Журналіст Сергій Іванов зняв «фільм» про колишнього мера Ірпеня Володимира Карплюка. У фільмі немає нічого, крім Карплюка! Подивіться його, якщо хочете дізнатися, як може виглядати політична джинса

Автор:
Євген Спірін
Редактори:
Катерина Коберник, Гліб Гусєв
Дата:
Журналіст Сергій Іванов зняв «фільм» про колишнього мера Ірпеня Володимира Карплюка. У фільмі немає нічого, крім Карплюка! Подивіться його, якщо хочете дізнатися, як може виглядати політична джинса

Karolina Uskakovych / «Бабель»

Журналіст і колишній ведучий ток-шоу «Право на владу» Сергій Іванов за шість днів до виборів випустив документальний фільм «Битва за Ірпінь». У ньому колишній мер Ірпеня Володимир Карплюк розповідає про досягнення на посаді міського голови: як він будував будинки, парки, дитячі сади, як залучав інвесторів і як боровся з нечистими на руку політиками і силовиками. Насправді Карплюка багато років звинувачують у незаконному землевідведенні, лобіюванні інтересів афілійованих забудовників і незаконному збагаченні. Під час передвиборчої кампанії у 2014 році Карплюк задекларував 67 квартир. У лютому цього року прокуратура передала в суд звинувачення проти Карплюка, йому загрожує вісім років вʼязниці за розкрадання грошей під час будівництва парків. На прийдешніх місцевих виборах Карплюк знову йде до влади — балотується в Ірпінську міську раду під номером 1 у списку партії «Нові обличчя». Ми подивилися фільм Іванова разом із головним редактором сайту «ЧЕСНО» Іриною Федорів, яка вісім років відстежує скандали і кримінальні справи, повʼязані з міською владою Ірпеня. Окремі епізоди нам прокоментували колишній генпрокурор Юрій Луценко і політик Ольга Червакова, які теж займалися цією темою. І ви подивіться цей фільм, якщо хочете знати, як може виглядати політична джинса.

Карплюк і Партія регіонів

На 6-й хвилині фільму Карплюк каже, що не співпрацював з Партією регіонів, був бізнесменом, сам вирішив піти в мери й у 2010 році навіть виграв вибори, але стати законним міським головою йому завадили.

Карплюк: За всіма підрахунками, я набрав більшість голосів і виграв вибори на посаду міського голови. Але територіальний виборчком взяли в кільце «Беркута», мене туди не пустили.

Іванов: В інтернеті кажуть, що ти працював з Партією регіонів. Що вона тебе нібито висувала.

Карплюк: На паркані теж написано, а там дрова лежать. Коли всі побачили за місяць до виборів, що я провів майже 200 зустрічей у дворах і це, напевно, дасть результат [перемогу на виборах], тоді багато хто почав [мене] підтримувати.

Насправді Карплюк навчався в Податковій академії, ректором якої був регіонал Петро Мельник. Під час навчання очолював студентський парламент, потім став помічником народного депутата Андрія Пінчука. Той очолював Союз молоді Партії регіонів. Заступником Пінчука був молодший син експрезидента Віктор Янукович.

Петро Мельник

Мусієнко Владислав / УНІАН

«У політику Карплюка привів Петро Мельник. Він і мер Бучі Анатолій Федорук підтримали кандидатуру Карплюка на посаду мера Ірпеня у 2010 році. А інший кандидат — Володимир Скаржинський — заходив від другого крила ПР, від Миколи Азарова. Коли два інтереси зіткнулися, крило Азарова виявилося сильнішим за крило Мельника. Карплюк програв вибори, і його під крило взяв Федорук. Щоб ще більше породичатися, вони навіть стали кумами», — каже Ірина Федорів.

У липні 2016 року у Карплюка в будинку пройшли обшуки. Його і Федорука підозрювали в незаконному виведенні 890 гектарів лісу з державної власності. Карплюк поїхав з України. Згодом він повернувся і на запитання про те, чому його кум Федорук підтримував Януковича, Карплюк відповів, що Федорук йому не кум: «Я в бога не вірю, а ви говорите «кум». Я атеїст!»

