Що подивитися на Netflix у вихідні: документальний фільм про прибульців, пригоди диявола в Лос-Анджелесі, новий фантастичний бойовик з Джозефом Гордоном-Левіттом. Гід «Бабеля»

Автор:
Яна Собецька
Редактор:
Гліб Гусєв
Дата:
Що подивитися на Netflix у вихідні: документальний фільм про прибульців, пригоди диявола в Лос-Анджелесі, новий фантастичний бойовик з Джозефом Гордоном-Левіттом. Гід «Бабеля»

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

У серпні на платформі Netflix з’явилося майже 50 нових релізів. Серед них — фантастичний бойовик про надприродні здібності «Проєкт «Сила» з Джозефом Гордоном-Левіттом у головній ролі, фільм про чоловіка, який 30 років транслював музику для прибульців, п’ятий сезон серіалу «Люцифер» та німецький серіал про біохакінг, який критики вважають настільки ж перспективним, як один із найвідоміших проєктів Netflix — серіал «Пітьма». «Бабель» ознайомився з серпневими новинками стримінгового сервісу та розповідає, які з них варто переглянути на вихідних, а на які можна не витрачати час.

Документальний серіал «Найрозшукуваніші злочинці світу»

Про що серіал. Про найрозшукуваніших злочинців у світі, які роками переховувалися від правоохоронних органів та досі на свободі. Серед «героїв» серіалу — очільник мексиканського картелю «Сіналоа» Ісмаель Замбада Гарсіа («Ель Майо»), «спонсор» геноциду в Руанді Фелісьєн Кабуга, лідер Коза Ностри Маттео Мессіна Денаро, а також — Семен Могилевич, якого американські спецслужби називають босом російської мафії. У п’ятьох епізодах творці серіалу аналізують непересічні методи, завдяки яким бандити рятувалися від в’язниці та чи мають правоохоронці шанси їх спіймати.

World’s Most Wanted / режисери — Жером Фрітель, Томас Зрібі / у головних ролях — Томас Фуентес, Калоджеро Германа, Девід Лоріно / тривалість — 5 серій по 45—47 хвилин / рейтинг Rotten Tomatoes — відсутній.

Що про нього кажуть критики. Американо-британський сайт Ready Steady Cut зазначив, що формат телешоу — сухий та нудний, але в основі серіалу — «цікаві історії». Decider вважає, що World’s Most Wanted містить багато інформації, яку можна знайти деінде, проте показує раніше неопубліковані архівні знімки й усе ж таки вартий перегляду.

Постапокаліптичний серіал «Дощ» — третій сезон

Про що серіал. Шоу змальовує світ, у якому загадковий вірус, що передається через дощ, знищив більшість людства. Врятуватися вдалося небагатьом. Серед тих, хто вижив — підлітки Сімона та Расмус. Шість років брат і сестра переховувалися в підземному бункері, де їх сховав батько-вчений, проте коли ресурси закінчилися, їм довелося вийти на поверхню. Там вони зустріли групу підлітків, які давно навчилися виживати в постапокаліптичному світі.

The Rain / шоуранери — Янник Тай Мошольт, Крістіан Поталіво, Есбен Тофт Якобсен / у головних ролях — Альба Август, Міккель Фольсгаард, Лукас Лінгаард Тоннесен / тривалість — 6 епізодів по 44—49 хвилин / рейтинг Rotten Tomatoes — відсутній.

Що про нього кажуть критики. Перший сезон серіалу «Дощ» вийшов у 2018 році й отримав непогані відгуки від критиків, хоча творцям серіалу й дорікали за не надто оригінальну ідею. Зокрема, видання Hollywood reporter вказало на схожість серіалу до «Ходячих мерців» та інших постапокаліптичних драм про вірус. Третій сезон серіалу вийшов у час, коли у світі вирує справжня пандемія, й отримав посередні відгуки. Як пише The Review Geek, у кінці другого сезону здавалося, що серіал розиватиметься в новому напрямку, проте новий сезон мав ті ж самі вади, що й попередні.

Драмеді «Підлітки — мисливці за головами»

Про що серіал. Двоє сестер-близнючок — набожна Стерлінг та бунтарка Блер — навчаються в елітній школі й переймаються проблемами навчання, кохання та сексу. Життя дівчат змінюється, коли вони випадково зустрічають мисливця за головами на ім’я Боузер. Сестри допомагають Боузеру продавати заморожений йогурт у його крамниці, проте у вільний час разом з ним полюють на правопорушників.

