Україна замовила вакцину від коронавірусу китайської компанії Sinovac Biotech. Її ефективність сягає 97%, але випробування ще тривають. Чому ми обрали саме її?

Автор:
Катерина Коваленко
Редактор:
Євген Спірін
Дата:
Україна замовила вакцину від коронавірусу китайської компанії Sinovac Biotech. Її ефективність сягає 97%, але випробування ще тривають. Чому ми обрали саме її?

Артем Марков / «Бабель»

Наприкінці 2020 року Міністерство охорони здоров’я уклало перший контракт про поставку вакцини від коронавірусу. Вакцина CoronaVac від китайської компанії Sinovac Biotech перебуває на фінальному етапі клінічних досліджень і може бути зареєстрована найближчим часом. За різними даними, її ефективність становить від 50 до 97 відсотків, але офіційні результати компанія ще не оприлюднила. Головні переваги цієї вакцини — не потребує особливих умов для зберігання та порівняно недорога. За 1,9 мільйона доз Україна сплатила мільярд гривень — по 504 гривні за кожну. Якщо все буде добре, першу поставку очікують уже в лютому. «Бабель» пояснює, як працює CoronaVac і за яких умов нею вакцинуватимуть українців.

Вакцина CoronaVac — одна з чотирьох китайських вакцин від коронавірусу, які перебувають на третій стадії досліджень. Її розробила Sinovac Biotech — найбільша приватна біофармацевтична компанія в Китаї, що займається виробництвом і продажем вакцин. Компанія створила вакцини проти гепатиту А і В, вірусів грипу (включно з пташиним) та паротиту. Зараз вона працює над вакцинами проти ентеровірусу 71, універсального пандемічного грипу, японського енцефаліту і сказу в людей. Щороку Sinovac Biotech виготовляє від 300 до 500 мільйонів доз вакцин, схвалених у 34 країнах світу.

CoronaVac — це інактивована вакцина, тобто при щепленні в організм людини потрапляє «мертвий» вірус. Це один із найпоширеніших типів вакцин, він вважається безпечним та передбачуваним. Захворіти від убитого вірусу неможливо, натомість організм усе одно починає виробляти до нього антитіла. Інактивовані вакцини доволі слабкі, тому зазвичай потрібно вводити кілька доз, а через кілька років — ревакцинуватися. Одній людині знадобиться дві дози CoronaVac із проміжком у 14 днів. Вакцина CoronaVac зберігається за температури від двох до восьми градусів за Цельсієм — і це одна з її головних переваг. При цьому, наприклад, американські вакцини Moderna та Pfizer вимагають наднизьких температур — від -60 до -80 градусів за Цельсієм.

Вакцини, які схвалені до використання принаймні в одній країні:

  1. BioNTech/Pfizer — 49 країн: США, Канада, Велика Британія, Ізраїль, країни ЄС та інші

  2. Moderna — США, Канада

  3. Gamaleya (Sputnik V) — Росія, Білорусь, Аргентина, Гвінея

  4. Oxford/AstraZeneca — Велика Британія, Індія, Аргентина

  5. Serum Institute of India (Covishield) — Індія

  6. Sinopharm — ОАЕ, Китай, Бахрейн

Перша і друга фази випробувань CoronaVac показали обнадійливі результати. Згідно з дослідженням, опублікованим у журналі The Lancet наприкінці листопада 2020 року, вакцина діє та не викликає особливих побічних реакцій. Вона може спричинити невисоку температуру, слабкість чи біль у місці щеплення, але це вважається нормою. Антитіла до коронавірусу виробилися майже в усіх, хто отримав дві дози вакцини, її ефективність сягнула 97 відсотків. У вересні керівництво компанії Sinovac Biotech тестувало вакцину й на власних співробітниках — нею прищепилися близько двох-трьох тисяч людей, включно з керівництвом компанії.

Зараз CoronaVac перебуває на третій, фінальній стадії клінічних випробувань. Її тестують на тисячах добровольців у Туреччині, Бразилії, Чилі та Індонезії. Наприкінці жовтня випробування у Бразилії довелося призупинити — помер один із добровольців, який вакцинувався напередодні. Але відповідальний за дослідження керівник Інституту Бутантан Дімас Ковас заявив, що смерть не була пов’язана з вакцинацією, і випробування поновили. Серед вакцинованих у Бразилії волонтерів коронавірусом усе одно заразилися 170 людей, але в усіх хвороба минула легко. За словами Коваса, це свідчить про те, що вакцина діє та допоможе зупинити пандемію.

Бразилія першою завершила випробування, але досі не оголосила остаточні результати. Інститут Бутантан обіцяв оприлюднити їх ще на початку грудня, але вже тричі переносив дату на прохання Sinovac Biotech. Тепер результати очікують 7 січня. Деякі дослідники підозрюють, що китайська компанія щось приховує, але в Sinovac Biotech запевнили, що лише хочуть перевірити цифри. Попередньо у Бразилії заявляли, що вакцина ефективна у понад 50 відсотків випадків — і це вже перемога. У решті країн випробування тривають, але попередньо в Туреччині заявили про ефективність у 91 відсотку випадків, а в Індонезії говорять про 97 відсотків. Після завершення всіх випробувань Sinovac Biotech має оприлюднити зведені результати.

Якщо ефективність CoronaVac виявиться нижчою за 70 відсотків, Україна відмовиться від замовлення. У такому разі Sinovac Biotech поверне гроші, а Україна закупить вакцини інших виробників. Якщо все буде добре, китайська компанія поставить перші 700 доз протягом місяця після реєстрації вакцини в Китаї, США, Великій Британії, Швейцарії, Японії, Австралії, Канаді, Ізраїлі, Індії, Мексиці, Бразилії або ЄС. У першу чергу вакцинуватимуть тих, хто має найбільший ризик захворіти, заявили в Офісі президента. Ідеться про медиків, військових, освітян, літніх людей і тих, хто має серйозні супутні захворювання. Усієї замовленої партії CoronaVac — 1,9 мільйона доз — вистачить на 950 тисяч людей, оскільки кожен має отримати дві дози вакцини. Це трохи більше за два відсотки населення України. Людей вакцинуватимуть безкоштовно, про купівлю вакцин поки не йдеться.

Україна продовжує перемовини про закупки з іншими виробниками вакцин від коронавірусу. Зокрема з американськими компаніями Pfizer і Moderna та британською AstraZeneca, препарати яких вже зареєстровані. Вони дорожчі, до того ж американські вакцини важче транспортувати і зберігати. Крім цього, весною ми маємо безкоштовно отримати 8 мільйонів доз вакцин за програмою Фонду глобального доступу країн до вакцин проти COVID-19 (COVAX) — тривають переговори щодо вакцин британської AstraZeneca й американських Novavax і Johnson & Johnson.