Тернопіль у «червоній» зоні, всупереч забороні Кабміну там працюють школи та садки. Поліція складає на директорів протоколи, а мер їх захищає

Автор:
Катерина Коваленко
Редактор:
Євген Спірін
Дата:
Тернопіль у «червоній» зоні, всупереч забороні Кабміну там працюють школи та садки. Поліція складає на директорів протоколи, а мер їх захищає

Karolina Uskakovych / «Бабель»

Сьомого вересня Тернопіль потрапив до «червоної» карантинної зони. Згідно з постановою Кабміну, там мали зачинитися школи та дитячі садочки, але міська влада вирішила цього не робити. Уже наступного дня поліція розпочала рейди — і за три дні склала протоколи про адміністративні правопорушення майже на 60 керівників шкіл і садочків. Тепер кожному з них загрожує штраф до 34 тисячі гривень. Мер Тернополя Сергій Надал, який сам заразився коронавірусом, назвав дії поліції незаконними — адже міський оперативний штаб ухвалив своє рішення, яким дозволив школам і садочкам працювати. Кореспондентка «Бабеля» Катерина Коваленко поговорила з директором однієї з тернопільських шкіл, начальником місцевої поліції та речницею міської ради і пояснює, чому діти продовжують ходити до школи, попри «червону» зону.

Поліція почала перевіряти тернопільські школи та дитячі садки 8 вересня — наступного дня після того, як місто потрапило до «червоної» зони. На директорів складають адміністративні протоколи за те, що вони продовжують працювати. До вечора 10 вересня протоколи склали на 35 шкіл і 23 дитсадки Тернополя, повідомив «Бабелю» начальник поліції в Тернопільській області Олександр Богомол. Керівникам закладів загрожує від 17 до 34 тисяч гривень штрафу. Якщо ж хтось із дітей у дитсадку чи школі підхопить коронавірус, керівництво нестиме вже кримінальну відповідальність. Мер Тернополя Сергій Надал присоромив поліцейських за те, що вони складають протоколи на своїх колишніх вчителів замість того, щоб ловити злочинців. «Ви прийшли до шкіл, де самі колись вчилися, до вчителів, які вас вчили писати, рахувати і бути людьми. Тому прошу вас, перш ніж складати протоколи, подумати», — заявив він у відеозверненні.

У поліції посилаються на постанову Кабінету міністрів про карантин, що діє з 1 серпня. Вона визначає різні правила для чотирьох карантинних зон: «зеленої», «жовтої», «помаранчевої» та «червоної». У «червоній» — найсуворіші обмеження: заборонено працювати навчальним закладам, торговим і розважальним центрам, ринкам. Міські ради Тернополя, Івано-Франківська та Чернівців подали позови до Окружного адміністративного суду міста Києва та вимагають визнати незаконним те, що ці міста внесли до найсуворішої карантинної зони. «Не можемо допустити, щоб місто зупинилося, адже понад 80 відсотків надходжень у бюджет Тернополя — це податки, які сплачує малий та середній бізнес. Ми не зможемо тоді ні фінансувати лікарні та школи, ані підготуватися до опалювального сезону», — пояснював Надал.

Мер Тернополя Сергій Надал назвав постанову Кабміну незаконною і нелогічною, а міський оперативний штаб для боротьби з коронавірусом ухвалив своє рішення. У ньому йдеться про те, що під час карантину навчальні заклади мають працювати повноцінно. Сам Надал із 1 вересня перебуває на самоізоляції, бо в нього виявили COVID-19.

Зараз у Тернополі працюють усі школи, крім однієї. Там на коронавірус захворіли вчителі, тож її закрили на карантин. У решті організували змішане навчання. Це означає, що батьки можуть обирати — водити дітей до школи чи залишити їх удома на дистанційному навчанні. За словами директора тернопільскої школи № 10 Андрія Газилишина, більшість дітей все ж таки приходять. Він стверджує, що у школі безпечно: на вході всім міряють температуру, деякі уроки проводять на вулиці, у коридорах стоять антисептики, а вчителі носять захисні маски або щитки. «Класи поділені на підгрупи, які ходять через день. Тобто у класі одночасно сидить не 30, а 15 дітей», — пояснює він. На Газилишина теж склали протокол, тепер він чекає суду. Там директор буде доводити, що керувався рішенням міської влади, адже його школа підпорядковується їй.

Тернопільська міська рада надасть керівникам шкіл і садочків, які отримали протоколи, своїх юристів, повідомила «Бабелю» речниця Мар’яна Зварич. Якщо ж суд вирішить накласти на директорів штрафи, витрати обіцяє покрити міська рада. «Директор не буде це оплачувати зі своєї кишені. Ми в будь-якому разі будемо оскаржувати, якщо треба — подаватимемо апеляцію», — сказала речниця. За словами Андрія Газилишина, із ним уже зв’язалися юристи міськради, які захищатимуть його в суді.

У решті міст і сіл Тернопільської області, які теж потрапили до «червоної» зони, школи та садочки не працюють. Там батьки вимагають поновити їхню роботу й навіть збираються на мітинги проти дистанційного навчання. В Івано-Франківську міська рада дозволила школам працювати лише в онлайн-режимі, але дитсадки в місті запрацюють із 14 вересня.

Карантинні зони, що почнуть діяти із 14 вересня. Тернопіль, Івано-Франківськ та Чернівці залишаються у «червоній» зоні.

«Бабель»