Журналісти Bihus.Info звинуватили заступника секретаря РНБО Гладковського в махінаціях в оборонній сфері. Все, що відомо на цей час

Автор:
Євген Спірін
Дата:
Журналісти Bihus.Info звинуватили заступника секретаря РНБО Гладковського в махінаціях в оборонній сфері. Все, що відомо на цей час

Укроборонпром

Журналісти Bihus.Info 25 лютого опублікували розслідування про закупівлі для оборонних підприємств. Вони розповідають, як у 2015—2016 роках Ігор Гладковський, син першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського, і два його партнери за завищеними цінам продавали «Укроборонпрому» запасні частини до військової техніки, що ввозилися контрабандою з Росії. Ігор Гладковський це заперечує та обіцяє подати на журналістів до суду. Національне антикорупційне бюро почне перевірку розслідування, а у штабі президента Петра Порошенка назвали роботу журналістів «передвиборчою технологією». Гладковський-старший тимчасово відсторонений.

Розслідування зроблено на основі листування, яке журналісти отримали від анонімного джерела. Олег Гладковський — заступник секретаря Ради національної безпеки, давній партнер і друг президента України Петра Порошенка. Його син Ігор Гладковський, за даними журналістського розслідування, брав участь у схемах розкрадання та махінацій в оборонному комплексі.

Ігор Гладковський у 2015 році постачав контрабандні деталі для військової техніки з Росії. Державні оборонні підприємства платили за них з націнкою, тому що купували деталі через фірми-прокладки, а не напряму. За даними журналістів, керівництво «Укроборонпрому» знало про ці угоди.

У схемі три ключових учасники: Ігор Гладковський, Віталій Жуков та Андрій Рогоза. Жуков як колишній працівник «Укроборонпрому» відповідав за оформлення документів, а Рогоза — за постачання контрабандних деталей. Гладковський же організовував закупівлю саме цих деталей на державному рівні з допомогою батька, заступника Олександра Турчинова.

Щоб схема виглядала чесною, підприємства проводили тендери на поставку деталей, але в них брали участь лише підставні фірми. Однією з таких фірм-прокладок, задіяних у схемі, була «Кузня на Рибальському». Вона до 2018 року належала президенту Петру Порошенку. Зараз нею володіє Сергій Тігіпко.

Як стверджують журналісти, щоб відмити гроші, Гладковський-молодший та його партнери переводили їх через конвертаційні центри, за операції віддавали відсотки. Причому готівкою і в пакетах.

Перший заступник секретаря РНБО Олег Гладковський попросив усунути його від виконання обовʼязків на час розслідування. Він написав заяву в Головну військову прокуратуру і попросив перевірити схеми з журналістського розслідування. При цьому Олег Гладковський заперечує всі факти і не вважає себе причетним до махінацій. «Розслідування містить компіляцію загальновідомих фактів і брудних фейків».

Його син Ігор Гладковський збирається подавати в суд на журналістів з команди Bihus.Info. Звинувачення він назвав безпідставними, а листування — фейковим. У позові він вимагатиме від журналістів спростувати розслідування.

Концерн «Укроборонпром» назвав розслідування маніпулятивним і зауважив, що «журналісти не зазначили джерела отримання інформації». У концерні вважають, що така інформація стосується національної безпеки, тому повинна «отримати належну юридичну оцінку компетентних органів».

Петро Порошенко доручить перевірити інформацію з розслідування. Він підтримав тимчасове відсторонення заступника секретаря РНБО Олега Гладковського.

Представник президента України у Верховній Раді Ірина Луценко назвала розслідування «інсинуацією». «Ці розслідування велися журналістом у 2015 році. Наскільки я знаю, розслідування велося. До сьогоднішнього дня жодного фігуранта, жодної справи, жодних звинувачень і підтверджень ніхто не бачив».

Луценко вважає, що розслідування опубліковано навмисно перед виборами. Спікер штабу Порошенка Олег Медведєв назвав розслідування «передвиборчою технологією».

Радник президента Юрій Бірюков написав, що всі факти з розслідування давно відомі і за ними є шість кримінальних справ. «Пʼять справ прокуратури та одна НАБУ. Історія стара, відома історія, історія у розслідуваннях і судах. Ось абсолютно конкретно щодо ТОВ «Оптимумспецдеталь» та інших з цієї орбіти». Злити листування журналістам, на думку Бірюкова, могла прокуратура або ФСБ.

Юлія Тимошенко збирає підписи, щоб створити тимчасову слідчу комісію і розслідувати махінації в закупівлях, і планує ініціювати імпічмент Порошенка. Процедура імпічменту в Україні законодавчо не закріплена.

Детективи Національного антикорупційного бюро пообіцяли проаналізувати розслідування. У НАБУ відзначили, що ці підприємства вже є обʼєктами розслідувань.

«Загалом детективи розслідують корупцію на близько 15 підприємствах оборонно-промислового комплексу в межах кількох десятків кримінальних проваджень. Стосовно одного з таких підприємств — Львівського бронетанкового заводу — розслідування завершено, і з липня 2018 справу слухають у суді».

У НАБУ підкреслили, що розслідування корупції в оборонній сфері специфічні через закритість процедур та грифи секретності на документах.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) уже порушила кримінальну справу за фактом можливих корупційних схем з боку чиновників «Укроборонпрому». Це theБабелю підтвердили у прес-службі САП.

Розслідування розпочато за статтею про привласнення і розтрату майна в особливо великих розмірах або організованою групою. Досудове розслідування вестиме Національне антикорупційне бюро, а САП здійснюватиме керівництво у справі.

У САП зазначили, що за необхідності детективи звернуться до журналістів Bihus.Info, щоб зʼясувати додаткову інформацію щодо оприлюднених ними фактів.