У США запустили процедуру імпічменту президента Трампа: його звинувачують у тиску на Зеленського з особистою метою. Перша реакція політиків і чому Трампу рано впадати у відчай

Автори:
Євген Спірін, Сергій Пивоваров
Дата:
У США запустили процедуру імпічменту президента Трампа: його звинувачують у тиску на Зеленського з особистою метою. Перша реакція політиків і чому Трампу рано впадати у відчай

Drew Angerer / Getty Images

Президент США Дональд Трамп під час телефонної розмови з президентом Володимиром Зеленським міг намагатися натиснути на нього та змусити почати розслідування проти сімʼї Джо Байдена — свого головного потенційного конкурента на наступних президентських виборах у США. За даними американського розвідника, який обробляв запис дзвінка і поскаржився своєму керівництву, Трамп нібито просив розслідувати можливе зловживання владою самим Байденом. Трамп уже визнав, що говорив із Зеленським про Байдена і дозволив опублікувати стенограму розмови. Зеленський будь-який тиск заперечує. Через цей скандал палата представників США почала офіційну процедуру імпічменту Трампа. Це може вплинути на його позиції на наступних виборах — як дуже їх послабити, так і збільшити шанси на перемогу, якщо звинувачення не підтвердяться. Коротко розповідаємо про всі заяви політиків США після скандалу.

В історії США три президенти опинилися на межі імпічменту, але цю процедуру жодного разу не довели до кінця. Річард Ніксон подав у відставку в серпні 1974 року, не чекаючи парламентського розслідування Вотергейтського скандалу, повʼязаного з прослуховуванням штабу Демократичної партії. Ще проти двох президентів проводили розгляд у Сенаті — Ендрю Джонсона в 1868 році та Білла Клінтона в 1998 році. Джонсона звинувачували в тому, що він порушив чинне законодавство, звільнивши військового міністра, хоча не мав на це повноважень. Клінтона — у неправдивих свідченнях суду про свої звʼязки з практиканткою Білого дому Монікою Левінськи. Зрештою обох виправдали.

Про початок офіційної процедури імпічменту Трампа 25 вересня заявила спікер палати представників Ненсі Пелосі. У телезверненні вона звинуватила Трампа в тому, що він звернувся до Зеленського по допомогу в наклепі на кандидата в президенти від Демократичної партії Джо Байдена перед виборами 2020 року. Пелосі сказала, що «ніхто не може бути над законом» і дала вказівку шести комітетам почати розслідування. «Президент визнав, що просив президента України вдатися до дій, які будуть вигідні йому політично. Це порушення Трампом присяги, яку він дав, заступаючи на посаду».

Що потрібно для того, щоб оголосити імпічмент Трампу:

  1. Судовий комітет визнає достатніми для імпічменту висновки розслідування шести ключових комітетів парламенту США;

  2. Палата представників, яка контролюється демократами, підтримує імпічмент більшістю голосів;

  3. У Сенаті відбувається судовий процес за кожним із пунктів обвинувачення, які стосуються імпічменту, під головуванням судді Верховного суду США;

  4. Дві третини членів Сенату, який контролюється республіканцями, голосують за імпічмент Трампа.

Трамп, який був на Генасамблеї ООН і вже дав дозвіл на публікацію стенограми телефонної розмови з Володимиром Зеленським, негайно відреагував на заяву Пелосі в Twitter. «Такий важливий день Організації Обʼєднаних Націй, стільки роботи та стільки успіху, і демократи спеціально руйнують усе інформаційним сміттям полювання на відьом. Це дуже погано для нашої країни!»

Пізніше він запостив у соцмережі картинку з написом «Рейтинг підтримки 53%. Спасибі», але одразу ж видалив і написав новий твіт, у якому процедуру імпічменту назвав «харасментом».

Головний конкурент Трампа Джо Байден раніше заявив, що підтримує процедуру імпічменту. «Якщо він [Трамп] продовжить перешкоджати Конгресу і нехтувати законом, іншого виходу, крім імпічменту, не буде. Це буде трагедія, у якій він сам винен», — заявив Байден.

Працівник американської розвідки, який і повідомив про можливий тиск президента Трампа на Зеленського під час їхньої телефонної розмови, погодився дати свідчення. Про це заявив голова комітету з розвідки палати представників Адам Шифф. «Ми на звʼязку з адвокатом інформатора та з нетерпінням чекаємо свідчень уже цього тижня». Трамп дозволив Білому дому опублікувати скаргу розвідника, через яку все й почалося.

Скандал навколо імпічменту може зіграти на руку Трампу, пише The New York Times. Сам Трамп вважає, що це збільшує його шанси на перемогу на президентських виборах наступного року. Останні соцопитування показують, що більшість американців не підтримують імпічмент.

Колишній спікер палати представників Нʼют Гінгріч вважає, що «Трамп може почуватися в безпеці». У 1998 році він ініціював розслідування у справі про імпічмент президента Клінтона. У підсумку Клінтон залишився на посаді, а Гінгріч позбувся крісла спікера. Те ж саме, за його словами, очікує нинішню спікера Ненсі Пелосі, яка оголосила про початок процедури імпічменту Трампа.

Останнє слово у процедурі імпічменту залишається за Сенатом, де зараз більшість у прихильників Трампа — республіканців. І вони захищають переважно чинного президента. Проте двоє республіканців підтримали імпічмент. Це Джо Волш та Білл Велд, які змагаються з Трампом за висування на посаду президента від Республіканської партії у 2020 році.