Вітні Вульф Херд пішла з Tinder через харасмент і заснувала свій дейтинг-сервіс Bumble. Тепер вона — наймолодша мільярдерка у світі, а Bumble вважають феміністичним

Автор:
Яна Собецька
Редактор:
Дмитро Раєвський
Дата:
Вітні Вульф Херд пішла з Tinder через харасмент і заснувала свій дейтинг-сервіс Bumble. Тепер вона — наймолодша мільярдерка у світі, а Bumble вважають феміністичним

Vivien Killilea / Stringer

Засновниця сервісу для знайомств Bumble Вітні Вульф Херд стала наймолодшою селф-мейд мільярдеркою. Одинадцятого лютого її компанія провела перший публічний продаж акцій, тепер статки Херд оцінюються в 1,6 мільярда доларів. Акції самої компанії наступного дня після розміщення на фондовому ринку зросли на 80 відсотків. Це вже не перший успішний проєкт Херд. До того як заснувати Bumble, вона була співзасновницею Tinder, однак пішла з проєкту після сексуальних домагань з боку керівника. «Бабель» розповідає, що відомо про Вітні Херд, чим Bumble відрізняється від інших дейтинг-сервісів і чому його називають феміністичним.

Вітні Вулф Херд народилася в американському місті Солт-Лейк-Сіті. Її тато був забудовником, мати — домогосподаркою. Херд закінчила місцеву школу, а згодом Південний методистський університет у Далласі. Вона хотіла вивчати маркетинг і рекламу, але на цей факультет їй не взяли. Вітні вивчала міжнародні відносини.

Херд почала займатися бізнесом ще в університеті. У 19 років Вітні заснувала благодійну організацію Help Us Project, яка продавала бамбукові сумки. Усі гроші від продажів йшли на те, щоб ліквідувати наслідки витоку нафти в Мексиканській затоці у 2010 році. Із сумками Херд фотографувалися знаменитості на кшталт Ніколь Річі та Рейчел Зоуі. Згодом Херд розробила лінію одягу, який шили в Непалі. Після випуску з університету пів року працювала волонтером у дитбудинках Південно-Східної Азії, зокрема в Таїланді та Камбоджі.

Jerod Harris / Stringer / Getty Images

Після повернення до США Вітні Херд зацікавилася ІТ і влаштувалася до Hatch Labs — технічного бізнес-інкубатора в Лос-Анджелесі, який допомагав фінансувати молоді стартапи. Вона працювала спеціалістом з маркетингу й опікувалася одним із таких стартапів — Cardify.

Згодом Херд познайомилася з розробниками сервісу для знайомств Matchbox. Вона зацікавилася проєктом і долучилася до його створення. Разом із Шоном Радом, Джонатаном Бадіном, Джастіном Матіном і Крістофером Гульчинскі Херд була одним із засновників Tinder. За словами Херд, дизайнер Крістофер Гульчинскі розробив фірмове лого сервісу, а вона вигадала назву додатку. У 2012 році Херд стала віцепрезидентом з маркетингу. Однак вже за два роки пішла з компанії.

Підставою для цього стали сексуальні домагання та харасмент з боку безпосереднього керівника і експартнера Херд Джастіна Матіна. Вони були разом менше року, після розлучення Матін неодноразово публічно принижував Херд і навіть називав шльондрою на одній з вечірок компанії. Генеральний директор Шон Рад і очільник материнської компанії Tinder Match.com Сем Яган на це ніяк не реагували та дискримінували її через те, що вона — жінка. За словами Херд, її позбавили статусу співзасновника, бо компанія з 24-річною дівчиною у цій ролі «виглядає як жарт».

Після звільнення з Tinder Херд подала на компанію до суду. Позов завершився угодою — Херд отримала один мільйон доларів. Tinder не визнав своєї провини, однак Матін звільнився, а Рад пішов з посади генерального директора.

Araya Doheny / Stringer / Getty Images

Після скандалу Вітні Херд почала отримувати погрози й образи, тому була змушена видалити свій акаунт у Twitter. Вона вирішила створити соцмережу для жінок, що фокусуватиметься суто на позитиві. За задумом Херд проєкт мав називатися Merci. Проте її знайомий, російський мільярдер і генеральний директор MagicLab Андрій Андрєєв запропонував сфокусуватися на знайомій сфері та створити дейтинг-сервіс. Концепція нової платформи з’явилася швидко.

«Я завжди хотіла, щоб у хлопця не було мого номеру, а в мене був. Що, якщо жінки робитимуть перший крок і першими надсилатимуть повідомлення? А якщо не надсилатимуть, метч зникатиме через 24 години, як у «Попелюшці», з гарбузами та каретою?»

Перебравши низку назв, Андрєєв і Херд зупинились на Bumble, впевнені, що деталі брендингу, такі як вулики та бджоли, стануть маркетинговим ходом. Додаток почав працювати у грудні 2014 року — за перший місяць його завантажили понад сто тисяч людей.

Getty Images / Bloomberg / Contributor

Bumble доволі подібний до Tinder. Зокрема, за принципом роботи — користувач бачить фото, яке має «свайпнути» вліво або вправо, залежно від того, подобається акаунт чи ні. Якщо «свайпи» збігаються, можна почати переписуватися. Проте у випадку «метча» між чоловіком і жінкою повідомлення може надіслати лише жінка, яка має на це 24 години. Натомість чоловік може лише продовжити термін розгляду на добу. Щоправда, ця послуга є платною і коштує близько десяти доларів. В одностатевих парах повідомлення можуть надіслати обоє.

Окрім опції пошуку романтичного партнера, у Bumble ще є режим, що дозволяє знайти потенційного співробітника або друга. Сервіс також має низку специфічних функцій, наприклад, можливість фільтрувати «метчі» за політичними поглядами, освітою, шкідливими звичками. Пʼятнадцятого січня «політичний» фільтр тимчасово заблокували, оскільки зʼявилася інформація, що кілька жінок скористалися ним, щоб зібрати інформацію про тих, хто брав участь у штурмі Капітолія .

Зараз Bumble — другий найпопулярніший дейтинговий сервіс у США. В інших країнах він не настільки популярний, проте загальна кількість користувачів сягає близько 50 мільйонів. Ним цікавляться інвестори. Одинадцятого лютого компанія провела перший публічний продаж акцій — ціна однієї акції спершу становила 43 долари, однак вже під час перших торгів зросла на понад 80 відсотків і сягнула 79,6 долара. Статки самої Вітні Херд збільшилися до 1,5 мільярда доларів — 31-річна підприємниця стала наймолодшою селф-мейд жінкою-мільярдером. Ринкова капіталізація Bumble перевищує 8 мільярдів доларів.

Проте Bumble — це лише невелика частина бізнес-імперії Вітні Херд. У 2019 році, після розслідування про мізогінію та секс-вечірки в лондському офісі Badoo Андрій Андрєєв пішов з посади генерального директора MagicLab, і компанію очолила Вітні Херд. Тепер вона керує одночасно чотирма дейтинговими сервісами: Badoo, Bumble, Lumen і Chappy.