Карплюк і вибори 2015 року

На 10-й хвилині фільму Карплюк розповідає, що зміг знову перемогти на виборах у 2015 році, тому що показав швидкий ефективний результат.

Карплюк: На чергових виборах у 2015 році я набрав 15 тисяч голосів.

Іванов: Засівав?

Карплюк: Ні в якому разі. Ми за девʼять місяців в Ірпені показали неймовірний результат. Кілька парків побудували, асфальтували вулиці — Ірпінь побачив швидкий результат. Побудували сквери, почали робити дитячий садок і зробили за девʼять місяців. Для ірпінців це був класний результат, і вони нам повірили.

Карплюк справді будував парки, поки був мером з 2014 до 2015 року.

Двадцять шостого лютого 2020 року прокуратура передала в суд звинувачення стосовно Карплюка. Його підозрюють у розтраті 250 тисяч гривень при будівництві парку «Центральний». Прокуратура просить посадити ексмера Ірпеня на вісім років. У 2017 році йому вже вручали підозру за такою ж статтею. Його підозрювали у створенні злочинної організації та зловживанні службовими повноваженнями під час забудови міста.

Карплюк і забудовники

На 12-й хвилині Карплюк розповідає Іванову, як зміг добудувати покинуті будинки і заселити туди людей. Але потім побіжно згадує про якогось забудовника, який поїхав в Іспанію і залишив недобудований комплекс.

Карплюк: Забудовник, який працював, коли я вже був міським головою, поїхав в Іспанію і залишив сім недобудов. З ними є проблема. На жаль, багатьох людей втягують у політичні розборки. Виводять їх на мітинги, перекривають дороги. Але якщо в тебе є недобуд, краще мовчати — більше шансів залучити інвестора. Він не прийде на обʼєкт із поганою репутацією.

Насправді Карплюк говорить про бізнесмена і екссекретаря Ірпінської міськради Ігоря Вишнякова. Він будував комплекс «Благодатний» в Ірпені. У 2014 році Карплюк агітував за Вишнякова. «Знаю Вишнякова три роки... Ігор Вишняков справді будує. Я прийшов підтримати його як порядну людину».

У 2016 році Вишняков втік до Іспанії, залишивши сім недобудованих будинків і 1 200 ошуканих вкладників. У 2019 машина колишнього водія Вишнякова опинилася у власності бізнес-партнерки Карплюка — забудовниці Наталії Бойчук. Карплюк і Бойчук прописані за однією адресою в Бучі, на вулиці Польовій.

Ані про Вишнякова, ані про ошуканих вкладників, ані про звʼязок Вишнякова і Карплюка Іванов у фільмі не згадує.

Карплюк і сусідні міста

На 15-й хвилині Іванов запитує Карплюка, як той дійшов висновку, що з бізнесом треба комунікувати, і до чого це призвело. Карплюк хвалиться тим, що Ірпінь у Forbesна 13-му місці у списку привабливих для бізнесу міст.

Іванов: У нас влада, будь-яка, сприймається як серйозні чуваки в костюмах, які сидять у кабінетах і щось там підписують. І будь-які відносини влади з комерсантами сприймаються як корупція. Але те, що ти говориш, розриває цей шаблон. Ти, навпаки, говориш, що потрібно спілкуватися з бізнесом, комунікувати. Чому це не корупція?

Карплюк: А ти відкрий Forbes, і там Ірпінь на 13-му місці. Тому, що треба комунікувати з бізнесом... У нас бізнес звик, що всі ці дозволи робляться дуже довго. Ірпінь мало не єдине місто, де у 2015—2017 роках, коли у всіх був відтік ФОПів, був шалений їх приріст.

Володимир Карплюк

Синиця Олександр / УНІАН

Поки Карплюк був мером, Ірпінь втратив всі сусідні селища, які мали увійти в Ірпінський район, а саме місто отримало б статус райцентру. «Коли Карплюк став главою міста, Ірпінська рада мала бюджет на Коцюбинське, Гостомель і Ворзель. У нас почалася ера децентралізації, і Карплюк так добре керував, що втратив усі три міста. Але ж якщо Карплюк такий господарник, хіба люди б тікали? Вони б хотіли увійти до громади Ірпеня», — говорить Федорів.

