Петро Порошенко дав велике інтервʼю «Українській правді» (нарешті). Ми вибрали найголовніше

Автор:
Євген Спірін
Дата:
Петро Порошенко дав велике інтервʼю «Українській правді» (нарешті). Ми вибрали найголовніше

Simon Dawson / Bloomberg via Getty Images

Експрезидент України Петро Порошенко вперше за чотири роки дав інтервʼю «Українській правді». Видання надрукувало першу частину розмови, де він розповідає про поразку на президентських і парламентських виборах, про своє ставлення до Володимира Гройсмана, заступника голови фракції БПП Ігоря Кононенка, Володимира Зеленського та про провадження, які ініціював проти нього колишній голова Адміністрації президента Януковича, юрист Андрій Портнов. Ми вибрали з розмови найголовніше.

Про поразку на виборах

Це є вибір народу. Чи можу я сказати, що була робота проти нас? Була. Була робота проти нас поліції. Була робота проти нас організованих груп на кшталт [блогера Анатолія] Шарія, організованих зсередини країни. У нас [якщо б ми пішли на вибори спільно з партіями Володимира Гройсмана, Андрія Садового, Олега Тягнибока] були всі шанси зайняти друге місце. В угоду амбіціям окремих лідерів цих партій ми голоси демократичних сил віддали або «Слузі народу», або «Опоблоку». Можливо, я міг більш активно як лідер партії робити відповідні кроки. Я не виключаю, що ті люди [Шарія] мали стосунок, зокрема, і до пана Зеленського.

Про Зеленського

Зеленський — не Голобородько, точно.

Про Гройсмана

Я не можу на нього ображатися. Чи було право у Володимира зробити цей вибір [і піти на вибори з окремою політсилою]? Було. Чи схвалюю я цей вибір? Ні. Я вважаю, що з політичної точки зору це було самогубство. Незважаючи на те, що багато-багато технологів казали йому, що треба обовʼязково критикувати Порошенка, я це сприймав виключно як технологічні рекомендації. Покритикував. Йому це не допомогло. Так само, як і всім, хто критикував Порошенка. Вони опинилися за межами парламенту.

Про Кононенка та Грановського

Не спілкувався [з ними після виборів]. Мені здається з ФБ, що вони зараз відпочивають. Вони мали складну кампанію. Вийти з партії і балотуватися чи не балотуватися — це їхнє приватне рішення. Вони не потрапили до парламенту, і це є минуле. Усе, перегорнули сторінку.

Про себе

Я не борюся за посади. Вони мене не цікавлять. Я мав у своєму житті найвищу посаду, про яку може тільки мріяти українець. Це, певною мірою, криза карʼєрного росту, бо немає куди далі рости.

Про новий парламент

Якщо хтось зараз буде намагатися підмінити децентралізацію федералізацією і, таким чином, зробити перший крок до розшматування країни, ми це помітимо. Ми знаємо, як не потрапити в пастку парламенту, і будемо жорстко проти того протестувати.

Про виклик на допит до Державного бюро розслідувань (ДБР)

Жодної повістки, запрошення за жодною з адрес — службовою, домашньою, я не отримував. Пан директор [ДБР Роман Труба] передає [інформацію щодо допитів Порошенка] пану [голові ОП Андрію] Богдану. А пан Богдан передає це пану [Андрію] Портнову [за заявами якого ДБР відкриває провадження]. Я маю цю інформацію. Усе, що каже Андрій Портнов, — це нісенітниця. Справа абсолютно пуста.

Про створення ДБР

До створення ДБР я не маю жодного стосунку. Петро Порошенко не підтримував жодного з кандидатів [на посаду директора ДБР]. І ніхто з моїх людей нікого не делегував. Петро Порошенко жодного разу ні в ДБР, ні в будь-яких інших правоохоронних органах, ні в поліції — це може підтвердити пан [голова МВС Арсен] Аваков, ні в судах не використовував вплив президентського офісу для вирішення питань, зокрема політичних.

Про судову реформу

На рівні Верховного суду судова система була оновлена, мені здається, на 70 відсотків. Протягнути туди людей Порошенка, [заступника глави АП Олексія] Філатова, [депутата БПП Олександра] Грановського, [Андрія] Портнова або будь-кого іншого було надзвичайно важко. Суди першої інстанції понабирали на себе величезну кількість бруду і є на сьогоднішній день залежними від нової президентської влади. Чому це так відбулося? Тому що ВККС і Вища рада правосуддя у звʼязку, зокрема, з моїми зверненнями та листами відклала реформування судів першої інстанції.

Про справи проти себе

Проти Петра Порошенка не порушено жодної кримінальної справи. Не існує жодного факту про те, що нібито Петро Порошенко порушив закон. Це неправда. Я ні від кого не збираюся ховатися, бо це буде дуже великий подарунок Путіну. Насправді ж мій опонент не Зеленський. Мій опонент — Путін.