Пригадуєте, як у морських круїзах коронавірусом заразилися сотні людей? Круїзи тоді заборонили, а тепер хочуть відновити. Дат і умов поки немає, проте є тисячі охочих — за матеріалами WP

Автор:
Сергій Пивоваров
Редактор:
Євген Спірін
Дата:
Пригадуєте, як у морських круїзах коронавірусом заразилися сотні людей? Круїзи тоді заборонили, а тепер хочуть відновити. Дат і умов поки немає, проте є тисячі охочих — за матеріалами WP

Karolina Uskakovych / «Бабель»

З березня 2020 року круїзи на пасажирських лайнерах заборонені в багатьох країнах світу через пандемію коронавірусу. Щоб виправити ситуацію, великі компанії найняли експертів, які все літо розробляли нові правила безпеки. Їх схвалили американські регулятори охорони здоровʼя та з 1 листопада запустили поетапний план повернення до круїзів. Один з головних пунктів — тестові рейси з обмеженою кількістю пасажирів-волонтерів. Дат і умов для таких рейсів наразі немає, але компанії вже набирають у США добровольців. І від охочих немає відбою. Тисячі людей згодні на будь-які умови, аби знову вирушити в круїз. А компанії сподіваються, що в разі успішного експерименту круїзи можна буде відновити по всьому світу. «Бабель» переказує матеріал The Washington Post про те, як готуються перезапустити круїзну індустрію в умовах пандемії коронавірусу.

У березні 2020 року подорожі на круїзних лайнерах опинилися під забороною через пандемію коронавірусу. На той час на лайнерах по всьому світу заразилися сотні пасажирів і членів екіпажів, понад 60 людей померли. Круїзна індустрія зазнала мільярдних збитків. У серпні кілька європейських компаній спробували відновити подорожі, але постійно стикалися зі спалахами коронавірусу на борту. Після цього ще більше країн закрили свої порти для круїзних лайнерів.

Круїзні гіганти спробували виправити ситуацію. Для цього найняли групу експертів, які все літо розробляли рекомендації з охорони здоровʼя для відновлення подорожей на лайнерах. До вересня група підготувала звіт з 74 пунктів, серед яких: обовʼязкове тестування і масковий режим, менше пасажирів і більше медперсоналу, нові системи вентиляції з модернізованими фільтрами, плавання на коротші відстані.

Рекомендації відправили в американський Центр з контролю і профілактики захворювань (CDC). Чиновники від охорони здоровʼя пішли назустріч компаніям і на основі цих рекомендацій випустили поетапний план повернення до круїзів у водах США з 1 листопада:

  • Етап 1. На борт допускаються тільки члени екіпажу, після того як вони пройшли тестування на коронавірус.
  • Етап 2. Тестові рейси з волонтерами, які виконуватимуть роль пасажирів.
  • Етап 3. CDC розробляє остаточні рекомендації за результатами перших двох етапів.
  • Етап 4. Повноцінний запуск пасажирських рейсів на основі рекомендацій з третього пункту.

Наразі конкретну дату встановлено тільки для першого етапу. При цьому чиновники CDC можуть згорнути експеримент на будь-якій фазі та знову заборонити круїзи мінімум до листопада наступного року.

Один з найбільших круїзних операторів Royal Caribbean вже на повну готується до другого етапу. Увечері 11 листопада вони створили офіційну сторінку реєстрації і групу в Facebook для потенційних волонтерів. У перші кілька годин заявки подали понад десять тисяч людей.

Наступного дня стало відомо, що перша з березня спроба круїзу Карибським морем вийшла невдалою. Кілька пасажирів лайнера SeaDream дали позитивний результат на коронавірус під час подорожі, хоча перед відправленням у всіх тести були негативні. Через це судно повернулося в порт Барбадосу. Але, незважаючи на цей випадок, до ранку 13 листопада кількість добровольців для тестового рейсу на сторінці Royal Caribbean перевалила за 20 тисяч.

Коллін Гекст, 63-річний пожежник на пенсії, готовий вирушити у круїз разом зі своєю 62-річною дружиною в будь-який час. «Я згораю від нетерпіння. Ми обидвоє дуже активні та здорові, і я не боюся чимось заразитися». Гекст каже, що він прочитав усі нові керівні принципи CDC для круїзних суден і впевнений, що компанії зможуть усе це забезпечити.

Інший доброволець, 49-річний Клінтон Сіл каже, що його не турбує ризик підхопити коронавірус на круїзному лайнері або деінде. «Відсоток тих, що вижили, високий, тому я думаю, якщо ви й підхопите вірус, то, найвірогідніше, все буде добре». Він записався у волонтери разом зі своєю 44-річною дружиною. Якщо їх оберуть, то вони навіть готові залишити свою 16-місячну дитину на піклування няні.

«Не можу дочекатися, щоб знову відправитися в круїз», — говорить 34-річна Сюзель Росаріо, яка працює в медичній компанії. Вона подала заявку разом зі своїм 37-річним чоловіком. Вона не переживає щодо заходів безпеки на круїзних лайнерах. «Для мене це те ж саме, що зараз піти в магазин у масці». Єдине, чого б їй не хотілося — застрягти на карантині на борту, як це було з пасажирами лайнерів під час перших спалахів коронавірусу в березні.

Кожен з них має неабиякий круїзний досвід: Росаріо побувала у восьми круїзах, Сіл — у 16, а Гекст аж у 36, з них 23 — з Royal Caribbean. Вони розуміють, що слово «волонтер» означає, що їм не заплатять. Сіл, щоправда, сподівається, що компанія покриє хоча б тести на коронавірус. Але вони з дружиною все одно згодні на будь-які умови.

У інших добровольців сумнівів також небагато. Наразі найпопулярніше питання — чи покриє медична страховка лікування коронавірусу, якщо підхопити його під час такого тестового круїзу. На це питання в компанії поки не готові відповісти. Як і детально прояснити умови для волонтерів або назвати бодай приблизні дати тестових круїзів. Royal Caribbean та інші компанії сподіваються, що друга фаза почнеться, зрештою, в листопаді. І якщо все пройде успішно, то круїзи за новими протоколами безпеки відновляться до кінця року не лише у США а й в усьому світі.