Нова ера космічних польотів: SpaceX відправила на МКС першу регулярну місію. У 20 фотографіях

Автор:
Сергій Пивоваров
Редактор:
Гліб Гусєв
Дата:

У ніч на понеділок, 16 листопада, компанія Ілона Маска SpaceX відправила корабель Crew Dragon з чотирма астронавтами на Міжнародну космічну станцію. SpaceX отримала ліцензію NASA на відправлення людей у космос після успішного тестового запуску в травні цього року. Нинішня місія стала першою з шести запланованих. Астронавти пробудуть на МКС пів року і вивчатимуть вплив космічних умов на здоровʼя людини, вирощуватимуть редис і проводитимуть експерименти для майбутнього позаземного видобутку корисних копалин. Ось як пройшов перший «робочий» запуск корабля Crew Dragon на МКС.

Шістнадцятого вересня о 02:30 за Києвом ракетоносій Falcon 9 з кораблем Crew Dragon стартував з Космічного центру Кеннеді у Флориді. Запуск пройшов успішно попри невтішний прогноз погоди.

Приблизно за десять хвилин після зльоту ракета Falcon 9 відстикувалася і приземлилася на платформу Just Read the Instructions в Атлантичному океані. Ракету використають повторно для відправлення нової команди астронавтів наступної весни.

Ракета SpaceX Falcon 9 з космічним кораблем Crew Dragon на борту на стартовому комплексі 39A Космічного центру Кеннеді під час підготовки до місії, 9 листопада 2020 року.

Ракета SpaceX Falcon 9 з космічним кораблем Crew Dragon на борту на стартовому майданчику, де її готуються привести у вертикальне положення, 9 листопада 2020 року.

Корабель Crew Dragon під назвою Resilience («Стійкість») продовжив рух до МКС, до якої він має пристикуватися після 27-годинного польоту. На його борту троє астронавтів NASA: Майкл Гопкінс, Віктор Гловер, Шеннон Вокер і представник Японського агентства аерокосмічних досліджень Соїті Ногуті. Американський льотчик-випробувач Віктор Гловер стане першим темношкірим членом екіпажу МКС за її двадцятирічну історію.

Учасники польоту (зліва направо): Шеннон Вокер, Віктор Гловер, Майкл Гопкінс і Соїті Ногуті, 8 листопада 2020 року.

Учасники польоту на стартовому майданчику Космічного центру Кеннеді під час підготовки до місії, 8 листопада 2020 року.

Астронавт NASA Віктор Гловер разом із товаришами по команді наклеює емблему місії над дверима до приміщення екіпажу в Оперативному корпусі імені Ніла Армстронга, 12 листопада 2020 року.

Ракета SpaceX Falcon 9 з космічним кораблем Crew Dragon на борту на стартовому майданчику, 15 листопада 2020 року.

Ракета SpaceX Falcon 9 з космічним кораблем Crew Dragon незадовго до сходу сонця на стартовому майданчику, 15 листопада 2020 року.

Ракету SpaceX Falcon 9 з космічним кораблем Crew Dragon видно під час пресконференції перед запуском, 13 листопада 2020 року.

Екіпаж Resilience приєднається до трьох астронавтів на борту МКС і пробуде на орбіті шість місяців. Уперше чисельність екіпажу космічної станції збільшиться з шести до семи осіб. Для того, щоб астронавтам було де відпочивати, на МКС планують відправити додатковий модуль. А поки командир екіпажу SpaceX Майкл Гопкінс готовий спати на борту Crew Dragon.

Астронавти на автомобілі Tesla прямують на репетицію перед запуском місії, 12 листопада 2020 року.

Учасник місії Віктор Гловер, який стане першим темношкірим членом екіпажу МКС, 15 листопада 2020 року.
Астронавт Японського агентства аерокосмічних досліджень Соїті Ногуті, 15 листопада 2020 року.

Учасник місії Віктор Гловер, який стане першим темношкірим членом екіпажу МКС, 15 листопада 2020 року. Астронавт Японського агентства аерокосмічних досліджень Соїті Ногуті, 15 листопада 2020 року.

Астронавти на автомобілі Tesla прямують на репетицію перед запуском, 12 листопада 2020 року.

Колона з астронавтами вирушає до стартового майданчика 39A Космічного центру Кеннеді, 15 листопада 2020 року.

Командир екіпажу SpaceX Майкл Гопкінс (праворуч) і учасниця місії Шеннон Вокер (ліворуч) перед стартом, 16 листопада 2020 року.

Екіпаж SpaceX у кабіні Crew Dragon перед стартом, 16 листопада 2020 року.

За пів року місії астронавти вивчатимуть вплив космічних умов на здоровʼя людини. Для цього вони збиратимуть свої біологічні зразки, щоб допомогти вченим зрозуміти, як зміни в харчуванні впливають на організм людини. Також вони проведуть експеримент з вирощування їжі в космосі — для цього спробують виростити редис. Ще астронавти перевірятимуть, чи можуть гриби розщеплювати астероїдні породи і допомагати видобувати корисні метали. Це може стати в нагоді для позаземного видобутку корисних копалин.

Запуск ракети SpaceX Falcon 9 з космічним кораблем Crew Dragon, 16 листопада 2020 року.

Ракета SpaceX Falcon 9 з космічним кораблем Crew Dragon на борту стартує з комплексу 39A Космічного центру Кеннеді, 16 листопада 2020 року.

Двигун ракети SpaceX Falcon 9 під час запуску, 16 листопада 2020 року.

Перший тестовий політ астронавтів на борту корабля приватної компанії SpaceX пройшов успішно наприкінці травня 2020 року. Тепер кораблі SpaceX отримали сертифікацію NASA на перевезення екіпажу, і такі польоти стануть регулярними. Нинішня місія — одна з шести запланованих NASA спільно зі SpaceX. У майбутньому на таких кораблях зможуть перевозити і космічних туристів.

Віцепрезидент з польотів і запусків у SpaceX Лі Розен (ліворуч) і заступник директора з польотів NASA Норм Найт спостерігають за запуском ракети SpaceX Falcon 9 з космічним кораблем Crew Dragon на борту, 16 листопада 2020 року.

Ракета SpaceX Falcon 9 з космічним кораблем Crew Dragon на борту успішно стартувала з комплексу 39A Космічного центру Кеннеді, 16 листопада 2020 року.