Трамп не хоче йти з посади президента США. Його прихильники зібралися на мітинг і штурмували Капітолій. Є поранені й загибла, Нацгвардія зачистила будівлю. Що відбувається — дуже коротко

Автори:
Сергій Пивоваров, Євген Спірін
Дата:
Трамп не хоче йти з посади президента США. Його прихильники зібралися на мітинг і штурмували Капітолій. Є поранені й загибла, Нацгвардія зачистила будівлю. Що відбувається — дуже коротко

Samuel Corum / Stringer / Getty Images

Члени Сенату і Палати представників зібралися в Капітолії, щоб затвердити перемогу на виборах США демократа Джо Байдена. У цей час у місті почався марш прихильників попереднього президента Дональда Трампа «За порятунок Америки». На мітингу виступив і сам Трамп. Він сказав, що «ніколи не визнає свою поразку і не здасться». Після цього прихильники Трампа штурмували будівлю Капітолія і увірвалися всередину. У будівлі почалася стрілянина, двох людей відвезли в лікарню з важкими пораненнями. Пізніше жінка померла в лікарні. Дональд Трамп закликав у Twitter «дотримуватися миру», хоча вдень на мітингу закликав до штурму. До Вашингтону направили Національну гвардію: щоб придушити протест, задіяли понад тисячу гвардійців. У будівлю увійшли озброєні співробітники ФБР, до першої години ночі (за Києвом) будівлю зачистили від протестувальників і взяли під охорону. Ексначальник поліції округу Колумбія вже назвав штурм Капітолія «спробою державного перевороту». «Бабель» розповідає дуже коротко, що відбувається в столиці США.

Близько 20:00 (тут і надалі — час за Києвом) Конгрес США мав підбити остаточні підсумки листопадових президентських виборів: провести підрахунок голосів виборщиків і визнати перемогу демократа Джо Байдена. За дві години до цього переможений президент-республіканець Дональд Трамп зібрав у Вашингтоні мітинг, на який зʼїхалися близько ста тисяч його прихильників з усієї країни. Під час свого виступу Трамп заявив, що не визнає результатів виборів.

Десятки тисяч прихильників Трампа зібралися поблизу Капітолія до початку засідання Конгресу. Вони влаштували сутички з поліцією і спробували прорватися в будівлю. Приблизно за пів години їм це вдалося. Тоді Трамп закликав своїх прихильників «бути мирними і не протидіяти поліції».

Прихильники Трампа вже увірвалися у Капітолій, сутички з охороною продовжилися у коридорах. Засідання Конгресу перервали, а сенаторів евакуювали з будівлі. Почалася стрілянина. За інформацією ЗМІ, одна жінка отримала вогнепальне поранення і перебуває в критичному стані. Є й інші постраждалі, зокрема і серед поліцейських. Пізніше стало відомо, що поранена жінка померла в лікарні. Заарештовано 13 учасників протесту.

Мер Вашингтону Мюріел Баузер оголосила в місті комендантську годину з 01:00 по 13:00. Близько 22:00 Трамп розпорядився відправити 1 100 бійців Національної гвардії, щоб відновити порядок у Капітолії. Приблизно через годину він опублікував відеозвернення, в якому закликав своїх прихильників покинути Капітолій і розійтися. Протестувальники заявили, що залишаться ночувати в будівлі.

Конкурент Трампа, обраний президент США Джо Байден, назвав штурм Капітолія «бунтом» і «атакою на демократичні цінності США». Поліція Капітолія і спецпризначенці з ФБР звільнили більшу частину будівлі від демонстрантів. Більшість протестувальників розходяться через комендантську годину.

Конгрес устиг затвердити тільки 12 з 538 голосів виборщиків, коли протестувальники почали штурмувати Капітолій. Це девʼять голосів з Алабами і три з Аляски, всі вони дісталися Трампу. Коли продовжиться засідання, наразі невідомо.

Британський премʼєр Борис Джонсон назвав те, що відбувається у Вашингтоні, «ганьбою» і закликав мирно передати владу.

Голова МЗС України Дмитро Кулеба закликав якнайшвидше відновити верховенство права, додавши, що це важливо, зокрема, і для України.

Крім нього, поважати демократичний вибір закликали Генсек НАТО Єнс Столтенберг, президент Європейського парламенту Давид Сассолі, премʼєр-міністри Іспанії та Норвегії.