Усіх розлютили Monatik і Дорофєєва в робочому зошиті для другокласників. Як вони взагалі там опинилися? Пояснює автор зошита, вчителька Юлія Шумейко

Автор:
Дмитро Раєвський
Редактор:
Євген Спірін
Дата:
Усіх розлютили Monatik і Дорофєєва в робочому зошиті для другокласників. Як вони взагалі там опинилися? Пояснює автор зошита, вчителька Юлія Шумейко

Karolina Uskakovych / «Бабель»

Користувачі соціальних мереж розкритикували уривки з підручника для українських шкіл, де портрет Тараса Шевченка був поруч з фотографіями Дмитра Монатіка та Наді Дорофєєвої. Виявилося, що це все-таки не підручник, а робочий зошит. «Бабель» знайшов його автора, і педагог пояснила вибір героїв.

У четвер, 1 жовтня, у спільнотах «Баба і кіт» та «Батьки SOS» у Facebook зʼявилися фотографії робочого зошита з предмета «Я досліджую світ» для другокласників. В одному із завдань учням пропонували розповісти про чотирьох українців: Тараса Шевченка, Лесю Українку, співачку Надю Дорофєєву та співака Дмитра Монатіка. На фото титульної сторінки зошита, яку опублікував один з батьків другокласника, було видно, що зошит схвалило Міністерство освіти і науки. Під постами залишили коментарі, переважно гнівні, сотні користувачів соціальної мережі. Люди обурювалися порівнянням Тараса Шевченка з Monatik і дивувалися, чому автори зошита вирішили, що діти взагалі повинні знати співака.

Наступного дня інформаційний проєкт «По той бік новин» опублікував пост, в якому поставив під сумнів те, що цей зошит офіційно схвалювало Міністерство освіти й науки. Нібито, гриф «Схвалено до використання в загальноосвітніх навчальних закладах» без номера та додаткової інформації — не є офіційним. Але зошит є в реєстрі Інституту модернізації змісту освіти, йому присвоєно відповідний номер.

Автор зошита «Я досліджую світ» — Юлія Шумейко, учитель-методист зі Світловодська Кіровоградської області. Вона каже, що в початковому рукописі в цьому завданні були інші особистості — Тарас Шевченко, Богдан Хмельницький, Віталій Кличко та Лілія Подкопаєва. У видавництві «Грамота» завдання відредагували та замінили зображення, залишивши тільки Тараса Шевченка. Зошит вийшов друком у вересні 2019 року.

«Я в цьому не бачу нічого поганого. Розумію, що когось могли зачепити ці особистості в одному ряду, але в завданні вони не порівнюються. Завдання — впізнати українців. І Дмитро Монатік, і Надя Дорофєєва — українці», — пояснила Юлія Шумейко. За її словами, завдання вчителя тут — розговорити дитину, показавши людей, яких вона впізнає, щоб вона сформулювала думку.

Педагог говорить, що після того, як сторінки зошита почали обговорювати в соцмережах, опитала своїх учнів: «Я зараз веду перший клас, спеціально запитала у дітей, і вони знають цих людей. В основному, тому що Монатік і Дорофєєва були наставниками в шоу «Голос. Діти», учні його дивилися».

Робочий зошит — це додаток до підручника, який не є обовʼязковим для усіх шкіл України. Кожна школа самостійно обирає, які зошити з переліку схвалених Міністерством закуповувати. У виборі зошитів повинні брати участь і батьки учнів, оскільки саме вони за них сплачують.