Гостомель сформував власну обʼєднану територіальну громаду. У 2020 році він вже як ОТГ зʼявився на сайті Київської облдержадміністрації. У лютому 2019 року голова Київської ОДА Олександр Терещук підписав розпорядження про приєднання Ворзелю до Бучанської ОТГ. Коцюбинське теж не ввійшло в Ірпінь.

Історії про Ворзель і Гостомель, а також про скандали під час формування ОТГ у фільмі Іванова немає.

Карплюк і мертвий ФОП

На 37-й хвилині фільму Іванов запитує, коли ж у Карплюка почалися проблеми з правоохоронними органами. Той розповідає про прокурорів, про те, як «перестав платити мзду».

Карплюк: У мене була війна. Є такий прокурор Чібісов. Я впевнений, що його неприязнь до мене заснована на тому, що їх просто прибрали від годівниці та до них перестала йти винагорода, на яку вони розраховували. Проти мене відкрили понад 200 проваджень і тільки три підозри вручили.

Насправді Карплюка підозрювали у виведенні бюджетних коштів. Справа в тому, що у 2017 році заарештували заступника Карплюка — Дмитра Христюка. Він замовляв ремонтні роботи підставним компаніям. Ті вигравали тендери на будівництво, ремонт і облаштування міста. Проблема в тому, що найголовніший ФОП був оформлений на жителя Вишгородського району Віталія Дасюка, який помер у 2012 році. Через 4 роки після смерті він і його фірма почали «вигравати» тендери на будівництво і навіть отримали авансом мільйони гривень.

Дмитро Христюк

Кущенко Віктор / УНІАН

Христюк став першим замом Карплюка у 2015 році, коли пройшов до міської ради від партії мера «Нові обличчя». Але справа з мертвим ФОПом до вироку не дійшла. Христюка взяв на поруки депутат від «Народного Фронту» Андрій Тетерук. Спочатку Христюка випустили під нічний домашній арешт, а потім взагалі справа розвалилася. Дружина Христюка — депутат «Народного фронту» Вікторія Сюмар.

Карплюк і «конфлікт з депутатом Юрієм Луценком»

Після прокурорів Карплюк переходить до конфлікту з Юрієм Луценком. Розповідає про те, як силовики заблокували міськраду і шість годин обшукували приміщення.

Карплюк: У період АТО вони підігнали до міськради БТР.

Іванов: Прямо вдень? Бронемобіль?

Карплюк: Даа! Вибігли чоловік 50 з автоматами, шість годин тримали... і вилучили два документи 2006 року... Я думаю, що все це було з подачі генпрокурора Луценка. У мене був конфлікт з Луценком, коли він ще був депутатом. Він образив мою партію, я його набрав по телефону, але він продовжив конфлікт.

Насправді у Карплюка був конфлікт з депутатом «Блоку Петра Порошенка» Юрієм Луценком у 2015 році. Спецназ і поліція обшукували міську раду Ірпеня 17 травня 2017 року. Бронетранспортера на відео немає.

Юрій Луценко

Космач Александр / УНИАН

На місцеві вибори Карплюк надрукував листівки до Дня молоді і розмістив на них логотип БПП. У партії Порошенка він дозволу не спитав. «Він використовував бренд, не попередивши партію Порошенка. І Луценко заявив, що Карплюк — політичний шахрай. Карплюку це дуже не сподобалося. І коли в Коцюбинському були вибори до селищної ради, то Карплюк порушив всі правила і не дав провладній партії БПП очолити навіть нестратегічні комісії. Він просто забив на пропорційність. Луценко дзвонив Карплюку і говорив з ним як керівник фракції БПП. Конфлікт у них стався, бо Карплюк без попередження використовував бренд партії і не дав БПП пропорційно очолити комісії», — говорить Федорів.

