Очільник Офісу президента Андрій Богдан дав інтервʼю ВВС. Воно про божевільних «слуг народу», корумпованих журналістів, Кличка та Коломойського — короткий переказ

Автор:
Марія Жартовська
Дата:
Очільник Офісу президента Андрій Богдан дав інтервʼю ВВС. Воно про божевільних «слуг народу», корумпованих журналістів, Кличка та Коломойського — короткий переказ

NurPhoto / NurPhoto via Getty Images

Глава Офісу президента Андрій Богдан дав друге велике інтервʼю. Цього разу — українській службі ВВС. Він розповів про зустріч з Ігорем Коломойським, можливі дострокові місцеві вибори, проблеми у фракції «Слуга народу» та його найвідоміше фото з президентом. Переказуємо в одинадцяти коротких тезах.

Переїзду в новий офіс поки не буде — багато питань у сфері безпеки та звʼязку. Переїзд не може бути тимчасовим — треба зводити нову будівлю. Переїзд плануємо фінансувати з корупційних грошей, що повернемо державі.

В українській політиці є дві протилежні за ідеологією, але спільні за цілями сили, які хочуть погіршити становище чинної влади. До кінця року можливий якщо не переворот, то дестабілізація ситуації.

Моє завдання — синхронна робота усіх гілок влади. Цілі перед ними ставить президент. Відоме фото, де я шепочу президентові на вухо — це порада укласти парі з мером Дніпра Борисом Філатовим про дедлайн будівництва мосту в місті. Якби я запропонував цю ідею пізніше, в ній не було б сенсу.

Зустріч із Коломойським організували через мітинги робітників його феросплавних заводів під «Укренерго» — хотіли зрозуміти глибину проблеми. Треба було кликати людину, яка ухвалює рішення, а не директора одного з підприємств. Із Коломойським шукаємо компроміс. Була розмова про фінансування ним відновлення Донбасу, але Коломойський закривається рішенням британського суду, який обмежує його витрати. Президент спілкується з усіма олігархами. Перерозподілу власності не буде.

Обмін полоненими вдався, тому що була політична воля. Попередня команда була нездатна ухвалювати рішення, тому що мотивація була іншою. Можливо, Петру Порошенку було вигідно тримати наших полонених у Росії, щоб цим аргументом впливати на думку провідних світових політиків. Порошенко просрав пʼять років держави.

У Зеленського було три телефонні розмови з Путіним. Їхня суть та інтонація дають надію на завершення військового конфлікту, коли прийде час. Я пʼять разів телефонував голові Адміністрації президента Росії Антону Вайно, але в серпні він був у відпустці, а його секретарі відповіли, що в нього поки немає повноважень говорити зі мною.

ЦВК формувалася на нечесних паритетних умовах, склад був політично заангажований і ухвалював політичні рішення в суперечливих мажоритарних округах. Наприклад, ЦВК скасувала реєстрацію кандидата від «Слуги народу» Олександра Куницького, який був конкурентом соратника Порошенка Олександра Грановського. Рішенням суду реєстрацію повернули, і Куницький виграв вибори. Команда Порошенка контролювала 70 відсотків місць у ЦВК. Партія, що втратила довіру суспільства, не може контролювати вибори в усій Україні.

Фракція «Слуги народу» — 254 людини, більшість із яких не з твого кола спілкування. Частина людей з Facebook, частину шукали в інтернеті, когось давали обласні штаби, є журналісти, яких рекомендував пресцентр, є люди з офісу BRDO, яких рекомендував [премʼєр-міністр] Олексій Гончарук. Є люди, які раніше продавали фрукти на базарі, весільні фотографи, є божевільні, психічно хворі люди. Поки всі йдуть до однієї мети — всі одна команда. Якщо хтось вийде, напевно, будуть розцінювати його ворогом.

Журналісти — це четверта влада, і вона глибоко корумпована, як і держава. Очищення трьох гілок влади без очищення четвертої — неможливе.

Віталія Кличка з посади голови Київської міської державної адміністрації зобовʼязані звільнити згідно з Конституцією. Ми за ним спостерігаємо, він нам завжди подобався: він великий спортсмен і хороша людина, але пішов не туди. Готового кандидата на посаду голови КМДА немає, є багато неготових. Можливо, я навіть піду (це жарт). Чи є сенс у дострокових місцевих виборах — ще не вирішили.

Моя заява про відставку реальна, і буде зареєстрована, коли вирішить президент. Журналістів ніхто не обманював і стосунки не псував. Пресконференція президента буде, коли цього захоче суспільство, а поки воно хоче спілкуватися з Зеленським напряму, без посередників-журналістів.