Нобелівську премію з фізики отримали вчені з Канади, США та Франції за дослідження лазерів

Автор:
Євген Спірін
Дата:
Нобелівську премію з фізики отримали вчені з Канади, США та Франції за дослідження лазерів

Twitter / @NobelPrize

Лауреатами Нобелівської премії з фізики стали Артур Ашкін (США), Жерар Мур (Франція) та Донна Стрікленд (Канада). Вони отримали нагороду за інноваційні винаходи у фізиці лазерів.

«Лауреат Нобелівської премії Артур Ашкін був нагороджений за оптичні пінцети та їх застосування в біологічних системах. Жерар Мур та Донна Стрікленд — за свій метод отримання високоефективних, ультракоротких оптичних імпульсів», — йдеться в повідомленні комітету премії.

Оптичні пінцети, які винайшов Ашкін, захоплюють частинки, атоми та молекули за допомогою лазерного променю. Вони можуть досліджувати та маніпулювати вірусами, бактеріями та іншими живими клітинами, не пошкоджуючи їх. Створені нові можливості для спостереження та контролю за механізмом життя.

«Наукова фантастика стала реальністю. Оптичні пінцети дозволяють спостерігати, повертати, вирізати, штовхати і тягнути частки разом зі світлом. У багатьох лабораторіях лазерні пінцети використовують для вивчення біологічних процесів, таких як білки, молекулярні двигуни, ДНК або внутрішнє життя клітин».

Жерар Мур і Донна Стрікленд заклали фундамент для створення людиною найкоротших і найінтенсивніших лазерних імпульсів. Розроблена ними методика відкрила нові напрямки досліджень і сприяла широкому промисловому та медичному застосуванню лазера. «Візьміть короткий лазерний імпульс, розтягніть його в часі, збільште його і знову стисніть — ось їх методика».

Ультрагострі лазерні промені дозволяють дуже точно розрізати або просвердлити отвори в різних матеріалах — навіть у живій речовині. Щороку за допомогою таких лазерних променів роблять мільйони офтальмологічних операцій.

Отримання премії Донна Стрікленд прокоментувала так: «Перш за все, ви повинні зрозуміти, що це божевілля!»

Першого жовтня Нобелівську премію з медицини отримали американець та японець за ліки від раку. Третього жовтня вручатимуть премію з хімії, а 5 жовтня в Осло назвуть лауреата премії миру. Володара премії з економіки визначать 8 жовтня. Нобелівську премію з літератури цього року не вручатимуть. Це пов’язано зі скандалом, у центрі якого опинився чоловік однієї з членів журі академії — фотограф Жан-Клод Арно. Його звинуватили в сексуальних домаганнях. Наступного лауреата премії з літератури обиратимуть у 2019 році.

Раніше стали відомі імена лауреатів премії «За правильний спосіб життя» (альтернативної Нобелівської премії).

Також у вересні в Гарварді оголосили лауреатів Шнобелівської премії за 2018 рік. Організатори відзначили праці про використання магічних ляльок вуду проти несправедливих керівників, американських гірок для виведення каменів з нирок, поштових марок — для фіксації ерекції, а слини — як миючого засобу.