Карплюк і конфлікт з генпрокурором Юрієм Луценком

Далі Карплюк розповідає Іванову, що конфлікт з Луценком-депутатом переріс у конфлікт з Луценком-генпрокурором. Наче якийсь помічник Луценка просив Карплюка виділити гектар землі, але він відмовився.

Карплюк: Я поспілкувався з Ольгою Черваковою, сказав їй, що до мене приходив чоловік, який представився Віталієм, помічником Луценка, приходив просити частину території йому виділити. Я пояснив, що нелогічно, що Луценко так [погано] поводиться. І чи то Червакова так Луценку передала, чи то він сам не захотів слухати, але з того моменту і пізніше, коли він став генеральним прокурором, це був постійний системний тиск на мене. І потім Червакова часто підігрівала його й очорняла мене в медіа.

Ольга Червакова

Сироткіна Анастасія / УНІАН

Луценко слова Карплюка заперечує. «Маячня від початку до кінця. Не було в мене ніякого помічника Віталія. Черевко Саша — беззмінний помічник вже років 15», — сказав Луценко в коментарі «Бабелю». «У кримінальних справах Карплюк проходив, засилав до мене просіїв — депутатів БПП. Але справи я не продавав. У той же час не було і свавілля. Я був проти справи про давню смерть на виробництві, яку можна було кваліфікувати проти Карплюка і закрити його без застави», — додав Луценко.

У фільмі Іванова слова мера Ірпеня сумніву не піддаються, позиції Луценка і Червакової немає.

Карплюк і Біличанській ліс

На 40-й хвилині Карплюк розповідає Іванову про якесь київське лобі, яке збиралося приєднати село Коцюбинське до Києва, тому що Києву дуже потрібні чотири тисячі гектарів лісу навколо селища.

Карплюк: Коцюбинське все життя було підпорядковане Ірпінській міськраді, рада фінансувала обʼєкти різні в селищі. І ось київське лобі поставило задачу, щоб село приєднали до Києва. Один з варіантів — медійна історія, що Ірпінь хоче вирізати ліс у Коцюбинському. Мета одна — відʼєднати Коцюбинське від Ірпеня і передати Києву, щоб збільшити частину лісової зони і потім видавати більше документів на будівництво. Тому що у кожного міста повинна бути пропорція зеленої зони і забудови. Ці чотири тисячі гектарів зеленої зони й були потрібні Києву.

Володимир Карплюк

Синиця Олександр / УНІАН

Насправді Карплюк маніпулює, тому що чотири тисячі гектарів лісу належать Києву, а не селищу Коцюбинське.

«Завдання приєднати селище до Києва на той момент не стояло ні у коцюбинських активістів, ні у київської влади. Слова Карплюка про нібито намір столиці збільшити будівельні квоти за рахунок приєднання чотирьох тисяч гектарів лісу разом з Коцюбинським — абсурдна брехня. У Коцюбинському немає ніякого лісу, усі зелені зони, які його оточують, є територією Києва. Цьому безліч документальних підтверджень, наприклад, Указ президента від 2014 року про надання Біличанському лісу статусу нацпарку, де чітко написано, що він перебуває на балансі КП «Київзеленбуд», — каже в коментарі «Бабелю» Ольга Червакова.

«Бабель»

За словами Федорів, Карплюк навіть замовляв опитування в Коцюбинському, щоб дізнатися, чи хочуть його жителі приєднатися до Києва. Попри позитивні результати опитування, Карплюк все одно приїжджав на селищні сесії, агітувати за приєднання до Ірпеня. На цьому відео, наприклад, жителі Коцюбинського пояснюють Карплюку, чому вони хочуть бути частиною Києва.

«Дивно, що Карплюк не розповів, що у нього є ділянка в Біличанському лісі, отримана ним під час великого дерибану 2008—2010 років. Він досі бʼється в судах з прокуратурою, яка доводить, що ця земля була вкрадена з державної власності», — каже Червакова.

У фільмі Сергія Іванова немає позиції жителів Коцюбинського, Федорів і Червакової, яка на виборах у Коцюбинському підтримувала кандидата Ольгу Матюшину — вона виступала із жорсткою критикою Карплюка.