31 рік тому Литва першою з республік вирішила вийти з СРСР. Москва намагалася її повернути економічною блокадою і танками, але тільки прискорила розпад Радянського Союзу. Як це було — в архівних фото

Автор:
Сергій Пивоваров
Редактор:
Євген Спірін
Дата:
31 рік тому Литва першою з республік вирішила вийти з СРСР. Москва намагалася її повернути економічною блокадою і танками, але тільки прискорила розпад Радянського Союзу. Як це було — в архівних фото

Учасники акції за незалежність Литви, Латвії та Естонії «Балтійський шлях», 23 серпня 1989 року.

Wikimedia

У 1990 році прихильники незалежності Литви виграли парламентські вибори і на першому ж засіданні, 11 березня, оголосили про вихід республіки зі складу СРСР. У відповідь Москва спочатку влаштувала економічну блокаду Литви, а потім спробувала придушити рух за незалежність військами і танками. Це обернулося сутичками у Вільнюсі, в яких загинуло пʼятнадцять людей, сотні було поранено. Такі дії лише прискорили «парад суверенітетів» в інших республіках, зокрема і в Україні, і запустили розвал самого СРСР. «Бабель» згадує, як Литва першою з республік вийшла з СРСР і відстоювала свою незалежність, а також публікує архівні фото того періоду.

Мітинг у Вільнюсі, 22 серпня 1988 року.

TASS / Contributor

У другій половині 1980-х у країнах Балтії на тлі оголошеної головою СРСР Михайлом Горбачовим перебудови і гласності знову активізувалися національні рухи. Зʼявилися громадські організації та газети, які не були підконтрольні компартії. Усе частіше порушувалось питання про суверенітет і навіть незалежність, засуджувався пакт Молотова — Ріббентропа, який поклав початок радянській окупації Балтії.

У серпні 1988 року на антирадянський мітинг у Вільнюсі зібралося близько 250 тисяч людей. Через рік відбулася наймасовіша і найзнаменитіша акція за незалежність — «Балтійський шлях». Понад два мільйони жителів Литви, Латвії та Естонії вишикувалися у живий ланцюг завдовжки близько 670 кілометрів, зʼєднавши три столиці — Вільнюс, Ригу і Таллінн. Подію приурочили до 50-річчя від дня підписання пакту Молотова — Ріббентропа. Зрештою в грудні 1989 року Зʼїзд народних депутатів СРСР спеціальною постановою не тільки вперше визнав існування секретних протоколів до цього пакту, але й засудив його.

Демонтаж памʼятника Сталіну у Вільнюсі, Литва, 1988 рік.
Демонстрація за незалежність Литви в центрі Вільнюсу під слоганом «Червона арміє, забирайся додому», 1989 рік.
Установчий зʼїзд «Саюдіса» у Вільнюсі, 23 жовтня 1988 року.

Демонтаж памʼятника Сталіну у Вільнюсі, Литва, 1988 рік. Демонстрація за незалежність Литви в центрі Вільнюсу під слоганом «Червона арміє, забирайся додому», 1989 рік. Установчий зʼїзд «Саюдіса» у Вільнюсі, 23 жовтня 1988 року.

ullstein bild / Contributor; AFP / Stringer / Getty Images

Активізується і політичний рух. У червні 1988 року діячі культури, вчені, журналісти й активісти створюють «Литовський рух за перебудову». Спочатку вони вимагали демократизації і ширшої політичної, економічної та культурної автономії. На початку 1989 року організацію перейменовано на «Саюдіс» (лит. Sąjūdis, «Рух»). Тепер основною метою стало відновлення незалежності Литви.

Наприкінці 1989 року стався розкол у Компартії Литви. Більша її частина підтримала ідеї «Саюдіса», вирішила вийти зі складу всесоюзної КПРС і створити КПЛ(с) — самостійну. Нова партія досить швидко зробила ухил у бік європейської соціал-демократії, і в грудні 1990 року її перейменували на Демократичну партію праці Литви. Решта комуністів створили свою КПЛ (КПРС) і продовжили виступати проти виходу Литви зі складу СРСР.

Литовці тримають антирадянські транспаранти в центрі Вільнюсу під час демонстрації з вимогою незалежності країни, 17 листопада 1988 року.

VITALY ARMAND / Staff / Getty Images

На парламентських виборах в лютому-березні 1990 року кандидати від «Саюдіса» на чолі з професором-музикознавцем Вітаутасом Ландсберґісом отримали більшість місць у Верховній Раді Литовської РСР — 101 зі 141. А Ландсберґіс став її головою.

