У Києві на День Незалежності пройшли два марші: перший відкривав Зеленський, другий — ветерани війни. Ось як це було

Автор:
Євген Спірін
Дата:
У Києві на День Незалежності пройшли два марші: перший відкривав Зеленський, другий — ветерани війни. Ось як це було

Юлія Вебер / «Бабель»

Цього року на День Незалежності в Києві не було традиційного параду з військовою технікою. Замість цього провели два марші. Один, офіційний — Ходу гідності — відкрив на Майдані президент Володимир Зеленський. Він нагородив військових, виголосив промову та оголосив хвилину мовчання за загиблими. Після цього військові пройшли «коробками» Хрещатиком. Організовувати парад запросили кліпмейкера Алана Бадоєва й хореографа Олену Коляденко. Другий марш — Захисників України, організували ветерани бойових дій. Вони зібрали у парку біля університету Шевченка понад 15 тисяч людей і пройшли колонами бульваром Шевченка. Кореспондент theБабеля побував на двох маршах і побачив, чим вони відрізнялися.

1

Метро «Хрещатик», 9-та ранку. Біля виходу на вулиці Інститутській багато поліції, огорожі й рамки металошукачів. До меморіалу Небесної сотні пропускають тільки журналістів і з запрошеннями. Біля рамок стоять працівники Служби безпеки України в костюмах і з навушниками. Сюди має приїхати президент Володимир Зеленський, щоб ушанувати памʼять загиблих на Майдані. За рамками юрмляться оператори, кореспонденти телеканалів і кілька людей у військовій формі. У одного з них шеврон батальйону «Айдар», на кепці написано «Грек».

О 9:05 підʼїжджає кортеж. З автомобіля виходить Володимир Зеленський, у костюмі з приколеною жовто-синьою стрічкою, і його дружина Олена — у білій сукні й теж зі стрічкою. За ними йде кілька людей охорони. «Грек» намагається пройти до президента, але це зробити не вдається — для Зеленського зробили коридор, усі інші — за низькими залізними огорожами. «Грек» намагається привернути увагу.

— Пане Володимире, дозвольте за вас помолитися!
— Дякую.

Юлія Вебер / «Бабель»

Журналістка київського телеканалу кричить услід президенту:

— Пане Зеленський, скажіть кілька слів.

Зеленський обертається, поки бере лампадку.

— З Днем Незалежності.

Президент із дружиною підходять до меморіалу, стоять мовчки секунд 30 і йдуть до автомобілів. Інститутською пройти вниз не можна, усе перекрито.

Юлія Вебер / «Бабель»

На Майдані більш ніж пʼять тисяч людей. Хрещатик перекритий, там стоїть сцена для виступу Зеленського та нагородження ветеранів війни. Люди юрмляться обабіч вулиці, намагаються залізти на урни, ліхтарі та паркани. Тут і починається Хода гідності. Її близько 10-ї ранку відкриває президент. Спочатку співають гімн України — понад пʼять хвилин. Потім Зеленський дякує ветеранам антитерористичної операції, учасникам Революції гідності й каже, що всі українці — це один народ.

— Минуло 28 непростих років. І їх ми прожили всі разом. Ми тягали кравчучки, нарізали купони і дивилися, як багаті теж плачуть. Мали ваучери, ходили в «мальвінах». А ті, кому пощастило, ходили з пейджерами.

У цей час біля головної будівлі «Укрпошти» на Хрещатику — драма. Щоб краще бачити президента, на залізний паркан з банером «Виклики та відповіді» вибрався чоловік. Унизу йому наказують злізти пʼятеро працівників поліції та кілька молодиків у спортивних костюмах. Чоловік злазити не хоче, каже, що йому погано видно. Хлопці починають хитати паркан.

Юлія Вебер / «Бабель»

— Хлопці, я на передовій був. Що ви мене хитаєте?
— Злазь, мерзотнику, ти всім заважаєш.
— Кому я заважаю? Дивіться, який день сьогодні гарний! Насолоджуйтесь святом і дайте мені відпочити.

На задньому фоні виступає Зеленський: «Прагнення до незалежності закладено в нашому генетичному коді...» Чоловік на паркані махає посвідченням учасника бойових дій.

— Я на фронті був!
— Злазь, падло!

Через 10 хвилин до нього вилазять двоє: один у поліцейській формі, один у спортивних штанях, вони бʼють його по руках і намагаються відірвати від кріплень. Чоловік падає, його підхоплюють правоохоронці і бʼють кийками по голові, розбиваючи лоб. Натовп навколо знімає на телефони відео і кричить: «Ганьба, ганьба!» На Майдані грає гімн України. Чоловіка, побитого й напівголого, забирають, хтось із натовпу каже: «Правильно його, провокатор. Заважав усім, усі не на парад дивилися, а на нього».

Юлія Вебер / «Бабель»

У цей час починається марш військових: 350 військовослужбовців різних видів військ ідуть «коробками» по Хрещатику. Цього року техніки на параді немає. Із колишніх президентів на марші Леонід Кравчук, Леонід Кучма та Віктор Ющенко. Петро Порошенко пише у своєму Telegram-каналі, що молиться в Софії. Але його в цей час чекають в іншому місці — у парку Шевченка.

2

У парку біля університету Шевченка близько 11-ї години збираються люди. Їх тут понад 10 тисяч, усі вони прийшли на неофіційний Марш захисників України. Це альтернативний парад — для тих, хто не захотів іти на Майдан і був проти параду без техніки. Біля «Арома Кави» величезна черга: тут люди у формі, з прапорами «УНСО», «Айдару», військових бригад, із портретами Тараса Шевченка, Степана Бандери, Романа Шухевича.

Юлія Вебер / «Бабель»

Навпроти памʼятника Шевченку стоїть невелика сцена, біля неї юрмляться люди з чорно-червоними прапорами та прапорами України. Поруч жінка з великим плакатом: «Офіс ЗЕ — на фронт для виховання патріотизму. Портнова — на нари».

Поки ті, хто в формі, шикуються в колони, щоб пройти маршем до Майдану, решта аплодують і кричать: «Дякуємо!» Військовим дають кульки кольору прапора України та дитячі малюнки, на деяких написано «Дякую захисникам». Біля будівлі університету, де шикуються колони, стоїть великий автомобіль-платформа з динаміками. З них по колу лунають патріотичні пісні.

Юлія Вебер / «Бабель»

Дві жінки у вишиванках обговорюють марш.

— Цікаво, а президент прийде?
— Так він же на Майдані.
— То не президент, у мене один президент.

Юлія Вебер / «Бабель»

Нарешті, близько 11:30 ветерани, військові, сімʼї героїв Небесної сотні, а також батьки та родичі загиблих на Донбасі військових шикуються в колони і йдуть бульваром Шевченка в напрямку Майдану.

Попереду їде військова машина в захисній сітці і йдуть працівники поліції. Чоловік із прапором «Автомайдану» волає: «Розійдіться!» Людей уже понад 15 тисяч. Поки колона йде, всі, хто прийшов подивитися, аплодують і кричать: «Дякуємо!», «Слава Україні!» Порошенка і на цьому марші немає.

Юлія Вебер / «Бабель»

За колоною ідуть двоє чоловіків. Один у смартфоні дивиться запис трансляції параду, який був на Майдані.

— Ну, дивись, нормально зробили. Тільки шкода, техніки немає.
— Не буду дивитися, ганебище суцільне, поназвали геїв якихось парадами керувати.

Колона повільно рухається в напрямку Хрещатика.

Юлія Вебер / «Бабель»