Головний санітарний лікар Віктор Ляшко у великому інтервʼю «Лівому берегу» розповів про кінець карантину, тестування хворих і $1 млн за винахід вакцини — переказуємо в 7 абзацах

Автори:
Євген Спірін, Гліб Гусєв
Дата:
Головний санітарний лікар Віктор Ляшко у великому інтервʼю «Лівому берегу» розповів про кінець карантину, тестування хворих і $1 млн за винахід вакцини — переказуємо в 7 абзацах

Кабінет міністрів України / УНІАН

Головний санітарний лікар України Віктор Ляшко дав велике інтервʼю виданню «Лівий берег». Він розповів, що пік епідемії коронавірусу очікується 17 квітня, поступовий вихід із карантину почнеться на початку травня, дефіцит масок і засобів захисту для лікарів мине за 10 днів. Про те, що лікарів вистачає, система охорони здоровʼя може працювати при такому навантаженні, як зараз. А також що президент Володимир Зеленський просив написати академікам, що якщо вони розроблять вакцину, то отримають мільйон доларів.

Ми рухаємося за оптимістичним сценарієм. Кількість діагностованих на коронавірус зросте — ми тестуємо всіх хворих на пневмонію, усіх людей з гарячкою і всіх, хто з ними контактує. Ми очікуємо, що пік буде 17 квітня — цей прогноз базується на показниках, які нам надала Велика Британія. Нам усі кричать, що ми мало тестуємо. Ми тестуємо всіх, кого потрібно тестувати. Усі області можуть робити ПЛР-тести, ми можемо робити 30 тисяч тестів на тиждень, але збільшимо до 80 тисяч на тиждень. Як показала практика, лікарі та лаборанти інколи надають перевагу швидким тестам, бо їм так зручніше, ніж брати зразок і відправляти на ПЛР. Але ми за це жорстко караємо.

Українець не зрозуміє, що є карантин, якщо можна вийти в парк, спілкуватися з родичами, друзями, пити каву. Багато заходів, які вживаються, можливо, не мають епідеміологічного підґрунтя, але вони впливають на соціальний розрив. Коли закінчиться карантин, будемо щонеділі робити руханки, стрибати на скакалках, аби люди знову звикли до фізичного навантаження. Якщо дотримуватимемся карантинних заходів і, головне, не порушуватимемо карантин на великодні свята, із 24 квітня почнемо виходити з карантину. Скасовувати жорсткі карантинні заходи будемо поетапно, випустимо людей на роботу, проведемо ЗНО.

Церкви не закриваються, але в них не будут пускати багато людей. Президент домовився з представниками різних конфесій. Також із головами церков зустрічалися керівники обласних адміністрацій та представники МВС. Усі говорять, що почнуть проводити служби онлайн. Навіть знайшли механізми, як посвятити паску в невеликих селах — поставити біля хати, а священник пройде і посвятить.

Ми вдягаємо маску, бо всі ми потенційно інфіковані. Маски вже з’являються в аптечних закладах, їх роздають у магазинах — продуктових, будівельних, їх завозить бізнес. Президент попросив мене, щоб я написав листи нашим академікам і пообіцяв, що якщо хтось винайде вакцину або ліки, то отримає, не знаю з якого фонду, щонайменше мільйон доларів.

Коли Миколаївську інфекційну лікарню готували до прийому пацієнтів, там звільнялися лікарі та працівникі закладу — по три людини на тиждень. Головна лікарка говорить, що це звичайна ротація. Зараз немає критичного навантаження на систему охорони здоров’я. Завантажено тільки 8 відсотків апаратів ШВЛ для хворих на коронавірусну хворобу. Тому 20 лікарів, які поїхали до Італії, — це можливість навчитися працювати в критичній ситуації. Вони повернуться й розкажуть, як правильно організовувати процес. Поїхали добровольці. Черга була ще на чотири літаки.

У нас ситуація із засобами індивідуального захисту для медиків не є критичною — забезпеченість є, хоча маленька. Ми закупили на 35 мільйонів доларів, плюс 700 тисяч доларів ми перепрофілювали на програму [закупівель], на 67 мільйонів гривень буде закуплено через міжнародні організації. Плюс поставки через благодійні організації, з якими ми співпрацюємо. Днів за десять у нас значно покращиться ситуація із засобами захисту.

Стати міністром [охорони здоровʼя] мені не пропонували. Із чинним міністром [Максимом Степановим] у нас зараз налагоджуються професійні стосунки. Роботу з попереднім [Ілля Ємець] я, напевне, забуду не скоро. За 21 день, що він працював, я двічі писав заяву на звільнення.