Джонні Депп намагався в суді довести, що не бив свою дружину, але програв справу — тепер з ним не хочуть працювати кінокомпанії, а гонорари зменшилися у десятки разів. Проте актор знову збирається судитися

Автор:
Яна Собецька
Редактор:
Дмитро Раєвський
Дата:
Джонні Депп намагався в суді довести, що не бив свою дружину, але програв справу — тепер з ним не хочуть працювати кінокомпанії, а гонорари зменшилися у десятки разів. Проте актор знову збирається судитися

Джонні Депп прибув до Високого суду в останній день слухань справи проти The Sun. Лондон, 28 липня 2020 року.

WIktor Szymanowicz / NurPhoto / Getty Images

У листопаді Джонні Депп програв суд проти видання The Sun, яке у 2018 році написало, що актор бив свою колишню дружину Ембер Герд. Високий суд Лондону дійшов висновку, що інформація у матеріалі «здебільшого правдива». Після цього Депп втратив роль у «Фантастичних звірах». ЗМІ пишуть, що Disney не дозволить йому знятися навіть у камео «Піратів Карибського моря», і це, ймовірно, лише початок. Деякі журналісти вважають, що в ситуації винен сам Депп та його жага помститися Ембер Герд. Актор не збирається здаватися і вимагає нових судових слухань у Високому суді Лондону, а також у США. У справу можуть втягнути й інших колишніх партнерок Деппа — від Ванесси Параді до Кейт Мосс і Анджеліни Джолі. «Бабель» розповідає найголовніше про заплутану справу.

Джонні Депп здобув популярність у 1980-х, зігравши в серіалі 21 Jump Street. Згодом — став музою Тіма Бертона. Він знявся у стрічках «Едвард Руки-ножиці» та «Сонна лощина» й отримав репутацію актора, який може грати ексцентричних, складних персонажів і антигероїв. У 2003 році Деппа обрали на роль Капітана Джека Горобця у «Піратах Карибського моря». Франшиза зібрала понад десять мільярдів доларів і зробила Деппа одним з найвисокооплачуваніших акторів в історії Голлівуду — за кожну стрічку цієї серії він заробляв у середньому 90 мільйонів доларів. Однак, протягом останніх років репутація актора зіпсувалася. Через позови проти колишньої дружини Ембер Герд він став доволі неоднозначною постаттю в Голлівуді. За останній фільм — драму «Мінамата» — Депп отримав лише три мільйони доларів.

Джонні Депп і Ембер Герд вперше зустрілися у 2009 році, під час зйомок фільму «Ромовий щоденник». Між акторами зав’язався роман. Джонні Депп розлучився з Ванессою Параді, з якою вони провели разом 14 років і мають двох дітей, Герд розірвала стосунки з художницею Тасею ван Рі. У 2015 році вони одружилися. Проте шлюб був недовгим — уже у травні 2016-го Ембер Герд звернулася до суду Лос-Анджелесу із синцями на обличчі. Вона звинуватила Джонні Деппа в домашньому насильстві та попросила суд видати заборонний припис щодо її чоловіка. Суд схвалив прохання, а невдовзі Герд подала на розлучення. Депп заперечував, що бив дружину, проте суд зобовʼязав його виплатити Герд сім мільйонів доларів. У 2017 році пара розійшлася. Отримані кошти Герд перерахувала організаціям, що борються з домашнім насильством.

Джонні Депп та Ембер Герд відвідують британську прем’єру стрічки «Мордекай» — Депп виконав у ній головну роль. Лондон, 19 січня 2015 року.

Усе це сталося під час розквіту руху #MeToo десятки жінок свідчили проти Харві Вайнштейна, Кевін Спейсі втратив роль після того, як його звинуватили в сексуальних домаганнях. Проте великі студії й далі працювали з Джонні Деппом. 20th Century Fox знімала «Вбивство у «Східному експресі», Warner Bros. — франшизу «Фантастичні звірі», у якій Джонні Депп виконав роль чаклуна Ґелерта Ґріндевальда. У 2016 році обличчя актора з’явилося в першій частині «Фантастичних звірів» — щоправда, лише на кілька секунд. ЗМІ заговорили про те, що Деппа потрібно замінити — сиквел мав вийти у 2018 році, до цього часу легко можна було б знайти ідеального кандидата. Проте Джоан Роулінг — автор сценарію і продюсер франшизи — сказала, що «не лише почувається комфортно щодо кастингу, але й щиро рада, що Джонні грає важливого персонажа».

Світові видання назвали поведінку письменниці «по-справжньому жахливою» і сказали, що вона «зрадила» мільйони фанів. У квітні 2018 року The Sun опублікувало матеріал під заголовком Gone Potty: How can JK Rowling be ʼgenuinely happy’ casting wife beater Johnny Depp in the new Fantastic Beasts film. Автор статті, Ден Вутон зазначив, що Ембер Герд надала достатньо доказів, що у шлюбі з Деппом була жертвою домашнього насильства, а Джоан Роулінг являє собою приклад голлівудського лицемірства, бо «потурає поведінці, яку вона б засуджувала в соцмережах, якби таке саме рішення ухвалив продюсер чоловічої статі».

Американський актор Джонні Депп та його адвокат Адам Волдман залишають Високий суд після останнього дня слухань у справі проти The Sun, Лондон, 28 липня 2020 року.
Ембер Герд залишає Високий суд після останнього дня слухань у справі проти The Sun, Лондон, 28 липня 2020 року.

Американський актор Джонні Депп та його адвокат Адам Волдман залишають Високий суд після останнього дня слухань у справі проти The Sun, Лондон, 28 липня 2020 року. Ембер Герд залишає Високий суд після останнього дня слухань у справі проти The Sun, Лондон, 28 липня 2020 року.

