132 роки тому вийшов перший номер National Geographic без жодного фото, тепер видання — еталон високоякісних і унікальних знімків. Згадуємо історію журналу в його обкладинках

Автор:
Сергій Пивоваров
Редактор:
Євген Спірін
Дата:
132 роки тому вийшов перший номер National Geographic без жодного фото, тепер видання — еталон високоякісних і унікальних знімків. Згадуємо історію журналу в його обкладинках

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Восени 1888 року Національне географічне товариство США випустило перший номер свого журналу National Geographic. Це було наукове видання для вузького кола фахівців із мінімумом ілюстрацій. Перші фотографії зʼявилися в ньому майже випадково лише в 1905 році, а обкладинка ще понад півстоліття залишалася текстовою. Сьогодні це найвідоміше науково-популярне видання у світі, а його візитна картка — високоякісні та унікальні знімки з різних куточків світу. Журнал виходить мільйонними накладами майже 40 мовами, у 2013—2015 роках він друкувався й українською. «Бабель» коротко згадує історію журналу National Geographic і публікує його обкладинки різних років.

Перший номер журналу National Geographic повністю виправдовував головну мету його творців — «розширення та поширення географічних знань». Він містив шість наукових статей і жодної фотографії. За стилем це був науковий журнал, орієнтований на невелике коло професійних читачів. Журнал виходив нерегулярно і тільки у 1896 році став щомісячником.

Протягом майже 20 років журнал залишався науковим виданням із мінімумом ілюстрацій. Перші фотографії в ньому зʼявилися майже випадково. У 1905 році 23-річний редактор Гілберт Гросвенор на свій страх і ризик вирішив опублікувати фоторепортаж із Тибету. А перші ілюстрації на обкладинках зʼявилися тільки в 1959-му. У наступні роки на обкладинках стали зʼявлятися спочатку невеликі фото, а потім видавці дійшли до такої концепції — знімок на всю сторінку для центральної статті місяця.

Перший номер 1888 року.
Липень 1959 року. Перше фото на обкладинці — прапор США з 49 зірками. Того року Аляска офіційно стала штатом.

Перший номер 1888 року. Липень 1959 року. Перше фото на обкладинці — прапор США з 49 зірками. Того року Аляска офіційно стала штатом.

National Geographic Back Issues

Червень 1962 року. Обкладинка присвячена першому орбітальному космічному польоту астронавта Джона Гленна.
Серпень 1965 року. Весь номер присвячений британському політику Вінстону Черчиллю, який помер у 1965 році.

Червень 1962 року. Обкладинка присвячена першому орбітальному космічному польоту астронавта Джона Гленна. Серпень 1965 року. Весь номер присвячений британському політику Вінстону Черчиллю, який помер у 1965 році.

National Geographic Back Issues

Грудень 1969 року. Обкладинка і центральний матеріал номера присвячені першій висадці людини на Місяць у 1969 році.
Грудень 1970 року. Центральні статті номера присвячені екологічній кризі. На фото водоплавний птах з роду західних поганок після розливу нафти біля узбережжя Каліфорнії.

Грудень 1969 року. Обкладинка і центральний матеріал номера присвячені першій висадці людини на Місяць у 1969 році. Грудень 1970 року. Центральні статті номера присвячені екологічній кризі. На фото водоплавний птах з роду західних поганок після розливу нафти біля узбережжя Каліфорнії.

National Geographic Back Issues

Високоякісні та унікальні ілюстрації стали візитною карткою National Geographic. В журналу зʼявився власний штат фотографів — для них купували найпередовіше обладнання. Саме в ньому вперше були опубліковані кольорові знімки. Сьогодні National Geographic може собі дозволити витратити кілька десятків тисяч доларів на підготовку одного матеріалу.

Березень 1971 року. На фото останні китобої США, американський конгрес заборонив цей промисел у 1972 році.
Жовтень 1974 року. Центральний матеріал про королівство Бутан, яке довгий час було закритою країною. На фото новий король Бутану Джігме Сінг'є Вангчук.

