Координаторка ініціативи «Дисергейт» знайшла в роботах в. о. міністра освіти Сергія Шкарлета плагіат. Тепер вона каже, що їй погрожують, і вже подала заяву до поліції. Що відбувається?

Автор:
Катерина Коваленко
Редактор:
Дмитро Раєвський
Дата:
Координаторка ініціативи «Дисергейт» знайшла в роботах в. о. міністра освіти Сергія Шкарлета плагіат. Тепер вона каже, що їй погрожують, і вже подала заяву до поліції. Що відбувається?

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Координаторка антиплагіатної ініціативи «Дисергейт» Світлана Благодєтєлєва-Вовк заявила, що почала отримувати погрози з боку невідомого чоловіка після того, як викрила плагіат у наукових роботах в. о. міністра освіти і науки Сергія Шкарлета. Вона вже подала заяву до поліції. Виконавча директорка «Центру протидії корупції» Дар’я Каленюк переконана, що це не збіг — переслідувач намагається дискредитувати роботу Благодєтєлєвої-Вовк. «Бабель» коротко пояснює, що відбувається.

На початку літа 2020 року «Дисергейт» виявив плагіат у наукових роботах Сергія Шкарлета. На той час він був ректором Чернігівської політехніки і головним претендентом на посаду міністра освіти і науки України. Світлана Благодєтєлєва-Вовк як координаторка ініціативи надіслала листа в Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти (НАЗЯВО), в якому повідомила про плагіат у пʼяти роботах Шкарлета. Сам Шкарлет заперечував, що в його роботах є плагіат.

Уже через кілька днів після цього її почали цькувати в соцмережах, стверджує Світлана. «Так співпало, що з 16—17 червня почалися кіберпереслідування у Facebook. З того часу мене блокували 11 разів», — каже вона.

Згодом жінка почала отримувати електронні листи та повідомлення від невідомого. «Там були погрози зґвалтувань і описи порнофантазій за моєї участі. Усе це викладалося досить агресивною лексикою», — каже жінка. У повідомленнях також були фотографії — її самої, а також будинку і під’їзду, де вона живе. Також невідомий лишав у дверях записки з непристойностями. Переслідувач підписується як «проникаючий Алекс» або «Алекс про». Листи були замасковані під романтичне листування, але Благодєтєлєва-Вовк стверджує, що не знайома з переслідувачем.

Благодєтєлєва-Вовк прямо не пов’язує переслідування з тим, що вона викрила Шкарлета на плагіаті. Але збіг у датах вважає підозрілим. При цьому виконавча директорка «Центру протидії корупції» Дар’я Каленюк впевнена, що переслідування Благодєтєлєвої-Вовк пов’язані саме з її професійною діяльністю.

Благодєтєлєва-Вовк звернулася до Дарницького районного управління поліції в Києві на початку вересня. Але справа зрушила з місця лише після того, як вона оголосила про пресконференцію. «Сьогодні [7 жовтня] розпочався мій допит у поліції, він продовжиться пізніше. Усю інформацію, яку я маю, я передам слідчому», — сказала вона. Поліція розслідує справу за статтею 182 ККУ (порушення недоторканності приватного життя). Благодєтєлєва-Вовк передала правоохоронцям отримані листи та записи з камер відеоспостереження біля її будинку — на них видно невідомого чоловіка, який фотографує під’їзд та підіймається до квартири жінки.

А що зі Шкарлетом?

Сергія Шкарлета призначили виконувачем обов’язків міністра освіти і науки в червні. Одинадцятого вересня комісія з етики НАЗЯВО визнала, що в роботах Шкарлета був плагіат. Адвокат чиновника звинуватив членів комісії в особистій неприязні до нього, а сам Шкарлет згодом подав на НАЗЯВО до суду. Він вимагає визнати рішення комісії незаконним.