угруповання. За даними газети, розслідування щодо податкових махінацій розпочалося в лютому 2023 року.

  • Олексій Кузьмичов — співвласник консорціуму «Альфа-Груп», який володіє Альфа-банком. Європейська влада вважає його «одним із найвпливовіших людей у росії, чиї звʼязки з президентом російської федерації володимиром путіним добре зарекомендували себе». Кузьмичов перебуває під санкціями Євросоюзу. Йому заборонений вʼїзд на територію ЄС, але Кузьмичов у момент запровадження санкцій проти нього перебував у Франції. Своє перебування у Франції він пояснює сімейними звʼязками.
  • «Альфа-Груп» — міжнародна приватна фінансово-інвестиційна група, яку заснували росіяни Михайло Фрідман, Олексій Кузьмичов і Герман Хан. Усі троє перебувають під санкціями через вторгнення росії в Україну. У грудні 2022 року в лондонському маєтку Михайла Фрідмана були обшуки, його підозрювали у змові з метою обійти санкції, відмиванні грошей та неправдивому свідченні, однак у вересні 2023 року справу закрили.