Акторка Марісоль Ніколс грала у «Рівердейлі», «Канікулах у Вегасі» та серіалі «Закон і порядок». А ще останні шість років вона таємно полює на педофілів разом із ФБР

Автор:
Яна Собецька
Редактор:
Євген Спірін
Дата:
Акторка Марісоль Ніколс грала у «Рівердейлі», «Канікулах у Вегасі» та серіалі «Закон і порядок». А ще останні шість років вона таємно полює на педофілів разом із ФБР

Кадр із серіалу «Криміналісти: мислити як злочинець»

Марісоль Ніколс найбільш відома за роллю Герміони Лодж у популярному серіалі «Рівердейл». Ролі в детективних серіалах на кшталт «CSI: Місце злочину», «Закон і порядок» і «Мертва справа» не принесли їй такої популярності, проте вони допомогли акторці ловити злочинців у реальному житті. Уже шість років Марісоль Ніколс у вільний від зйомок час допомагає ФБР полювати на педофілів. Сорокашестирічна Ніколс може вдавати з себе то неповнолітню, то сутенера, і заманює зловмисників у засідки, влаштовані правоохоронцями. Уперше про свою таємну роботу зірка «Рівердейлу» розповіла у травні цього року виданню Marie Claire. Нещодавно у Sony Pictures Television запропонували Ніколс зняти про це серіал — акторка стане продюсеркою проєкту. «Бабель» переказує резонансну публікацію Marie Claire і розповідає, як Марісоль Ніколс допомагає ФБР полювати на секс-злочинців.

Марісоль Ніколс знімається у серіалах і фільмах вже двадцять років. Найвідоміша її роль — Герміона Лодж у серіалі «Рівердейл», проте вона знімалася й в інших проєктах, як-от фільм «Канікули у Вегасі». Нещодавно стало відомо, що у вільний від роботи час Ніколс застосовує свої акторські здібності, щоб допомагати ФБР ловити педофілів, і робить це безкоштовно. За останні кілька років вона брала участь у п’яти спецопераціях.

Залежно від ситуації Марісоль Ніколс виконує роль дитини, яку продали педофілу, або матері-наркоманки, яка змушує доньку займатися проституцією. Акторці сорок шість, вона невисокого зросту й у худі нагадує підлітка. Із розкуйовдженим волоссям й у футболці, просякнутій пивом, вона стає схожою на наркоманку.

Ніколс уперше зацікавилася детективною роботою, коли грала в серіалах «CSI: Місце злочину», «Закон і порядок», «Криміналісти: мислити як злочинець» і «Мертва справа». Щоб підготуватися до ролей, вона спілкувалася з детективами, які розслідують убивства та наркоторгівлю. У 2012 році акторська кар’єра Ніколс тимчасово призупинилася, проте інтерес до детективної роботи не зник.

У 2014 році акторка заснувала благодійну організацію Foundation for a Slavery Free World, що виступає проти рабства і секс-торгівлі. Одного разу, коли Ніколс шукала спікера для тематичної конференції, вона познайомилася зі спецагентом Міністерства національної безпеки США. Він розслідував секс-торгівлю дітьми в інтернеті та запропонував Ніколс поспостерігати за проведенням таємної операції на Гаїті.

Кадр із серіалу «Криміналісти: мислити як злочинець»

Згодом той самий агент запропонував акторці спробувати себе в ролі «примани» для зловмисника. Правоохоронців зацікавив американець, який за кордоном відвідував секс-вечірки з дітьми. Вони попросили Ніколс видати себе за організаторку такої вечірки та втертися до нього в довіру, щоб розкрити секс-торгівців у Мексиці та Домініканській Республіці.

Остання операція, до якої долучилася Ніколс, пройшла у США, у місті на Середньому Заході. У ній брали участь близько двадцяти правоохоронців з місцевого поліцейського відділку, двоє фахівців з інших агентств, агент ФБР, двоє «переговорників» і двоє цивільних — Ніколс та її партнер, колишній урядовий агент.

Операція тривала два дні. Для неї правоохоронці орендували кілька номерів у місцевому мотелі та «заманювали» туди зловмисників, які шукали в інтернеті неповнолітніх дітей для сексу.

Зазвичай правоохоронці знаходять педофілів за допомогою різноманітних додатків, чатів і сайтів у даркнеті. Щороку перелік таких сайтів і додатків змінюється. Ще п’ять років тому Ніколс разом із детективами публікували фото «приман» на Craigslist. Згодом справжнім «Діснейлендом для педофілів» став Backpage, проте у 2018 році сервіс закрили.

Цього разу правоохоронці вирішили полювати на педофілів на Backpagepro. Цей сайт майже ідентичний до Backpage. Щоб виманити зловмисників, Ніколс та її партнер опублікували на сайті оголошення з «рекламою» двох дітей — дванадцятирічної дівчинки та тринадцятирічного хлопчика, які нібито подорожували з парою дорослих.

До оголошення додали фото дітей — похмурої темноволосої дівчинки й усміхненого білявого хлопчика, схожого на гравця футбольної команди. На обох фотографіях були агенти, з якими працювала Ніколс. Вік на фото їм змінили за допомогою спеціального додатку для iPhone.

Кадр із серіалу «Рівердейл»

«Торгував» дітьми 46-річний сутенер на ім’я Боб. У графі «ціна» оперативники поставили 0 — зазвичай вартість «послуг» зловмисники обговорюють телефоном. Майже відразу після публікації оголошення «Боб» отримав близько десяти повідомлень.

Ніколс і агенти спілкувалися з педофілами то від імені «Боба», то від імені одного з дітей. Один «клієнт», дізнавшись, що переписується з неповнолітньою, запитав: «Ти коли-небудь займалась анальним сексом?»

До спілкування зі зловмисниками Ніколс підготував «агент-переговорник». За легендою Ніколс була дванадцятирічною дівчинкою, її батько — у в’язниці, а матір — наркоманка.

Педофілів треба було заманювати до кімнати 231 — номера з куленепробивною стіною, де були офіцери, готові заарештувати потенційного зловмисника. У кімнаті Ніколс затримувати педофіла було б ризиковано — там було забагато цивільних.

Близько чотирнадцятої години агенти помітили на шляху до мотелю першого підозрюваного. Його заарештували без спротиву. На другий день Марісоль Ніколс вирішила розпочати власну операцію і налаштувати таргетинг оголошень на чоловіків, які шукають дітей, молодших за 15 років.

Кадр із серіалу «Криміналісти: мислити як злочинець»

«Переговорник», який інструктував акторку попереднього дня, запитав у неї: «Що ти робитимеш, якщо вони попросять оголені фото?»

Партнер Ніколс пояснив, що в такому разі він гратиме сутенера, а акторка — дитину: «Я скажу йому, що ми й так зайшли занадто далеко, а він запросто може бути поліцейським».

Стратегія Ніколс виявилася не надто вдалою, проте за два дні операції правоохоронці все одно заарештували близько десяти педофілів. Загалом за останній рік у регіоні затримали 60 таких злочинців.

Із кожним арештом серед секс-злочинців поширюються чутки про «облаву». Педофіли поводяться дедалі обережніше, а полювати на них стає дедалі складніше. Утім, Ніколс не впадає у відчай і планує майбутні операції.