ДБР закінчило розслідувати справу судді Тандира, який збив нацгвардійця на блокпості. Замість сечі суддя здав воду і намагався заплутати експертів. Як усе було насправді — детальна реконструкція

Автор:
Ганна Мамонова
Редактори:
Юліана Скібіцька, Катерина Коберник
Дата:
ДБР закінчило розслідувати справу судді Тандира, який збив нацгвардійця на блокпості. Замість сечі суддя здав воду і намагався заплутати експертів. Як усе було насправді — детальна реконструкція

Головний свідок у справі проти судді Тандира Станіслав Таранічев показує місце, де загинув нацгвардієць Вадим Бондаренко.

Олександр Кузьмін / «Бабель»

Третього серпня Державне бюро розслідувань завершило справу проти судді Олексія Тандира. У ніч проти 26 травня він на блокпості на в’їзді в Київ збив 23-річного нацгвардійця Вадима Бондаренка. ДТП сталася в комендантську годину. Свідки розповідають, що Тандир їхав на великій швидкості та був пʼяним. За це йому загрожує 10 років ув’язнення. Адвокати судді, який весь цей час перебуває в СІЗО, говорять протилежне: аварія сталась не з його вини, Тандир був тверезий. Обидві сторони посилаються на результати різних експертиз — загалом їх 18. Девʼятого серпня на черговому засіданні, де вирішували, чи відпускати Тандира із СІЗО, прокурор Михайло Доманіцький заявив, що замість сечі Тандир здав воду з домішками слини, в якій виявили етанол. Почувши про підміну, колегія суддів залишила Тандира в СІЗО. Кореспондентка «Бабеля» Ганна Мамонова поговорила з головними свідками загибелі Вадима Бондаренка, реконструювала події ночі 26 травня та ознайомилася з результатами кількох експертиз у справі. Ось як все виглядає зараз.

1.

Блокпост, де Тандир збив Вадима Бондаренка, розташований на виїзді з Києва. Рух не вщухає навіть вночі ― у місто в’їжджають волонтери, військові, автобуси з-за кордону. Дорога тут широка ― по три смуги на в’їзд та виїзд зі столиці.

— У комендантську годину у нас в середньому проїжджає до 50 автомобілів, ― розповідає «Бабелю» нацгвардієць Станіслав Таранічев. ― А на інших блокпостах ― лише до 15.

Головний свідок у справі проти Тандира — нацгвардієць Станіслав Таранічев.

Олександр Кузьмін / «Бабель»

Станіслав ― головний свідок у справі проти Тандира. У день аварії був за старшого на блокпості й бачив, як суддя збив Вадима, бо тієї миті стояв на дорозі неподалік. Вони вдвох вийшли на проїжджу частину перекривати рух.

Таранічеву 33 роки. Ми говоримо з ним 10 липня. Цього дня рівно десять років тому він пішов на військову службу. Із Вадимом вони були знайомі понад рік, Таранічев ― заступник командира роти з роботи з особовим складом.

— Вадим ― найспокійніший солдат з усіх, кого я зустрічав, ― розповідає нацгвардієць. ― Щось потрібно зробити, попросиш Вадима, той ніколи не відмовить і не скаже, що втомився або нехай інші роблять. А таке є серед військових, особливо серед тих, хто прослужили понад два роки і вважають себе «дідусями» чи «дембелями». За весь час служби до Вадима не було жодного зауваження.

Цього літа Вадима мали перевести служити з Києва до рідних Черкас, ближче до дому. Останні роки хлопець із дружиною та дітьми жив у селі Майданецьке в Черкаській області. У родині було троє дітей ― двох від попереднього шлюбу дружини Вадим всиновив. А за рік до вторгнення в них народилася донька Поліна.

Перед тим як поїхати в Черкаси, Вадим вийшов на чергування на блокпості.

— Він мав чергувати від сили п’ять діб, бо він готувався до переведення, ― каже Станіслав. ― Якби не аварія, відчергував би ще один день і поїхав.

Опівночі 26 травня Станіслав сказав військовим виходити на дорогу розставляти загороджувальні блоки перед комендантською годиною. Бондаренко пішов першим і спеціальним знаком перекрив рух крайньою лівою смугою ― авто мали їхати двома іншими. Станіслав у цей час розставляв фішки у тій самій крайній лівій і гальмував «льодяником» автомобілі, які їхали повз.

— Потік рухався повільно, машин майже не було, бо була комендантська година, ― згадує він.

Коли Вадим йшов уздовж відбійника, його збив суддя. Станіслав каже, що все сталося раптово, за лічені секунди. Він почув удар ― Тандир спочатку збив дорожній знак, а потім Вадима. Суддівська машина ще трошки проїхала по смузі та зупинилася за два метри від Таранічева.

