«ДНР» опублікувала відео допиту ймовірного вбивці лідера сепаратистів Олександра Захарченка. «Вбивця» вже рік сидить у вʼязниці

Автор:
Євген Спірін
Дата:

Міністерство державної безпеки «ДНР» передало російським каналам «Россия 24» і «Звезда» відеозапис допиту одного з організаторів убивства» Олександра Захарченка. Олександр Погорєлов — так назвався чоловік на відео — детально описує, як організував замах і як його вербували представники Служби безпеки України. Погорєлов розповів, як маскував бомбу під предмет меблів в кафе «Пушкін» і як «працювала друга група диверсантів». Сам Олександр уже рік сидить у вʼязниці окупованого Донецька.

Хто на відеозапису допиту

Олександр Погорєлов, людина, яку називають «учасником замаху на Олександра Захарченка». Він розповів, що «був завербований в 2014 році співробітниками СБУ».

«Я вибрав собі позивний «Легіонер» та підписав угоду про співпрацю зі спецслужбами України. Сергій призначив мені зустріч біля метро «Золоті ворота» [в Києві]. Коли я підʼїхав туди, Сергій був ще з однією людиною. Він представився Романом з департаменту 5 відділу контррозвідки».

За його словами, співробітники повідомили, що «зараз пріоритетне завдання — це ліквідація глави республіки Олександра Захарченка».

«Вибрали місце — [донецький] ресторан «Пушкін». Там багато столиків, і важко було визначити, за який саме столик він сяде. Тому вирішили встановити вибуховий пристрій в туалеті ресторану. Він був зроблений службами безпеки України і вмонтований в відеокамеру. Деталі для пристрою я отримав від перевізника в Донецьку, приніс їх у ресторан «Пушкін». Це були складові частини тумби, зроблені під колір меблів. Я закріпив їх внизу під умивальником, активував».

Що відомо про затриманого

Відомо, що Олександр Погорєлов народився в Донецьку, йому 39 років. Тридцятого листопада 2017 року він направився на блокпост в районі селища Оленівка, на південь від окупованого Донецька, де і був затриманий за організацію замаху на Захарченка.

Як повідомляють співробітники МДБ «ДНР», спроба замаху була зірвана, і пристрій виявили під раковиною в кафе «Пушкін». Після цього Погорєлов був заарештований, і про нього забули. Через півтора місяця після вбивства Захарченка, якого підірвали в кафе «Сепар» 31 серпня, Міністерство держбезпеки вирішило допитати Погорєлова ще раз.

Скріншот із групи в соціальній мережі про затримання Погорєлова в 2017 році.

Twitter\Денис Казанский

Тепер йому приписують організацію і вбивства інших відомих бойовиків. «За цими епізодами він продовжує давати свідчення».

Що Погорєлов розповів про вбивство Захарченка

За словами Погорєлова, його група працювала в кафе «Пушкін», а друга група збиралася підірвати Захарченка в іншому місці. «Сергій мені повідомив, що діє ще одна група, яка хоче ліквідувати главу республіки. Вони працювали по іншому закладу. Мені було також відомо, що ця група використовує новий тип вибухового пристрою. Вони тестували його в Києві, воно через товсті бетонні стіни передає сигнал».

На відео Погорєлов розповідає, що «пристрій тестували на Бессарабському ринку». «Воно працює на відстані 1,5—2 км через стіни та перекриття. Цей сигнал не глушиться. Раніше таке не використовували, пристрій надали американські спецслужби, він коштує понад 10 тисяч доларів».

Версії відео

На сайті МДБ «ДНР» відео з Погорєловим немає, а у телеканалів «Россия 24», «Звезда» і «Рен-ТВ» всі версії ролика різні. «Россия 24» опублікувала сюжет, на якому, крім допиту, є кадри розмінування вибухового пристрою в кафе «Пушкін». У сюжеті «Рен-ТВ» Погорєлова називають одним з організаторів вбивства Захарченка. Канал «Звезда», до якого потрапив оригінал відеозапису, показав тільки сам допит. В описі під роликом на YouTube уточнили: «Погорєлов рік сидить у вʼязниці».