Новини

У Порошенка кажуть, що «Слуга народу» блокує постанову про створення ТСК щодо «вагнерівців». У Раді вже запланували розгляд

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Скриншот з сюжету «Беларусь 1»

У Верховній Раді 29 вересня розглянуть електронну петицію про створення тимчасової слідчої комісії для розслідування можливого «зриву» спецоперації із затримання найманців «ПВК Вагнера». Про це повідомив перший заступник голови Верховної Ради Руслан Стефанчук на засіданні парламенту.

Відповідна електронна петиція на сайті парламенту набрала необхідну кількість голосів — понад 25 тисяч. Після розгляду петиції в Раді можуть розглянути постанову про створення ТСК, яка вже зареєстрована в парламенті.

Стефанчук зазначив, що постанову розглянуть без ухвалення рішення щодо неї. «Ми сьогодні зайдемо в одну процедуру, яка вперше слухається в історії цієї Ради та, мені здається, уперше за історію Ради. Це питання обговорення електронної петиції. Ви знаєте, що це питання у нас регламентується главою 36 зі значком 1 і повинно бути обговорено Радою без прийняття будь-якого рішення, але за окремою процедурою повного розгляду», — сказав Стефанчук.

Під час розгляду цієї петиції більшість депутатів «Слуги народу» покинули залу засідань.

Співголова фракції «Європейська солідарність» Артур Герасимов заявив, що фракція «Слуги народу» блокує цю постанову. За його словами, усі фракції, крім СН, одноголосно підтримали, що ця петиція має бути терміново розглянута у парламенті.

«Європейська солідарність» […] попросила керівництво парламенту зібрати всіх керівників фракцій для того, щоб обговорити це питання. […] Сподіваємося, що публічний розгляд петиції нарешті підштовхне команду Зеленського до того, що треба створювати ТСК, а не ховатися від неї. На цьому засіданні ми отримали повну підтримку представників усіх фракцій, єдиний, хто не був присутній, — представник фракції «Слуга народу», — зазначив Герасимов.

Раніше Комітет Ради з питань національної безпеки рекомендував винести на розгляд парламенту проєкт постанови про створення ТСК. Це питання також мав розглянути регламентний комітет.