— Якби він не зупинився, наступним був би я, ― каже нацгвардієць.

Таранічев показує, як Бондаренко поставив дорожній знак, що забороняє рухатися смугою. Після цього нацгвардійця збив суддя.

Олександр Кузьмін / «Бабель»

Від удару тіло Вадима відкинуло на кілька метрів уперед. Таранічев підбіг до нього, побачив багато крові. Став шукати пульс, перевіряти дихання і крикнув людям на блокпості: «Викликайте швидку». Вадим уже не дихав. Станіслав сидів, нахилившись над тілом, як раптом відчув різкий запах алкоголю за спиною.

— Тхнуло сильно. Водій вийшов з машини, підійшов і сказав: «Тільки би він був живий», ― розповідає Таранічев. ― Я попросив його відійти.

Швидка приїхала за десять хвилин. Констатувала смерть Вадима, поліцейські та прикордонники, які теж чергували на блокпості, надягнули на суддю кайданки. Станіслав став обдзвонювати керівництво військової частини.

— Далі я погано пам’ятаю. Мені стало зле. Приїхало командування. Я доповів, що сталося. Пішов у наш вагончик біля блокпоста, лікарі дали заспокійливе. Там я просидів до третьої ночі, а потім мене відправили відпочивати, ― розповідає Таранічев.

За 10 років служби замполіт ніколи не втрачав солдатів ― Бондаренко став першим.

2.

Разом із Таранічевим тієї ночі на блокпості чергував 22-річний Іван Поліно, який служить у Національній гвардії два з половиною роки. Із Вадимом він служив в одній військовій частині, познайомилися в кінці 2021 року.

Поліно не бачив, як Тандир збив Бондаренка ― у цей момент був поодаль від дороги, в укритті. Спочатку хлопець почув сильний удар, потім крик: «Викликайте швидку», і побіг на дорогу. Підбіг до тіла і зрозумів, що Вадим загинув.

— Біля водія [Тандира] й автомобіля стояли військові, поліцейські та прикордонники. Мені сказали теж там бути ― слідкувати, щоб нічого не сталося, наприклад, щоб водій не втік. Те, що перед нами суддя, ми не знали. Він цього не казав, ― розповідає Поліно. ― Коли Таранічев сказав, що Бондаренко мертвий, водій почав клеїти дурня. Казав, що це не він був за кермом, а їхав із водієм. Хтось із нас йому відповів: «Не ламай комедію. Якщо їхав з водієм, то де він?»

Нацгвардієць Іван Поліно свідчить, що суддя після аварії хитався і казав, що за кермом був не він.

Олександр Кузьмін / «Бабель»

Поліно стояв за кілька метрів від Тандира. Запаху алкоголю не чув, але бачив, як той хитається, намагається спертися на відбійник, щоб тримати рівновагу. На запитання відповідав повільно ― у нього заплітався язик. Десь за пів години після аварії на блокпост приїхав невідомий чоловік ― сказав, що адвокат водія. Його попросили надати адвокатське посвідчення, спитали, чи є дозвіл перебувати на вулиці під час комендантської години. Той сказав, що немає.

— Йому сказали не покидати блокпост, бо він порушник комендантської години, ― каже Поліно. ― Тандир і цей чоловік стояли поряд. Постійно про щось шепоталися. І лише з часом з їхньої розмови я зрозумів, що це брати.

Чоловіки постійно комусь дзвонили та писали повідомлення, кажуть Іван та його побратим 28-річний нагвардієць Валерій Купін. Він не бачив загибелі Вадима, бо був удома. Тієї ночі Валерій відповідав за розклад дня в підрозділі, тому після аварії його одразу викликали на блокпост. Він приїхав туди о пів на першу ночі.

— Він [Тандир] казав по телефону: «Мені терміново потрібна твоя допомога, їдь сюди», ― розповідає Купін.

Він додає, що на блокпості було тихо ― усі були пригнічені. Середньою смугою проїжджали поодинокі машини, їх перевіряли й пропускали. Тандир ходив туди-сюди біля автомобіля ― метр вправо, метр вліво. Хитався.

Нацгвардієць Валерій Купін чув, як протягом ночі лікарі та поліцейські пропонували Тандиру перевіритися на алкоголь на місці аварії, але суддя відмовлявся.

Олександр Кузьмін / «Бабель»

Поліцейські запропонували Тандиру пройти тест на алкоголь, згадує Купін. Суддя відмовився.

— Я сам це чув, бо був поряд, ― каже Купін. ― Він казав: «Я не буду нічого здавати, тому що взагалі не водій. Водій втік, я ― пасажир». А потім він отримав якесь повідомлення, та йому раптово стало зле. Став хапатися за серце, сідати на асфальт і вимагати швидку.

