Le Monde: У Франції затримали співзасновника «Альфа-Груп» Олексія Кузьмичова — у справі про відмивання грошей

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

У Франції у справі про відмивання грошей поліція затримала російського олігарха Олексія Кузьмичова.

Про це повідомила французька газета Le Monde із посиланням на джерела, а обшуки підтвердила Національна фінансова прокуратура.

Обшуки були у паризькому будинку олігарха та на його віллі у Сен-Тропе, де знайшли пачки грошей.

Олексій Кузьмичов — співвласник консорціуму «Альфа-Груп», який володіє Альфа-банком. Європейська влада вважає його «одним із найвпливовіших людей у росії, чиї звʼязки з президентом російської федерації володимиром путіним добре зарекомендували себе». Кузьмичов перебуває під санкціями Євросоюзу. Йому забороняється вʼїзд на територію ЄС, але Кузьмичов у момент запровадження санкцій проти нього вже був у Франції, говорить джерело Le Monde. Крім того, Кузьмичов пояснює своє перебування у Франції сімейними звʼязками.

  • «Альфа-Груп» — міжнародна приватна фінансово-інвестиційна група, яку заснували росіяни Михайло Фрідман, Олексій Кузьмичов та Герман Хан. Усі троє перебувають під санкціями через вторгнення росії в Україну. У грудні 2022 року у лондонському маєтку Михайла Фрідмана були обшуки, його підозрювали у змові з метою обійти санкції, відмиванні грошей та неправдивому свідченні, однак у вересні 2023 року справу закрили.