Березень 1971 року. На фото останні китобої США, американський конгрес заборонив цей промисел у 1972 році. Жовтень 1974 року. Центральний матеріал про королівство Бутан, яке довгий час було закритою країною. На фото новий король Бутану Джігме Сінг'є Вангчук.

National Geographic Back Issues

Лютий 1975 року. На фото бойова розкраска індіанців Амазонії.
Березень 1975 року. На фото лавопад від виверження вулкану Мауна-Улу на Гаваях в 1974 році.

Лютий 1975 року. На фото бойова розкраска індіанців Амазонії. Березень 1975 року. На фото лавопад від виверження вулкану Мауна-Улу на Гаваях в 1974 році.

National Geographic Back Issues

Грудень 1976 року. На фото зіткнення кораблів під час перегонів на честь 200-річчя Декларації незалежності США.
Березень 1978 року. Жінка гімалайського регіону Ладакх у національному вбранні. Культура цього регіону схожа з тибетською, довгий час він був закритий для іноземців.

Грудень 1976 року. На фото зіткнення кораблів під час перегонів на честь 200-річчя Декларації незалежності США. Березень 1978 року. Жінка гімалайського регіону Ладакх у національному вбранні. Культура цього регіону схожа з тибетською, довгий час він був закритий для іноземців.

National Geographic Back Issues

National Geographic став найвідомішим науково-популярним періодичним виданням у світі. У ньому виходять матеріали з етнографії, географії, біології, історії та культурології. Іноді цілий номер може бути присвячений окремій країні, цивілізації минулого, природним ресурсам, майбутнє яких перебуває під загрозою, або іншій темі.

Протягом усієї своєї історії журналу National Geographic вдавалося лишатися поза політикою. У роки Холодної війни він однаково писав про етнографію та географію країн, розташованих за «залізною завісою», про комуністичний Китай. Космічна гонка подавалася, насамперед, як демонстрація наукових досягнень людства.

Грудень 1983 року. Номер присвячений історії і культурі Візантійської імперії, що проіснувала майже тисячу років.
Травень 1984 року. На фото останки мешканки давньоримського міста Геркуланум, яка загинула під час виверження вулкану Везувій у 79 році нашої ери.

Грудень 1983 року. Номер присвячений історії і культурі Візантійської імперії, що проіснувала майже тисячу років. Травень 1984 року. На фото останки мешканки давньоримського міста Геркуланум, яка загинула під час виверження вулкану Везувій у 79 році нашої ери.

National Geographic Back Issues

Найвідомішою обкладинкою за всю історію National Geographic став портрет 12-річної афганської дівчинки у червневому номері 1985 року. Його зробив фотограф Стів Маккаррі в одному з таборів для біженців, коли збирав матеріал про війну в Афганістані. Фото цієї дівчинки стало символом афганського конфлікту і проблеми біженців по всьому світу. Дівчинку звали Шарбат Гула, але дізнатися про це вдалося лише через 17 років.

Дві обкладинки з фото афганки Шарбат Гули з різницею в 17 років: червень 1985 року (ліворуч), квiтень 2002 року (праворуч).

Ayala Museum / Twitter

Березень 1990 року. На обкладинці ненецька жінка з групи кочовиків-оленярів рубає дрова на стоянці в сибірській тундрі.
Вересень 1994 року. На фото троє ірландських підлітків з поні. Тоді в центрі Дубліну ще можна було зустріти вози, запряжені кіньми.

Березень 1990 року. На обкладинці ненецька жінка з групи кочовиків-оленярів рубає дрова на стоянці в сибірській тундрі. Вересень 1994 року. На фото троє ірландських підлітків з поні. Тоді в центрі Дубліну ще можна було зустріти вози, запряжені кіньми.