Медиків викликав брат судді Дмитро. Швидка приїхала о пів на другу ночі. Двоє лікарів зробили Тандиру кардіограму, поміряли тиск, пульс. Купін почув, як вони сказали: «Усе гаразд. Лише тиск трохи підвищений». Купін також чув, як лікарі пропонували Тандиру пройти тест на алкоголь, той похитав у відповідь головою, мовляв, не хочу.

Поліцейські, які приїхали на виклик, опечатали автомобіль Тандира. Щоб роздивитися, чи є щось в салоні, нацгвардійці світили ліхтарем через скло, заглядали всередину машини й обходили її довкруж. На підлозі поряд із водійським сидінням побачили напівпорожню пляшку віскі. На ній був наклеєний зелений цінник ― 509 гривень.

— Хтось сказав, що це значить, що він її купив не у супермаркеті, а десь у ларьку, ― каже Купін.

Приблизно о другій годині ночі на блокпост приїхали слідчі Державного бюро розслідувань, почали фотографувати місце аварії та брати свідчення.

— От тоді ми й дізналися, що водій ― суддя. Це хтось із ДБР сказав, коли перевірив його документи, ― згадує Іван Поліно.

О третій ночі пролунала повітряна тривога. Таранічев і Поліно поїхали відпочивати. Купін ще пів години побув на блокпості та теж поїхав. Відео, де Тандир каже, що його вдарили на блокпості, вони втрьох побачили наступного ранку в соціальних мережах. Кожен з них запевняє, що цього не було ні до того, як приїхали з ДБР, ні після.

3.

Олексія Тандира захищають двоє досвідчених адвокатів ― Олег Юрченко та Ірина Бовнегра. Вони є засновниками адвокатського обʼєднання «БАКЛЕРС». Про Бовнегру відомо мало, адвокаткою вона стала у 2018 році. За інформацією «24 Каналу», до цього була слідчою в поліції.

Юрченко отримав адвокатське посвідчення у 2005 році. Одна з його гучних справ ― інсценування вбивства Аркадія Бабченка у 2018 році. Юрченко захищав фігуранта справи ― Тараса Стельмашенка. Також адвокат понад два роки захищає рідного брата Тандира Дмитра, якого звинувачують у корупції.

Суддя Олексій Тандир (у білій сорочці) на засіданні суду 27 травня намагається довести, що його не потрібно утримувати в СІЗО під час розслідування. Поряд із ним сидять його адвокати — Ірина Бовнегра та Олег Юрченко.

Getty Images / «Бабель»

Захист судді намагається довести свою версію цієї історії: попри те що Тандир був за кермом машини, яка збила Бондаренка, у його смерті суддя невинен. Адвокати стверджують, що Бондаренко і Таранічев зарано вийшли на дорогу розставляти загороджувальні блоки. Це потрібно було робити після опівночі, а аварія, як зафіксувало ДБР, сталася о 12-й годині ночі. Також захист Тандира говорить, що загиблий вийшов на дорогу без спеціального одягу, який відбивав світло. Поставив дорожній знак за межами блокпоста і взагалі загороджувальних блоків там не було.

— Свідки надають «правильні» покази, ― сказала в суді Бовнегра 9 серпня. ― На схемі ДТП, яку зробили вночі 26 травня, немає загороджувальних блоків, навіть в автотехнічній експертизі вказано, що зіткнення із загороджувальними блоками не було. А потім обвинувачення буде звинувачувати сторону захисту, що ми намагаємося щось спотворити.

Під час засідання суду Тандир сказав, що готовий допомогти родині Бондаренків грошима. Мовляв, його дружина анонімно переказала на рахунок Анни Бондаренко якусь суму грошей. Анна в коментарі «Бабелю» каже, що на її банківську картку надійшло чотири анонімні перекази 30 травня та 1 червня. Загальна сума ― 18 тисяч гривень. Дізнавшись, що вони можуть бути від родини Тандира, Анна вирішила найближчим часом повернути їх адвокатам судді.

Головне зараз ― результати тестів на алкоголь. Якщо обвинувачення доведе, що суддя в момент ДТП був п’яний, йому загрожує 10 років тюрми. Якщо ні ― максимум пʼять.

Аналізи на алкоголь Тандир здав лише через 18 годин після ДТП і лише з третього разу ― у клініці «Соціотерапія» і Сьомій міській лікарні він це робити відмовився. У Київському бюро судово-медичних експертиз здавати кров Тандир теж не схотів, здав лише сечу.

Результати тестів ДБР не розголошувало кілька місяців. Адвокати родини загиблого Бондаренка Денис Шевченко та Віталій Сердюк казали, що Тандир домовляється з експертами, щоб ті сфальсифікували результати.