Samir Hussein / WireImage

У Warner Bros. на це ніяк не відреагували. На цьому все, у принципі, могло б закінчитися. Проте Джонні використав цю можливість, щоб обілити свою репутацію і помститися Ембер. Він винайняв одного з найкращих американських адвокатів — Адама Волдмана, який раніше працював із російськими олігархами та Джуліаном Ассанджем. Актор подав на видавця The Sun — компанію News Group Newspapers — до Високого суду Лондону і звинуватив медіа в наклепі. Те, що автором статті був британець, дозволило актору отримати незначну перевагу — якщо хтось робить дифамаційну заяву в Лондоні, він має довести, що вона правдива. В США все навпаки і складніше — людина, стосовно якої зробили наклеп, має довести, що він неправдивий.

Слухання у справі проти британського видання розпочалися 7 липня 2020 року і тривали три тижні. Ембер Герд, її сестра та подруги наполягали на тому, що від початку стосунків Джонні Депп щонайменше 14 разів застосовував силу проти акторки — переважно коли був п’яний або під наркотиками. Вони казали, що він кидав у неї пляшки, одного разу кинув в обличчя телефон, а ще намагався задушити її сорочкою.

Художник Кая Мар стоїть під стінами Високого суду з картиною, що зображує Джонні Деппа й Ембер Герд. Лондон, 20 липня 2020 року. 

Депп відкидав усі звинувачення та казав, що саме він був жертвою домашнього насильства. Актора підтримали його колишні, зокрема Ванесса Параді та Вайнона Райдер. Вони зазначили, що у звинувачення Герд важко повірити, а Депп ніколи не був схильний до насильства.

На суді розкрилися деталі, що не висвітлювали ані Деппа, ані Герд у хорошому світлі. З повідомлень, які Джонні писав своїм знайомим, стало відомо, що він намагався зруйнувати кар’єру колишньої дружини й замінити її в «Аквамені». Актор казав, що «не має жодного жалю та навіть краплі емоції, яку колись вважав коханням, до цієї золотошукачки», закликав «спалити Ембер» і скаржився, що вона зраджувала його з Ілоном Маском та Джеймсом Франко. Адвокати Герд казали, що будь-які позашлюбні стосунки не є предметом судового розгляду.

Другого листопада Високий суд Лондону дійшов висновку, що викладені в матеріалі The Sun матеріали «здебільшого правдиві». Суддя Ендрю Нікол зазначив, що 12 із 14 випадків домашнього насильства, про які говорила Ембер Герд, сталися насправді, а доказів цього достатньо. Він наголосив, що Герд віддала сім мільйонів доларів на благодійність і це навряд чи свідчить, що вона є «золотошукачкою». Суд зобов’язав Деппа виплатити The Sun 630 тисяч фунтів стерлінгів. Відтепер будь-яке видання, яке відкрито говорить про те, що Джонні Депп бив свою дружину, може не боятися юридичних наслідків.

Справу не розглядали у кримінальному суді. Офіційно проти Джонні Деппа немає жодних кримінальних звинувачень. Проте його програш саме після #MeToo означає, що будь-яка студія, що співпрацюватиме з ним, зіткнеться з репутаційними ризиками.

Кінокомпанії вже відмовляються працювати з актором. Студія Warner Bros. попросила його відмовитися від ролі Ґріндевальда — за умовами контракту актор отримає повний гонорар, проте у третій частині франшизи чарівника зіграє Мадс Міккельсен. Попри прохання режисера й одного з останніх союзників Деппа Джеррі Брукгаймера, Disney вирішила не залучати його до зйомок наступних «Піратів Карибського моря» навіть для невеликого камео. Невдовзі після цього користувачі мережі помітили, що фільми з Джонні Деппом зникли з американського Netflix. Однак у компанії пояснили, що прибрали старі тайтли просто тому, що закінчився термін дії ліцензійної угоди.

Джонні Депп позує перед журналістами поблизу Високого суду. Лондон, 16 липня 2020 року.
Екран з написом Ditch the Witch («Позбудься відьми»), встановлений прихильниками Деппа під стінами Високого суду в межах кампанії Divorce for Men («Розлучення для чоловіків»). Лондон, 20 липня 2020 року.

Джонні Депп позує перед журналістами поблизу Високого суду. Лондон, 16 липня 2020 року. Екран з написом Ditch the Witch («Позбудься відьми»), встановлений прихильниками Деппа під стінами Високого суду в межах кампанії Divorce for Men («Розлучення для чоловіків»). Лондон, 20 липня 2020 року.

Експерти індустрії зазначають, що таких наслідків можна було уникнути, якби Депп обрав менш агресивну тактику. Вони кажуть, що актор «не просто вистрілив собі в ногу — він вистрілив собі в обличчя». Проте Депп та його адвокат, схоже, збираються й далі боротися з командою Ембер Герд у судах. Актор вже оскаржив попереднє рішення суду Високого суду Лондону. Представники Деппа стверджують, що суд був несправедливим, просять ще раз переглянути всі докази та призначити нове слухання.

Тим часом у США невдовзі розпочнеться ще один суд — через статтю, яку Ембер Герд написала у The Washington Post у 2018 році. У ній Герд розповіла, що була жертвою домашнього насильства, однак не називала жодних імен. Розгляд справи запланований на початок 2021 року. До неї, імовірно, втягнуть ще більше голлівудських зірок: суд вже зобовʼязав Деппа передати комунікацію з усіма відомими акторками, з якими він мав стосунки, — Анджеліною Джолі, Кірою Найтлі, Маріон Котіяр, Ванессою Параді.

Джонні Депп вітається з журналістами перед черговим днем слухань у справі проти The Sun. Лондон, 14 липня 2020 року.