На пункті пропуску «Ягодин — Дорогуськ» почали тестувати камери автофіксації. Це має автоматизувати перетин кордону

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

У рамках проєкту «єЧерга» почали тестувати камери автоматичної фіксації в найбільшому вантажному пункті пропуску «Ягодин — Дорогуськ».

Камери допоможуть перевіряти, чи є транспорт у системі «єЧерга» — це має прискорити процес перетину кордону, повідомили у профільному міністерстві.

«Ми послідовно працюємо над цифровізацією процесу перетину кордону і забезпеченням прозорості всіх процесів. В основі — мінімізація корупційних ризиків і будь-яких маніпуляцій. Камери автоматичної фіксації — це один з інструментів, який прибирає людський фактор і сигналізує, чи є транспортний засіб у системі «єЧерга». Також обстежуємо ще 15 пунктів пропуску, щоб встановити там аналогічні камери», — зазначив міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

Процес перетину кордону за допомогою камер автофіксації складатиметься з чотирьох етапів:

  • вантажівка чи автобус підʼїжджає до пункту пропуску;
  • камера автоматично зчитує номери транспорного засобу;
  • відбувається автоматична перевірка на наявність авто в «єЧерзі»;
  • екран сигналізує водію про «зелене світло» на вʼїзд у пункт пропуску.

Якщо авто немає в системі, то водій побачить відповідне сповіщення на екрані.

Камери тестуватимуть кілька тижнів, після чого вони почнуть повноцінну роботу. На випадок відключень світла чи перебоїв з інтернетом вже пропрацьовано питання резервного живлення і доступу до мережі.

У випадку перетину кордону незареєстрованого в системі «єЧерга» транспорту, наприклад медичного, у системі буде відмітка про відповідне рішення уповноваженої особи. Таким чином всі рішення будуть зафіксовані.

  • За час реалізації проєкту «єЧерга» кордон через онлайн-запис перетнули понад 540 тисяч транспортних засобів, з яких 17 тисяч — автобуси. Проєкт «єЧерга» для перетину кордону запустили у грудні 2022 року. У травні 2023-го система запрацювала на 16 пунктах пропуску на західному кордоні — спершу туди могли записатись тільки водії вантажівок, але програму поступово розширюють.
  • У серпні уряд розширив програму «єЧерга» для автобусів на кордонах з Молдовою, Румунією та Угорщиною.