У Молдові заблокують ще 31 новинний портал, більшість — із росії

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Молдовська Служба інформації та безпеки заблокувала в країні доступ до сайтів 31 новинного порталу, 21 з них управляють з росії.

Про рішення оголосили 31 жовтня.

У списку: Интерфакс, ТАСС, Regnum, Lenta.ru, mk.ru, kp.ru, pravda.ru, rg.ru, «Радио Спутник», шість телеканалів Orizont TV, ITV, Prime, Publika, Canal 2 и Canal 3.

У Молдові пояснили, що інформація від цих порталів може спричинити соціальні конфлікти і походить від держави-агресора. Так, телеканали Prime, Canal 2, Canal 3 і Publika TV були підконтрольні колишньому лідеру Демократичної партії Володимиру Плахотнюку, який перебуває в розшуку. Плахотнюк перезапустив ці телеканали на користь Ілана Шора, котрий потрапив під санкції США за організацію заворушень з метою підірвати демократичний розвиток Молдови. Перед цим Молдова заблокувала доступ до сайтів 22 російських пропагандистських телеканалів.

  • 20 лютого 2023 року Володимир Зеленський в інтервʼю Die Welt заявив, що росія планує змінити владу в Молдові, про це він попередив президента країни Майю Санду. Молдова і росія не мають спільного кордону, тож Зеленський припустив, що росіяни можуть використати аеропорт у Кишиневі для перекидання своїх військових. Премʼєр-міністр Молдови Дорін Речан підтвердив заяву Зеленського. На думку США, росія працює над ослабленням молдовського уряду, який прагне тісніших звʼязків з Євросоюзом.
  • У березні 2023-го у столиці Молдови відбулися проросійські мітинги. Із собою мітингувальники, переважно пенсійного віку, взяли плакати з критикою чинної влади та православні ікони. На мітинг також вийшла партія «Шор», яка відкрито симпатизує росії. У жовтні 2022 року партію «Шор» внесли в санкційний список США як рух, повʼязаний з Іларом Шором, котрий потрапив під санкції США за організацію заворушень з метою підірвати демократичний розвиток Молдови.
  • 6 жовтня 2023 року президент Молдови Майя Санду заявила, що власник «ПВК Вагнера» Євгеній Пригожин планував влаштувати державний переворот у країні на початку 2023 року, щоб усунути її від влади.