Кабмін запроваджує карантин з 8 січня. Транспорт працюватиме? А ресторани? А школи? — Відповідаємо на головні запитання

Автор:
Катя Мещерякова
Редактор:
Дмитро Раєвський
Дата:
Кабмін запроваджує карантин з 8 січня. Транспорт працюватиме? А ресторани? А школи? — Відповідаємо на головні запитання

Артем Марков / «Бабель»

Девʼятого грудня Кабінет міністрів України визначив точні дати локдауну та карантинні обмеження. Вони будуть діяти з 8-го до 24 січня. На відміну від весняного карантину, уряд вирішив не вводити жорсткі обмеження, але посилив заходи, які діяли до цього. На доопрацювання законопроєкту взяли один день, повну постанову опублікують 10 грудня. «Бабель» подивився засідання Кабміну, вивчив заяви офіційних осіб і розповідає, яким буде новий карантин, як будуть працювати транспорт, громадські місця, школи та курорти.

Бачу багато новин про новий локдаун. Коли його все-таки введуть?

Обмеження запровадять з 8-го до 24 січня 2021 року включно, повідомив премʼєр-міністр України Денис Шмигаль. Він назвав це «зимовими канікулами заради безпеки».

Зараз діє «звичайний» карантин, Кабмін продовжив його до 28 лютого. Тобто з 8-го до 24 січня в Україні буде діяти посилений карантин, а до та після нього — «звичайний».

Нагадайте, які обмеження діють зараз?

  • Можна проводити масові (культурні, соціальні, релігійні, рекламні) заходи за участі понад 20 осіб, але за умови соцдистанції 1,5 метра. В кінотеатрах і театрах зали повинні бути заповнені на 50 відсотків.

  • Маршрутки (в тому числі міжобласні), тролейбуси, трамваї і залізниця повинні перевозити стільки пасажирів, скільки є місць для сидіння. Перевізник повинен контролювати, чи є у водія і пасажирів маски. Внутрішні авіаперевезення — без обмежень.

  • Закладам громадського харчування не можна приймати відвідувачів з 22:00 до 07:00. Виняток — адресна доставка та обслуговування навиніс.

  • Заборонено працювати установам, якщо у них немає маркування соціальної дистанції.

  • Навчальні заклади не можуть відвідувати групи з понад 20 осіб. Виняток — для дитячих садків, ясел, шкіл та закладів спеціальної освіти творчого напряму (музичної або художньої, наприклад).

  • Заборонено відвідувати дитячі садки, школи та установи спецосвіти, якщо на самоізоляції через контакт із хворим перебуває близько 50 відсотків учнів або викладачів.

  • Спортзалам і фітнес-центрам заборонено працювати, якщо немає можливості забезпечити дистанцію одна людина на 20 метрів.

  • Не можна проводити планові операції, але це не стосується ургентних пацієнтів.

Що закриють, а що буде працювати?

Працюватимуть продуктові магазини, аптеки, банки, поштові оператори, готелі, установи реабілітації, АЗС. Закриють переважно розважальну сферу — кінотеатри, фітнес-клуби, спортзали, басейни, театри, непродовольчі магазини і ринки. Кафе, бари та ресторани зможуть працювати тільки на доставку і видачу замовлень, перукарні та салони краси — за попереднім записом. Також заборонять проводити розважальні, спортивні та культурні масові заходи. ТРЦ дозволять лише торгівлю продуктами харчування, ліками, ветпрепаратами, товарами особистої гігієни та побутовою хімією.

Міністр охорони здоровʼя Максим Степанов запропонував такі доповнення: салони краси зможуть працювати тільки за попереднім записом, без очікування всередині; спортзали треба закрити — крім тих, що для професійних спортсменів (вони зможуть тренуватися і брати участь у змаганнях без глядачів); скасувати різдвяні ярмарки. Також він запропонував продовжити карантин до 28 січня. Чи будуть ці доповнення працювати, стане зрозуміло, коли 10 грудня опублікують повну доопрацьовану постанову про карантин.

Громадський транспорт працюватиме?

Так, транспорт буде працювати за правилами «помаранчевої» зони, заявив премʼєр-міністр Денис Шмигаль. Про те, що повністю зупиняти транспорт немає сенсу, раніше вже говорили кілька офіційних осіб — головний санітарний лікар Віктор Ляшко, міністр охорони здоровʼя Максим Степанов і міністр інфраструктури Владислав Криклій. Премʼєр-міністр Денис Шмигаль уточнював, що працювати буде весь транспорт — «і авіакомпанії, і залізниця, і міський».

Літаки будуть літати? А за кордон?

Так, будуть. Позицію МЗС щодо цього озвучив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба: «Закривати аеропорти в разі введення локдауну в Україні — недоцільно. Це ж стосується і заборони на вʼїзд іноземців в Україну». Міністр інфраструктури Владислав Криклій додав, що внутрішні перельоти не скасовуватимуть, Міжнародне авіасполучення буде залежати від ситуації в конкретній країні.

Бізнесу якось компенсують закриття?

На підтримку бізнесу виділять 12 мільярдів гривень. «Гроші спрямують на те, щоб підприємці зберегли свою справу, а люди — роботу», — сказав Шмигаль. ФОПи та наймані працівники зможуть отримати одноразові виплати в розмірі до восьми тисяч гривень. Для ФОПів першої групи організують податкові канікули. Податковий борг, який не перевищує 3 060 гривень, можуть списати, ліцензії та компенсації за єдиним соціальним внеском продовжать.

Шмигаль пообіцяв, що уряд скоро ухвалить нормативні документи, за якими українці просто і прозоро зможуть отримати кошти вже в грудні цього року.

Моя дитина вчиться в школі. Коли канікули? Вони збігаються з локдауном?

Так. Під час локдауну діти в школах і студенти в університетах підуть на канікули. Виняток — дитячі садки, які продовжать працювати. До цього МОН рекомендував зимові канікули з 25 грудня до 10 січня. Після канікул діти навчатимуться дистанційно.

Я планував кататися на лижах і пити глінтвейн на курорті в зимових Карпатах! Я зможу поїхати?

Так. Головний санітарний лікар країни Віктор Ляшко на зустрічі з журналістами заявив, що у разі введення локудауну на початку січня гірськолижним курортам і готелям дозволять працювати. У готелях люди зможуть поснідати. Також дозволять роботу церков, але потрібно буде дотримуватися соціальної дистанції— одна людина на пʼять квадратних метрів.