National Geographic Back Issues

Грудень 1995 року. На обкладинці приматологиня Джейн Гудолл, яка понад 35 років вивчала шимпанзе в умовах дикої природи.
Червень 1996 року. Центральний матеріал про півострів Кейп-Йорк в Австралії, де кільком сотням унікальних видів рослин і тварин загрожує зникнення. На фото місцевий підліток-абориген.

Грудень 1995 року. На обкладинці приматологиня Джейн Гудолл, яка понад 35 років вивчала шимпанзе в умовах дикої природи. Червень 1996 року. Центральний матеріал про півострів Кейп-Йорк в Австралії, де кільком сотням унікальних видів рослин і тварин загрожує зникнення. На фото місцевий підліток-абориген.

National Geographic Back Issues

Серпень 1999 року. На фото мати і дочка, які уособлюють контраст культур наприкінці тисячоліття.
Квітень 2000 року. На фото паща білої акули. Центральний матеріал номера про загрози, з якими стикається цей морський хижак.

Серпень 1999 року. На фото мати і дочка, які уособлюють контраст культур наприкінці тисячоліття. Квітень 2000 року. На фото паща білої акули. Центральний матеріал номера про загрози, з якими стикається цей морський хижак.

National Geographic Back Issues

Сучасний слоган National Geographic — «надихати людей піклуватися про планету». В останні десятиліття журнал багато уваги приділяє питанням екології та глобального потепління. А засновники видання, Національне географічне товариство, витрачають значну частину прибутку від журналу на фінансування наукових досліджень і проєктів.

Травень 2001 року. Центральний матеріал номера про маршрут подорожі італійського дослідника Марко Поло з Венеції до Китаю. На фото жіноча маска іранської народності бандар, яку надягають для походу на ринок. Жінку в такій масці міг зустріти ще Марко Поло.
Лютий 2004 року. На фото двоє самців білих ведмедів. Вони не можуть полювати, поки не замерзне лід, тому з липня по листопад ведмеді живуть за рахунок запасів жиру. Але в останні роки лід став танути раніше.

Травень 2001 року. Центральний матеріал номера про маршрут подорожі італійського дослідника Марко Поло з Венеції до Китаю. На фото жіноча маска іранської народності бандар, яку надягають для походу на ринок. Жінку в такій масці міг зустріти ще Марко Поло. Лютий 2004 року. На фото двоє самців білих ведмедів. Вони не можуть полювати, поки не замерзне лід, тому з липня по листопад ведмеді живуть за рахунок запасів жиру. Але в останні роки лід став танути раніше.

National Geographic Back Issues

Червень 2005 року. На обкладинці реконструкція обличчя давньоєгипетського фараона Тутанхамона після комп'ютерної томографії.
Липень 2006 року. На фото панда з дитинчам, народженим у Смітсонівському національному зоопарку у Вашингтоні.

Червень 2005 року. На обкладинці реконструкція обличчя давньоєгипетського фараона Тутанхамона після комп'ютерної томографії. Липень 2006 року. На фото панда з дитинчам, народженим у Смітсонівському національному зоопарку у Вашингтоні.

National Geographic Back Issues

Жовтень 2008 року. На фото реконструкція обличчя неандертальської жінки, заснована на фрагментах прадавньої ДНК.
Жовтень 2009 року. Центральний матеріал номера про секвої Тихоокеанського узбережжя. На фото частина стовбура 1500-річного дерева заввишки понад 90 метрів.

Жовтень 2008 року. На фото реконструкція обличчя неандертальської жінки, заснована на фрагментах прадавньої ДНК. Жовтень 2009 року. Центральний матеріал номера про секвої Тихоокеанського узбережжя. На фото частина стовбура 1500-річного дерева заввишки понад 90 метрів.

National Geographic Back Issues

Сьогодні National Geographic залишається одним із лідерів ринку друкованої преси, виходить майже 40 мовами мільйонними накладами по всьому світу. З квітня 2013 по січень 2015 року журнал виходив і українською мовою.

Листопад 2013 року.
Січень 2015 року.

Листопад 2013 року. Січень 2015 року.

National Geographic