Від сьогодні в Канаді легалізували марихуану

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Від сьогодні в Канаді легалізували марихуану

Drew Taylor / Unsplash

З 17 жовтня в Канаді повнолітні можуть легально купувати марихуану для особистого користування. Законодавчі зміни набули чинності у всіх провінціях і територіях країни.

До легалізації коноплі влада готувалися кілька років. У країні посилили покарання за керування автомобілем під дією наркотиків, а правоохоронці отримали нові точні пристрої, які показують вміст канабіноїдів у крові водіїв.

У Канаді з 2001 року було дозволено вживання марихуани в медичних цілях. А тепер мешканцям більшості провінцій і територій можна вирощувати вдома наркотичну коноплю, проте її кількість суворо регламентовано.

Як пише ВВС, у Канаді один з найвищих у світі рівнів споживання марихуани, особливо серед молоді. Тільки за минулий рік канадці витратили 5,7 млрд канадських доларів ($4,6 млрд) на використання марихуани в лікувальних та рекреаційних цілях. Це по $1,2 тис. на людину.

І хоча куріння марихуани відтепер абсолютно законне, їстівні товари з рослини поки під забороною, зазначає Укрінформ. Слабко розвинутою залишається й інфраструктура роздрібного продажу марихуани. Так, мешканці Онтаріо, найбільш населеної провінції Канади, сьогодні отримали законний доступ до онлайн-продажу марихуани, а звичайні магазини не зʼявляться тут ще як мінімум до весни. Подібна ситуація спостерігається і в інших провінціях.

За попередніми підрахунками, доходи бюджетів різних рівнів від легалізації марихуани наступного року складуть близько $8 млрд.

Раніше канадські вчені зробили вистовок, що вживання марихуани шкодить мозку підлітків більше за алкоголь. Наркотик впливає на навички мислення, памʼять та поведінку.