Пишуть, що переселенці «наголосували» колишньому регіоналу Олександру Попову друге місце на виборах мера в Києві. Це правда? Зовсім ні! Про це говорять цифри

Автори:
Сергій Пивоваров, Євген Спірін
Редактор:
Гліб Гусєв
Дата:
Пишуть, що переселенці «наголосували» колишньому регіоналу Олександру Попову друге місце на виборах мера в Києві. Це правда? Зовсім ні! Про це говорять цифри

Karolina Uskakovych / «Бабель»

Кандидат від партії «Опозиційна платформа — За життя» Олександр Попов посів друге місце на виборах мера в Києві: за даними екзит-полу програми «Свобода слова Савіка Шустера», він набрав 9,62 відсотка. На цих місцевих виборах уперше з 2014 року дозволили голосувати переселенцям з окупованих частин Луганської та Донецької областей. Щойно став відомий результат Попова, блогери поспішили звинуватити саме переселенців у тому, що кандидат від ОПзЖ став другим. «Бабель» порівняв кількість виборців у Києві з кількістю донеччан і луганчан, які змінили виборчу адресу по всій країні. Навіть якби всі вони зʼїхалися до Києва і проголосували за Попова, то дали б йому максимум 1,6 відсотка від загальної кількості тих, хто проголосував у столиці — і це явно (дуже) завищена оцінка. Результат Олександра Попова забезпечили виборці зі столичною пропискою. Ось як виглядають відповідні дані Держреєстру.

«Бабель»

За даними Мінсоцполітики, на 26 жовтня 2020 року в Україні зареєстровано 1 458 288 переселенців з тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей та Криму. З них станом на літо 2020-го в Києві живуть приблизно 160 тисяч.

За даними Держреєстру виборців, перед місцевими виборами 2020 року успішно змінили виборчу адресу 94 963 людини по всій Україні. Місце голосування на Київ змінили 12 123 особи. При цьому в Донецькій області змінили виборчу адресу на інший регіон України (не лише на Київ) 7 392 людини, а в Луганській — 4 056. Разом — 11 448 осіб.

Візьмемо дані ЦВК щодо голосування на місцевих виборах у Києві. Загалом у столиці зареєстровано 2 115 997 виборців, з них 728 395 отримали бюлетені. Це означає, що явка на місцевих виборах у Києві становила 34,42 відсотка.

Тепер порахуємо приблизну кількість голосів за кандидата на посаду міського голови Києва Олександра Попова від «Опозиційної платформи — За життя». Найвищий відсоток Попову дає екзит-пол, який провели на замовлення програми «Свобода слова Савіка Шустера», — 9,62 відсотка. Якщо відштовхуватися від кількості виборців, які отримали бюлетені в Києві, то за Попова проголосували 70 тисяч осіб.

А тепер уявімо, що всі 11 448 осіб з Донецької та Луганської областей, які змінили свою виборчу адресу, приїхали до Києва і проголосували саме за Попова. Вийде, що всі вони могли дати Попову менше чверті голосів, які він набрав.