На першому ж засіданні нового парламенту, 11 березня 1990 року, ухвалили Декларацію про відновлення незалежності Литви. Згідно з цим документом, Литовська РСР змінювала назву на Литовську республіку, відновлювалася Конституція Литви 1938 року, а дія радянської Конституції на її території припинялася. У Литві сформували новий уряд на чолі з членом ініціативної групи «Саюдіса», економісткою Казимирою Прунскене. І передусім почали створювати власні силові структури.

Плакат на підтримку кримських татар на антирадянському мітингу в Литві, 1989 рік.
Марш за незалежність Литви, 16 лютого 1989 року.
Литовські католицькі священники на акції за незалежність Литви, 16 лютого 1989 року.

Плакат на підтримку кримських татар на антирадянському мітингу в Литві, 1989 рік. Марш за незалежність Литви, 16 лютого 1989 року. Литовські католицькі священники на акції за незалежність Литви, 16 лютого 1989 року.

ullstein bild / Contributor; Peter Turnley / Contributor

У Москві спробували натиснути на Литву санкціями. У квітні 1990 року оголосили економічну блокаду Вільнюсу — припинили постачання нафти і газу, а також постачання матеріалів для низки великих промислових підприємств республіки. Почалися перебої з товарами, ціни почали зростати, це призвело до страйків і прорадянських мітингів.

Литовці тримають антирадянські плакати під час мітингу напередодні візиту Михайла Горбачова, Вільнюс, 10 січня 1990 року.
Генеральний секретар ЦК КПРС Михайло Горбачов (праворуч) зустрічається з жителями Вільнюсу під час офіційного візиту до Литви, 29 січня 1990 року.

Литовці тримають антирадянські плакати під час мітингу напередодні візиту Михайла Горбачова, Вільнюс, 10 січня 1990 року. Генеральний секретар ЦК КПРС Михайло Горбачов (праворуч) зустрічається з жителями Вільнюсу під час офіційного візиту до Литви, 29 січня 1990 року.

Chris Niedenthal / Contributor / Getty Images; TASS / Contributor

Нова хвиля протестів почалася 7 січня 1991 року, коли уряд оголосив, що змушений підвищити ціни на продукти у три-чотири рази. Протестувальники зібралися в центрі столиці і спробували прорватися до будівлі уряду з вимогою його відставки.

Зрештою підвищення цін скасували, а уряд Прунскене відправили у відставку. Але протестувальників це не зупинило. Вони вимагали розпустити Верховну Раду і продовжували скандувати гасла на підтримку СРСР. А на сесії Верховної Ради СРСР у Москві, яку транслювали по телебаченню, зачитували «телеграми трудящих Литви із закликом до союзного керівництва навести в республіці лад».

На тлі цих подій, 10 січня 1991 року Горбачов виступив зі зверненням — по суті з ультиматумом — до литовської влади. Він вимагав «відновити дію Конституції СРСР і Конституції Литовської РСР, скасувати раніше прийняті антиконституційні акти». Наступного дня, 11 січня, місцеві комуністи-консерватори з КПЛ (КПРС) створили Комітет національного порятунку Литви, оголосили про те, що в республіці відновлюється радянська влада, і попросили Москву ввести війська.

Демонстрант стоїть перед радянським танком під час штурму телецентру у Вільнюсі, 13 січня 1991 року.

Getty Images / Stringer

Протягом 11—12 січня військовослужбовці радянського гарнізону в Литві, перекинуті десантники Псковської дивізії і бійці групи «Альфа» КДБ СРСР за підтримки бронетехніки почали захоплювати стратегічні обʼєкти у Вільнюсі — Департамент охорони краю (Міністерство оборони Литви), Будинок друку, телефонний вузол. Подібне відбувалося і в інших великих литовських містах.

У відповідь голова Верховної Ради Вітаутас Ландсберґіс закликав людей вийти на вулиці, щоб охороняти будівлі парламенту, телерадіоцентру, телевежі та інші стратегічні обʼєкти. На заклик зʼїхалися тисячі людей з усієї країни, вони оточили будівлю парламенту і звели барикади.

У ніч з 12 на 13 січня 1991 року радянські військові взяли штурмом телецентр і телевізійну вежу у Вільнюсі, навколо якої в оточенні стояло кілька тисяч людей. Загинули чотирнадцять мирних громадян і один боєць «Альфи», понад сто осіб було поранено. Усього ж у січневих сутичках у Вільнюсі за різними даними постраждало близько тисячі людей. «Почали надходити відомості, що стріляють в людей, і не холостими патронами. Були застрелені і вбиті вибуховими пакетами, які кидали в обличчя людям, були роздавлені танками. Пару годин я намагався додзвонитися до Горбачова. На іншому кінці дроту відповідали, що він спить. Просто знущалися. Верховний головнокомандувач спить під час такої операції», — згадував Ландсберґіс.