Teenage Bounty Hunters / шоуранер — Кетлін Джордан / у головних ролях — Медді Філліпс, Анжеліка Бетт Фелліні, Кадім Гардісон / тривалість — 10 епізодів по 42—58 хвилин / рейтинг Rotten Tomatoes — 91%.

Що про нього кажуть критики. Видання Forbes назвало серіал «одним із кращих шоу Netflix, які вийшли у 2020 році». У Variety зазначили, що за ідеєю та енергетикою серіал схожий на інший популярний хіт стримінгової платформи — «Політика» Раяна Мерфі, проте є кращим та змістовнішим за нього.

Документальний серіал «Рекорд»

Про що серіал. High Score розповідає, як створювали культові відеоігри Space Invaders, Final Fantasy, Sonic the Hedgehog та Mortal Kombat. Він досліджує еволюцію ігрової індустрії — починаючи від аркадового буму в 1970-х і закінчуючи переходом до 3D на початку 1990-х. Серіал містить багато архівних кадрів та ретроанімації, а також інтерв’ю з дизайнерами ігор на кшталт Джона Ромеро, який створив Doom, та Тору Іватані, який вигадав головного персонажа гри Pac-Man.

High Score / режисер — Франс Кострел / у головних ролях — Чарльз Мартінет / тривалість — 6 епізодів по 3 747 хвилин / рейтинг Rotten Tomatoes — 74%.

Що про нього кажуть критики. Серіал отримав схвальні відгуки за високоякісні інтерв’ю та хороший дизайн. Проте низка видань розкритикувала структуру телешоу. Сайт Slate написав, що «Рекорд» містить багато цікавих елементів, однак вони не утворюють єдиного цілого. IndieWire описав серіал як «історію ігор з багатьма порожніми пікселями».

Технотрилер «Біохакери»

Про що серіал. Першокурсниця Мія Акерлунд навчається на медичному факультеті Фрайбурзького університету. Невдовзі після вступу вона знайомиться з Джаспером, асистентом місцевої викладачки Тані Лоренц, та його другом Нікласом. Тані Лоренц вивчає біохакінг і хоче знайти спосіб змінювати людські гени, щоб попереджати хвороби та генетичні розлади. Акерлунд починає співпрацювати з Лоренц і поступово занурюється у світ незаконних генетичних експериментів, водночас намагаючись знайти причину загибелі свого молодшого брата.

Biohackers / шоуранер — Крістіан Діттер / у головних ролях — Луна Ведлер, Карміна Гарай, Джессіка Шварц / тривалість — 6 епізодів по 40—46 хвилин / рейтинг Rotten Tomatoes — відсутній.

Що про нього кажуть критики. Ще до виходу «Біохакерів» критики прогнозували, що телешоу повторить успіх іншого німецького науково-популярного серіалу — «Пітьма». Однак поки що серіал зібрав не надто захоплені відгуки. Видання Inverse розкритикувало його за надмірну сфокусованість на науці та зазначило, що його варто переглядати лише тим, хто любить реалістичні історії та цікавиться генною терапією. Інакше краще переглянути «Пітьму». Decider рекомендує подивитися серіал лише через хорошу гру акторів.

Поліцейська драма «Люцифер» — пʼятий сезон

Про що серіал. «Люцифер» — серіал, що базується на серії коміксів Ніла Ґеймана та Майка Кері «Піщана людина». Він розповідає про диявола, який втомився карати грішників у пеклі й перебрався до Лос-Анджелесу. Там він відкрив нічний клуб і почав розслідувати злочини з місцевим детективом Хлої Декер. Упродовж трьох сезонів серіал виходив на Fox, проте після того, як американська телевізійна мережа вирішила не продовжувати шоу, його врятував Netflix. У 2019 році стримінговий сервіс показав четвертий сезон, а 21 серпня платформа випустила перші вісім епізодів п’ятого сезону.

Lucifer / шоуранери — Ілді Модрович, Джо Хендерсон / у головних ролях — Том Елліс, Лорен Джерман, Кевін Алехандро / тривалість — 8 епізодів по 51—62 хвилини / рейтинг Rotten Tomatoes — 77%.

Що про нього кажуть критики. Видання Inverse назвало перші вісім епізодів п’ятого сезону «усим тим, що фанатам подобалося в «Люцифері», тільки кращим». Оглядач сайту зазначив, що на Fox шоу було процедуралом із вкрапленнями надприродних елементів, однак на Netflix стосунки героїв вийшли на перший план. RadioTimes сприйняло новий реліз не настільки добре. Сайт дійшов висновку, «що п’ятий сезон серіалу сподобається найзатятішим фанатам, проте не переконає скептиків».

