Канада легалізувала марихуану понад два роки тому. Тепер половина молоді — наркомани, чорний ринок зріс удвічі, компанії отримують надприбутки. Ні, ми жартуємо, насправді все навпаки

Автор:
Сергій Пивоваров
Редактор:
Гліб Гусєв
Дата:
Канада легалізувала марихуану понад два роки тому. Тепер половина молоді — наркомани, чорний ринок зріс удвічі, компанії отримують надприбутки. Ні, ми жартуємо, насправді все навпаки

Святкування в парку Трініті Беллвудс у Торонто в день легалізації канабісу в Канаді, 17 жовтня 2018 року.

Getty Images / Bloomberg / Contributor

В Україні продовжують сперечатися про те, чи можна легалізувати медичний канабіс, а наприкінці минулого року в парламенті зареєстрували черговий законопроєкт на цю тему. Канада цей етап пройшла ще у 2001 році, а в жовтні 2018-го в країні легалізували марихуану для особистого користування. Всупереч побоюванням скептиків, після цього підлітки стали вживати менше марихуани, а чорний ринок поступово скорочується. Компанії так добре підготувалися до легалізації, що тепер вирощують більше канабісу, ніж можуть продати. Канада декриміналізувала зберігання і вирощування канабісу, але посилила покарання для тих, хто продає його неповнолітнім. Оглядач «Бабеля» Сергій Пивоваров розповідає про переваги й недоліки легалізації канабісу в Канаді — за ті два роки, що його узаконили.

Дівчина курить сигарету з марихуаною під час святкування в парку Трініті Беллвудс у Торонто в день легалізації канабісу в Канаді, 17 жовтня 2018 року.

GEOFF ROBINS / Contributor / Getty Images

Канадці не стали більше курити марихуани, а підлітки тепер вживають її менше

Коли закон про повну легалізацію в Канаді ще обговорювали, одним з аргументів його противників було те, що люди почнуть більше вживати марихуани, особливо підлітки. Однак через два роки після легалізації дослідники нічого подібного не помітили, говорить Майкл Будро, професор кримінології в Університеті Сент-Томаса.

Близько шести відсотків канадців вживають канабіс щодня, стільки ж було і до легалізації. Не змінилася і частка людей 18—24 років, які вживають канабіс — це, як і раніше, робить кожен третій.

А ось підлітки 15—17 років стали курити вдвічі менше — з 20 до 10 відсотків. Тільки канадці літнього віку стали більше купувати марихуани.

При цьому продажі по всій країні ростуть, більшість замовлень роблять онлайн. У жовтні 2020 року канабісу в Канаді продали на рекордні 270 мільйонів доларів. Професор Будро вважає марихуану одним зі способів зняти стрес під час пандемії та локдауну.

Пропозиція досі набагато перевищує попит, і тому компанії зазнають збитків

За кілька років до легалізації інвестори вклали мільйони доларів в інфраструктуру для вирощування канабісу в промислових масштабах. На кінець минулого року в сховищах по всій Канаді залишалося понад мільярд грамів легального канабісу, який не можуть продати. Щомісяця в Канаді вживають приблизно 30 мільйонів грамів. Виробники канабісу вирощували його високими темпами ще до того, як магазини отримали ліцензії на його продаж і відкрилися. У минулому році вони зібрали близько 360 мільйонів грамів врожаю.

Засновник канадської компанії з вирощування та продажу медичного канабісу Canopy Growth Брюс Лінтон на фабриці в містечку Смітс-Фолс, 19 грудня 2017 року.

Chris Roussakis / Bloomberg via Getty Images

Зіграло свою роль і те, що бізнес з продажу марихуани в різних провінціях Канади регулюється по-різному. Наприклад, в Альберті заявки на ліцензії приймали ще з березня 2018 року, тому швидко відкрили магазини канабісу.

У найбільш густонаселеній провінції Онтаріо роздрібні ліцензії видавали набагато повільніше. І продаж тут регулюють інакше. Урядовий магазин канабісу Онтаріо (OCS) скуповує канабіс у ліцензованих виробників, встановлює ціну на продукт, а потім продає його приватним роздрібним магазинам.

Крім того, великі канадські компанії розраховували, що і в США канабіс теж скоро повністю легалізують, але цього не сталося. Тепер найбільша в світі компанія з вирощування канабісу, канадська Canopy Growth, закриває пʼять своїх підприємств і звільняє близько 220 працівників. Інші виробники утилізують свою продукцію «нижчої якості» і сподіваються, що в цьому році МОЗ Канади дозволить безрецептурні препарати і товари для здоровʼя на основі КБД.

Чорний ринок марихуани скоротився, але не зник

За два роки вийшла з тіні приблизно половина чорного ринку. Нелегальні роздрібні торговці ще тримаються за рахунок того, що торгують з дисконтом, не платять податки і пропонують більш широкий асортимент. Великі нелегальні торговці переорієнтуються на поставки за кордон, в основному в США.

Крім того, в минулому році владі було не до нелегальних магазинів з продажу канабісу. Вона боролася з опіоїдною кризою, через яку тільки в одній провінції Британська Колумбія з січня по жовтень 2020 року від передозування померло 1 548 людей.

Арештів за зберігання тепер майже немає

Премʼєр-міністр Канади Джастін Трюдо пообіцяв, що легалізація гарантує, що не тільки багаті люди зі звʼязками зможуть уникнути судимості. Трюдо проілюстрував упередженість системи сімейною історією. У 1998 році поліція знайшла у його молодшого брата Мішеля пару косяків марихуани. І тоді їхній батько, колишній премʼєр Пʼєр Трюдо, скористався своїм впливом і звʼязками, щоб замʼяти історію і не доводити справу до суду.

У Канаді максимально декриміналізували законодавство щодо зберігання та вирощування марихуани. Але посилили покарання за продаж неповнолітнім і за водіння під дією канабісу.

У 2018 році поліція зареєструвала 26 402 випадки зберігання, поки в середині жовтня не набула чинності легалізація. За даними Статистичного управління Канади, у 2019 році цей показник упав до 46.