84 роки тому СРСР і нацистська Німеччина провели військовий парад у Бресті після захоплення Польщі. Росія називає це «визвольним походом». Як було насправді — у 15 фото

Автор:
Сергій Пивоваров
Редактор:
Євген Спірін
Дата:
84 роки тому СРСР і нацистська Німеччина провели військовий парад у Бресті після захоплення Польщі. Росія називає це «визвольним походом». Як було насправді — у 15 фото

Німецький військовий оркестр і шеренга червоноармійців під час спільного параду в Бресті, 22 вересня 1939 року.

Getty Images

Двадцять другого вересня 1939 року в ході Другої світової війни радянські та німецькі частини провели спільний військовий парад у Бресті на території розгромленої і окупованої Польщі. Питання про спільний розподіл Польщі було фактично вирішене ще в серпні 1939 року, коли Німеччина і СРСР підписали пакт Молотова — Ріббентропа. Німецька армія вторглася на польську територію 1 вересня 1939 року, радянська — 17 вересня. У радянській історіографії приводом для вторгнення називали «воззʼєднання братніх народів України та Білорусі» — до складу Польщі на той час входили сучасні українські та білоруські території. Подібної риторики дотримується і сучасне керівництво росії. У річницю вторгнення, 17 вересня, МЗС рф називало цю агресію «визвольним походом» і не згадало про співпрацю Німеччини і СРСР на початку Другої світової. «Бабель» у 15 архівних фото нагадує, як Радянський Союз і Німеччина окупували Польщу, як проводили свій найвідоміший спільний військовий парад і як органи НКВС розстрілювали десятки тисяч полонених поляків у Катині.

Першого вересня 1939 року німецькі війська вторглися до Польщі. Щоб створити привід для нападу, загони СС увечері 31 серпня 1939 року інсценували напад Польщі на німецьку радіостанцію в прикордонному місті Глайвіц. На фото: німецькі солдати ламають польський прикордонний шлагбаум у Сопоті неподалік від Гданської затоки, 1 вересня 1939 року.

Wikimedia

Німецька армія переважала польську за кількістю солдатів і особливо військової техніки. На фото: німецькі танки у супроводі моторизованої піхоти під час вторгнення до Польщі, 1 вересня 1939 року.
На фото: польська кавалерія виступає назустріч німецьким військам, 1 вересня 1939 року.

Німецька армія переважала польську за кількістю солдатів і особливо військової техніки. На фото: німецькі танки у супроводі моторизованої піхоти під час вторгнення до Польщі, 1 вересня 1939 року. На фото: польська кавалерія виступає назустріч німецьким військам, 1 вересня 1939 року.

Getty Images

Незважаючи на запеклі бої, польська армія з важкими втратами була змушена відступати до Варшави. На фото: полонені польські солдати після капітуляції військово-морської бази Вестерплатте під Данцигом, 7 вересня 1939 року.

Getty Images

О 6-й годині ранку 17 вересня 1939 року близько 600 тисяч солдатів СРСР вторглися до Польщі зі сходу, в той час як більша частина польської армії намагалася стримати наступ німців із заходу. На фото: радянські солдати перетинають польський кордон, 17 вересня 1939 року.
На фото: колона радянської мобільної бронетехніки на кордоні з Польщею в день вторгнення, 17 вересня 1939 року.

О 6-й годині ранку 17 вересня 1939 року близько 600 тисяч солдатів СРСР вторглися до Польщі зі сходу, в той час як більша частина польської армії намагалася стримати наступ німців із заходу. На фото: радянські солдати перетинають польський кордон, 17 вересня 1939 року. На фото: колона радянської мобільної бронетехніки на кордоні з Польщею в день вторгнення, 17 вересня 1939 року.

Getty Images

Польська армія не могла боротися на два фронти, тому радянські війська за кілька днів окупували східні території тодішньої Польщі. На фото: перша зустріч німецьких та радянських офіцерів авангарду після вторгнення до Польщі, 19 вересня 1939 року.

Getty Images

14—17 вересня 1939 року німецькі війська окупували місто Брест, яке на той момент входило до складу Польщі. 20 вересня до міста підійшли радянські частини танкової бригади генерала Семена Кривошеїна, і почалися переговори про передачу Бреста під контроль радянських військ, позаяк він входив до «сфери впливу» СРСР за пактом Молотова — Ріббентропа. На фото: радянський політпрацівник, батальйонний комісар Філіп Боровенський (у центрі в шкіряному плащі) на переговорах з німецькими офіцерами в Бресті, 20 вересня 1939 року.

Getty Images

До 22 вересня 1939 року переговори були улагоджені. Цього ж дня в Бресті відбувся спільний парад радянських і німецьких військ. На фото: на пʼєдесталі в першому ряду — німецький генерал Гайнц Гудеріан (ліворуч) і Семен Кривошеїн приймають парад у Бресті, 22 вересня 1939 року.

Wikimedia

Радянська танкова колона проходить повз групу німецьких мотоциклістів під час параду в Бресті 22 вересня 1939 року. На передньому плані командирський танк Червоної армії Т-26 зразка 1933 року.

Wikimedia

Німецьке і радянське командування обговорює деталі проведення спільного параду в Бресті під портретом глави СРСР Йосипа Сталіна, 22 вересня 1939 року.
Генерал Гудеріан (у центрі) і комбриг Кривошеїн (праворуч) чудово розуміли один одного і вели бесіду без перекладача. Обидвоє добре знали французьку мову. Фото під час параду в Бресті, 22 вересня 1939 року.

Німецьке і радянське командування обговорює деталі проведення спільного параду в Бресті під портретом глави СРСР Йосипа Сталіна, 22 вересня 1939 року. Генерал Гудеріан (у центрі) і комбриг Кривошеїн (праворуч) чудово розуміли один одного і вели бесіду без перекладача. Обидвоє добре знали французьку мову. Фото під час параду в Бресті, 22 вересня 1939 року.

Wikimedia

Подібні спільні паради відбувались і в інших містах. Але подію в Бресті детально відзняли німецькі пропагандисти. Так Німеччина хотіла показати Англії та Франції, що СРСР є її союзником. У самому Союзі парад не афішували і називали його «урочистий марш» або «церемоніальна хода». На фото: радянські і німецькі солдати під час спільного параду в Бресті, 22 вересня 1939 року.

Wikimedia

У 1940 році органи НКВС розстріляли понад 20 тисяч польських громадян і військовополонених. Одне з місць масових розстрілів — Катинський ліс у Смоленській області. Радянське керівництво заперечувало свою причетність до цього воєнного злочину аж до 1990 року. На фото: масове поховання в Катинському лісі, яке виявили німці після окупації Смоленської області в 1943 році.

Getty Images

Радянські підручники перекручували історію, а ми пишемо, спираючись на факти. Хочете більше таких матеріалів — підтримайте «Бабель»: 🔸 у гривні, 🔸 у криптовалюті, 🔸 Patreon, 🔸 PayPal: [email protected].