Фантастичний бойовик «Проєкт «Сила»

Про що фільм. Події кінострічки розгортаються в Новому Орлеані. За сюжетом, місцеві наркодилери розробили нову речовину — «Силу». Одна капсула «Сили» на п’ять хвилин дає людині надприродні здібності. Коли нова речовина потрапляє на чорний ринок, у Новому Орлеані зростає кількість злочинів. Головні герої фільму — полісмен Френк, дівчина Робін та незнайомець на ім’я Арт — намагаються зупинити хаос та знайти розробників препарату. Їхні ролі виконали зірки Джозеф Гордон-Левітт, Джеймі Фокс та Домінік Фішбек.

Project Power / режисери — Генрі Джуст, Еріель Шульман / у головних ролях — Джозеф Гордон-Левітт, Джеймі Фокс, Домінік Фішбек / тривалість — 1 година 54 хвилини / рейтинг Rotten Tomatoes — 60%.

Що про нього кажуть критики. Newsday пише, що «Проєкт «Сила» — «розважальна кінострічка», потенціал якої до кінця не реалізували. На думку Forbes, фільм є доволі посереднім кримінальним екшном.

Драмеді «Чудові божевільні вчителі»

Про що фільм. Таат Прибаді — син вчителя, який, на відміну від батька, не хоче викладати у школі та мріє працювати на круїзному лайнері. Проте брак коштів змушує Таата повернутися в батьківський дім і погодитися тимчасово замінити одного з учителів у місцевій школі. Один із перших днів на роботі закінчується для Таата не надто добре — на нього та його колег нападають місцеві бандити й викрадають у викладачів усі кошти. Таат з колегами вирішують помститися зловмисникам і повернути гроші назад.

Crazy Awesome Teachers / режисер Саммарія Сіманджунтак /у головних ролях — Гедінг Мартен, Борис Бокір, Кевін Арділова / тривалість — 1 година 41 хвилина / рейтинг Rotten Tomatoes — відсутній.

Що про нього кажуть критики. Провідні світові ЗМІ здебільшого проігнорували реліз. Видання Decider назвало стрічку посередньою комедією, яку краще пропустити: «Чудові божевільні вчителі» — не провальний фільм, проте він не вражає».

Документальний фільм «Як Джон намагався сконтактувати з прибульцями»

Про що фільм. Протягом останніх 30 років американець Джон Шеферд намагався сконтактувати з прибульцями. Для цього він побудував аудіолабораторію в підвалі та транслював у космос різноманітну музику — німецьку електроніку, фанк, диско тощо. Він не знайшов прибульців, проте зробив інше відкриття.

John Was Trying to Contact Aliens / режисер — Метью Кілліп / у головний ролях — Джон Шеперд, Джон Літрента / тривалість — 16 хвилин / рейтинг Rotten Tomatoes — 100%.

Що про нього кажуть критики. Прем’єра фільму відбулася в січні, на кінофестивалі «Санденс». Там кінострічка «Як Джон намагався сконтактувати з прибульцями» перемогла в номінації «найкращий короткометражний документальний фільм». Сайт Decider рекомендує переглянути кінострічку через «людяність, яка сповнить глядача надією».

Комедія «Ночівля»

Про що фільм. «Ночівля» за сюжетом схожий на сімейну науково-фантастичну стрічку «Діти шпигунів». Головні герої фільму — підлітки Кленсі та Кевін — мешкають зі своїми батьками за містом. Одного дня їхня мати зникає — з’ясовується, що вона міжнародна крадійка, яку найняли для виконання ще одного контракту. Разом з групою друзів Кленсі та Кевін вирушають на пошуки матері, намагаючись розшифрувати підказки, які вона лишила за собою.

Sleepover / режисер — Тріш Сі / у головний ролях — Седі Стенлі, Максвелл Сімкінс, Крі Чіккіно / тривалість — 1 година 40 хвилин / рейтинг Rotten Tomatoes — 70%.

Що про нього кажуть критики. Guardian називає «Ночівлю» «добрим та веселим фільмом», який підходить для перегляду всією сім’єю. Видання IndieWire вважає його посереднім: «у стрічці немає нічого, що могло б здивувати. У кращому разі, перегляд принесе конфортні відчуття. У гіршому — занурить у сон».