Ви, напевно, пропустили найкращі музичні відео минулого року. Подивіться їх зараз! Підсумки-2020

Автор:
Гліб Гусєв
Дата:

Ось як ми вибирали найкращі музичні відео 2020 року — субʼєктивно. Ось як ми їх розставили — за зростанням кількості переглядів. Якщо вас дратує наша добірка, ось добірки Pitchfork, Vulture і IndieWire. Заодно подивіться наші музичні підсумки року — у світі та в Україні.

МЧТ — «Так за кого же болеть на этой земле и кого любить?»

У 2020 році казахський режисер Айсултан Сеїтов зняв музичні відео для Joji та Migos, а також для значно менш відомого репера з Казахстану Айдина Закарії («Масло чорного кмину»). Історія ґрунту і долі — у трьох хвилинах сорока трьох секундах.

Arca — “Nonbinary”

Найбільш вигадливе, трансгресивне і концептуальне музичне відео 2020 року: художник Фредерік Хейман (який вісім років тому створив вкрай експериментальну рекламну кампанію бренду Kenzo) перетворює музиканта Arca на обʼєкт сучасного мистецтва. Прекрасно і нестерпно.

Jessie Ware — “Step Into My Life”

Найкраще музичне відео 2020 року в жанрі «танець про кохання в дивному інтерʼєрі» — дебютна робота хореографа Медісон Шельпук. Почесне друге місце у проникливого відео Rhye, де голий до пояса актор Аарон Тейлор-Джонсон танцює під гірляндою.

FKA Twigs — “Sad Day”

Найпрекрасніша у світі жінка FKA Twigs косплеїть героїнь жанру уся. Знімав Хіро Мурай — улюблений режисер Дональда Гловера (він же Childish Gambino), який зробив кілька серій «Атланти» і відео This Is America.

Mick Jenkins — “Carefree”

Найкінематографічніше відео 2020 року. Режисер Джек Бегерт (якому завжди добре вдавалися сцени з темношкірими хлопцями в тачках) наче говорить усім зацікавленим: «Друзі, я готовий до повного метра».

Каста — «Выходи гулять»

Одне з двох найкращих висловлювань на тему протестів у Росії та Білорусі (друге зробили Shortparis). Знімав український продакшн shelter.film.

Joji — “Your Man”

Найкраще музичне відео 2020 року в жанрі «танець про самотність у дивному інтерʼєрі». Знімав режисер Джаред Хоган. Він же робив “Slow Dancing in the Dark”, яка крутилася у всіх на репіті два роки тому.

SZA — “Hit Different”

Ось, наприклад, співачка SZA в бікіні та з цікавою груповою хореографією: сама співає, сама танцює, сама знімає. У кого ще у 2020-му була цікава групова хореографія? У Тревора Деніела та Джессі Вейр.

Lady Gaga — “911”

Режисер Тарсем Сінгх жартує з власних ранніх робіт: «Кліткою» і «За межею». Гарно. Але весь час хочеться вимкнути звук.

The Weeknd — “In Your Eyes”

У короля попмузики вийшов новий альбом і ціла екранізація цього альбому: ми вибрали той епізод, де йому відрізають голову. Спасибі, 2020-й!

Подяки

Скласти добірку допомагала діджей Катерина Кірсенко — спасибі!

Автор:
Гліб Гусєв

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl + Enter — ми виправимо