Правозахисники з Саудівської Аравії та винахідник з Африки. Названо лауреатів альтернативної Нобелівської премії

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Правозахисники з Саудівської Аравії та винахідник з Африки. Названо лауреатів альтернативної Нобелівської премії

Right Livelihood Award Foundation

Лауреатами престижної премії «За правильний спосіб життя» стали борці з корупцією, посухами й поширенням пустель у Африці. Про це повідомив шведський фонд Right Livelihood Award Foundation, передає DW.

Цього року нагороду отримали представники Гватемали, Саудівської Аравії, Буркіна-Фасо та Австралії.

Нагорода відома також під назвою «Альтернативна Нобелівська премія». Вона присуджується за досягнення у сфері мистецтва, юриспруденції, бізнесу та правозахисної діяльності. Її призовий фонд становить 3 млн шведських крон ($374 тис.). Щороку оголошують чотирьох лауреатів [люди або організації]. Троє з переможців ділять між собою гроші, четвертий — отримує Почесну премію без матеріальної винагороди.

Почесна премія за боротьбу з корупцією в Гватемалі

Лауреатами почесної частини альтернативної Нобелівської премії, яка не передбачає грошової винагороди, стали юристи Тельма Алдана та Іван Веласкес з Гватемали.

Алдана та Веласкес займалися розкриттям випадків корупції в вищих ешелонах влади цієї латиноамериканської країни. Донедавна Алдана перебувала на посаді генпрокурора Гватемали, а Веласкес очолював Міжнародну комісію проти безкарності в Гватемалі.

Відзнака за боротьбу з посухою в Африці

Грошову винагороду разом з титулом лауреата премії отримав фермер з Буркіна-Фасо Якуба Савадого. Селянина відзначили за його успішну боротьбу з поширенням пустель у Африці, де його прозвали «чоловіком, що стримує пустелю». У прес-службі фонду наголосили, що Савадого допоміг багатьом селянам перетворити їхні землі на родючі. Африканський фермер отримає близько €96 тисяч.

Нагорода за вирощування лісів у пустелі

Таку саму грошову винагороду присудили й австралійському агроному Тоні Рінодо за винайдений ним спосіб успішного вирощування лісів у пустельних та напівпустельних регіонах. Його рішення також дозволить покласти край подальшому наступу пустель.

Вперше почесну нагороду отримали правозахисники з Саудівської Аравії

Вперше в історії цієї премії серед володарів почесної нагороди опинилися й громадські діячі з Саудівської Аравії — троє правозахисників Абдулла аль-Хамід, Мохаммад Фахад аль-Кахтані і Валід Абу аль-Хаїр. Вони намагаються у мирний спосіб домогтися впровадження в їхньому авторитарному суспільстві справжнього захисту прав людини та досягти реального розподілу гілок влади. Всі троє за свою громадську діяльність опинилися за ґратами.

Раніше у Гарварді оголосили лауреатів Шнобелівської премії за 2018 рік. Організатори нагороди відзначили праці про використання магічних ляльок вуду проти несправедливих керівників, американських гірок для виведення каменів з нирок, поштових марок — для фіксації ерекції, а слини — як миючого засобу.