— У Тандира багато професійних звʼязків, ― казав Сердюк. ― Тиснути на експертів йому не заважає навіть те, що він у СІЗО.

Коли слідство завершилося, слідчі надали доступ до матеріалів справи адвокатам Тандира і родині загиблого Бондаренка. З них стало відомо, що замість сечі суддя віддав на дослідження контейнер із водою і слиною.

«Бабель» ознайомився з висновками цієї та інших експертиз і коротко переказує їх результати.

  • Другого червня слідчий отримав висновок експерта про те, що в контейнері, який віддав Тандир, ― вода та слина. Компонентів сечі (креатиніну та сечовини) експертиза не виявила.
  • Шостого червня інший експерт повідомив, що в рідині в контейнері є сечовина, але немає креатиніну. Також у рідині знайшли мікродомішки етанолу, тобто спирту.
  • Двадцять шостого червня вже третій експерт повідомив слідчого, що в сечі Тандира немає алкоголю.
  • Слідчий у справі організував ще одну експертизу, щоб зрозуміти, які з отриманих висновків, правдиві. Цього разу троє експертів підтвердили, що Тандир віддав на аналіз не сечу, а розбавлену у воді слину з мікродомішками етанолу. Встановити точну концентрацію спирту вони не змогли.
  • У крові судді Тандира алкоголю експерти не виявили, слідчий отримав висновок експерта 29 червня.
  • Судово-психологічна експертиза підтвердила, що в момент аварії суддя був пʼяний. Цей висновок експерт зробив на основі трьох відеозаписів із нагрудних камер поліцейських, які були на місці аварії. На відео Тандир хитався, намагався контролювати міміку, зберігати рівновагу і, щоб не впасти, спирався на відбійник. Він говорив повільно, нелогічно і запинався. Коли Тандира попросили дістати документи, замість них він передав окуляри.
  • Інші експертизи показали, що якби Тандир не порушив шість правил дорожнього руху, а слідував знакам, встановленим перед блокпостом, то не збив би нацгвардійця.
  • Експерти стверджують, що суддя їхав зі швидкістю 100 км на годину, а за дві секунди до зіткнення з Бондаренком натиснув на гальма. Вадима Тандир збив на швидкості 61 кілометр на годину.
Блокпост, на якому збили Вадима Бондаренка, один із найжвавіших у Києві.

Блокпост, на якому збили Вадима Бондаренка, один із найжвавіших у Києві.

Олександр Кузьмін / «Бабель»

4.

Адвокати родини Бондаренків прогнозують, що суд почне розглядати справу в кінці цього року.

— Це якщо адвокати Тандира не будуть затягувати, ― каже Віталій Сердюк.

На його думку, прокуратурі вдасться довести в суді вину Тандира, головне ― на який термін його увʼязнять. Якщо не доведуть, що Тандир був пʼяний, йому загрожує максимум пʼять років тюрми. А далі адвокати судді шукатимуть підстави, щоб зменшити й цей строк.

— Може дійти до того, що Вадим сам буде винний в тому, що його збив Тандир, ― каже Сердюк. ― Адвокати в Тандира сильні. Я уважно слухаю їхні аргументи.

Він прогнозує: захист Тандира буде доводити, що експертизи на алкоголь зробили з порушенням процедур або збиратимуть компромат на експертів. Усе заради того, аби суд не визнав доказом те, що замість сечі Тандир віддав на аналіз воду зі слиною.

— Підтвердилися наші опасіння, що тести на алкоголь спробували сфальшувати, ― каже Сердюк. ― У крові нічого не виявили, бо алкоголь швидше виходить із крові, ніж із сечі. Також є медичні препарати, які пришвидшують цей процес.

На найближчий час план у адвокатів Бондаренків такий: попросити ДБР перевірити експерта, який не помітив, що Тандир здав не сечу, а воду. І зʼясувати, чому аналізи суддя здавав без супроводу. Також вони хочуть, щоб слідчі допитали лікарів із міської лікарні № 7, які, згідно з матеріалами справи, відмовилися брати аналізи в судді після ДТП.

Ще одне запитання до слідства ― чому на схемі ДТП не намальовані загороджувальні блоки, які є на записах із нагрудних камер поліцейських і про які говорили свідки.

— Усі тягнули час, ― каже Сердюк. ― Те, як «допомагають» п’яним водіям уникнути покарання в лікарнях і в правоохоронних органах, для нас не новина. Тому головна боротьба попереду.

Олександр Кузьмін / «Бабель»

Незалежні ЗМІ не гарантують верховенства права, але вони за нього борються. Підтримайте «Бабель»: 🔸 у гривні, 🔸 у криптовалюті, 🔸 Patreon, 🔸 PayPal: [email protected]