Барикади перекривають підʼїзд до будівлі литовського парламенту у Вільнюсі, 18 січня 1991 року.

Pascal J Le Segretain / Contributor

У Москві не очікували, що все обернеться сутичками, стріляниною і смертями. Наказ із Кремля штурмувати Верховну Раду Литви, оточену барикадами, так і не надійшов. Згодом ніхто з керівництва і чиновників СРСР не взяв на себе відповідальність за події ночі з 12 на 13 січня. Горбачов заявив, що не віддавав жодних наказів, а про те, що сталося, дізнався лише вранці.

На цей час про події у Вільнюсі знав уже весь світ. Дії силовиків засудили не лише на Заході, а й у союзних республіках — Україні, Білорусі, Казахстані та інших. Мітинги на знак солідарності з Литвою почалися і в Москві. Тодішній офіційний представник Литви у Москві — по суті посол — Егідіюс Бічкаускас згадував, як у ніч на 13 січня 1991 року викликав литовських поліцейських, які охороняли посольство, і наказав стріляти без попередження у кожного, хто спробує прорватися до будівлі. А сам сидів з пістолетом у кабінеті. «А рано-вранці я розсунув штори і побачив перед посольством жінку літню з маленькою дівчинкою. І така похмура погода була, сильний сніг падав. Вона в руках тримала плакат «Литва, пробач нас». Потім людей вже було багато, а тоді, з самого ранку — тільки вони двоє».

Литовці зводять барикади перед будівлею парламенту у Вільнюсі, 13 січня 1991 року.
Мешканка Вільнюсу проходить повз будівлю парламенту Литви, оточену барикадами, 19 січня 1991 року.
Демонстранти, які виступають проти дій радянських військ у Литві, проходять повз будівлю КДБ (зараз ФСБ) на Лубʼянці в Москві, 13 січня 1991 року.

Литовці зводять барикади перед будівлею парламенту у Вільнюсі, 13 січня 1991 року. Мешканка Вільнюсу проходить повз будівлю парламенту Литви, оточену барикадами, 19 січня 1991 року. Демонстранти, які виступають проти дій радянських військ у Литві, проходять повз будівлю КДБ (зараз ФСБ) на Лубʼянці в Москві, 13 січня 1991 року.

STF / Contributor / Getty Images; VITALY ARMAND / Staff / Getty Images

Шістнадцятого січня 1991 року, «у звʼязку з численними зверненнями трудящих, які висловлюють занепокоєння про долю Союзу», Верховна Рада СРСР ухвалила постанову провести референдум про збереження Радянського Союзу «як оновленої федерації рівноправних суверенних держав і республік». Голосування призначили на 17 березня 1991 року.

Але в Литві не стали чекати і 9 лютого 1991 року провели всенародне опитування про незалежність республіки. За явки понад 80 відсотків за вихід зі складу СРСР висловилися більше ніж 90 відсотків опитаних. Результати оприлюднили 11 лютого, того ж дня незалежність Литви першою у світі визнала Ісландія.

У Москві литовське опитування-референдум, звісно ж, визнали незаконним. Але досить швидко стало не до того. Почався «парад суверенітетів» в інших республіках, зокрема і в Україні. По всій країні йшли масові страйки з політичними вимогами, посилилися і внутрішні суперечки у верхівці радянського керівництва. Уже після серпневого путчу, 6 вересня 1991 року СРСР визнав незалежність Литви, а також двох інших балтійських республік — Латвії та Естонії. А до розвалу самого Радянського Союзу лишалося трохи менше як чотири місяці.

Працівник КДБ залишає штаб у Вільнюсі, після того як уряд Литви вирішив відмовитися від радянської спецслужби, 31 серпня 1991 року.

STEPHAN BENTURA / Staff / Getty Images

Джерела:

Константин Эггерт. 30 лет штурму телебашни в Вильнюсе: ночь, когда СССР приговорил себя к смерти. Deutsche Welle, 13.01.2021.

Ирина Петерс. Литва, прости нас! Серия репортажей о событиях в Вильнюсе в январе 1991 года. Радио Свобода, 12.01.2011.

Ирина Петерс. Начало «Балтийского пути». Радио Свобода, 25.08.2014.

Аушра Радзявичюте. Вильнюс: вспоминая кровавый январь 1991 года. Русская служба BBC, 12.01.2011.

Михаил Пустобаев. Хроника агрессии. Вильнюс, 1994.

Автор:
Сергій Пивоваров
Редактор:
Євген Спірін
Теги:
Литва
СРСР
історія

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl + Enter — ми виправимо