Хочу приїхати до України з Білорусі та залишитися тут жити. Що я маю знати? — інструкція «Бабеля»

Автор:
Катя Мещерякова
Редактор:
Алла Кошляк
Дата:
Хочу приїхати до України з Білорусі та залишитися тут жити. Що я маю знати? — інструкція «Бабеля»

Karolina Uskakovych / «Бабель»

З 9 серпня білоруси протестують проти фальсифікацій на виборах президента. Силовики затримали понад сім тисяч осіб, понад 70 людей зникли безвісти, офіційні джерела повідомляють вже про третього загиблого, правозахисники говорять про пʼятьох. Коли частина затриманих вийшла на свободу, вони розповіли про погрози і знущання. На тлі протестів міністр цифрової трансформації Михайло Федоров запросив білоруських айтішників в Україну. Правозахисник Максим Буткевич та громадянка Білорусі, яка вже рік живе в Києві, розповіли «Бабелю», що робити білорусам, щоб переїхати в Україну.

Я хочу приїхати в Україну з Білорусі. Мені потрібна віза?

Віза для вʼїзду не потрібна — до країни пустять за білоруським паспортом, а на кордоні попросять заповнити міграційну картку. За паспортом в Україні можна перебувати не більше 90 днів. Якщо ви приїхали надовго, потрібно оформити тимчасову посвідку на проживання (нижче ми пояснимо, як це зробити).

Про що мене можуть запитати на кордоні?

Якщо ви не збираєтеся просити притулку або плануєте вирішити це вже на території країни, то вас можуть попросити:

  • пояснити, навіщо ви приїхали;
  • розповісти, скільки ви будете жити в Україні й де;
  • показати медстраховку;
  • показати готівку, виписку з банку, броню готелю — будь-які свідчення того, що ви маєте, на що жити.

Яке потрібно страхування?

Оформлюйте медичне страхування з сумою покриття не менше ніж 40 тисяч гривень.

Пізніше, якщо ви будете робити посвідку на проживання, вам потрібно буде оформити медстрахування вже в Україні. Щоб його отримати, треба прийти до страхової компанії з паспортом (в деяких компаніях просять його нотаріально засвідчений переклад на українську). Також попросять уточнити адресу, де ви будете жити в Україні.

Вартість страховки залежить від терміну, на який ви її оформлюєте, і від списку захворювань, від яких вас лікуватимуть. Можна навіть оформити страховку, яка покриває лікування COVID-19. Ось кілька страхових компаній — InterPlus, ТДВ МСК, PZU.

Мене переслідують з політичних мотивів. Чи можу я попросити притулку?

Проєкт «Без кордонів» склав детальну памʼятку на цей випадок. Ось найважливіше: ні те, що ви перебуваєте в Україні, ні посвідка на проживання не врятують, якщо білоруська влада вимагатиме вашої екстрадиції. Краще звернутися до Державної міграційної служби України та попросити надати захист.

В Україні немає поняття «політичний притулок». Але можна отримати статус біженця, додатковий або тимчасовий захист. Міграційна служба сама вирішує, який саме статус надати.

Потрібно показати документи, які підтверджують, що вас переслідували через політичну діяльність (наприклад, протоколи обшуків, затримання), медичні висновки, що вас побили під час протестів або в слідчому ізоляторі, фото- чи відеозаписи, де ви берете участь у мітингах. Це також можуть бути публікації в ЗМІ, правозахисні звіти, листи підтримки від відомих організацій.

Просити про захист можна одразу на кордоні або вже на території країни у Державній міграційній службі. Головне — чітко заявити про те, що ви біженець і не можете повернутися назад, оскільки вам загрожує небезпека.

У памʼятці уточнюють, що часто ДМС відмовляється надати захист, але відмову можна оскаржити в адміністративному суді. З оформленням позову допоможуть правозахисники, звернутися можна, наприклад, в проєкт «Без кордонів» або Агентство ООН у справах біженців (контакти є нижче).

Я приїхав в Україну. Де мені жити?

Залежить від терміну, на який ви приїхали. Якщо на короткий — забронювати хостел або готель на Booking, винайняти квартиру на кілька діб або знайти житло на Couchsurfing.

Якщо ви плануєте залишитися в країні надовго (у вас вже є або в процесі оформлення посвідка на проживання) — дешевше шукати житло на сайтах довгострокової оренди, таких як Flatfy.lun.ua, Rieltor.ua, OLX. Коли ви будете укладати договір оренди квартири, в нього впишуть дані вашого білоруського паспорта. Швидше за все, вас запитають — на який термін плануєте винаймати квартиру, з ким будете жити, де працюєте.

Я хочу оформити посвідку на проживання. Що мені потрібно зробити?

Потрібно прийти до Державної міграційної служби і подати кілька документів.

Іти потрібно в Головне управління міграційної служби в Києві, воно знаходиться на вулиці Березняківська, 4а ( ось графік роботи й телефони). Якщо ви приїхали не в Київ, то адреси і телефони регіональних відділень можна подивитися на сайті відомства.

Знадобиться оригінал паспорта, його переклад українською мовою, який потрібно нотаріально засвідчити, медична страховка, чотири фотографії 3,5 х 4,5 см. Посвідку на проживання дають у кількох випадках, наприклад, якщо ви волонтерите в українській організації, навчаєтесь у місцевому виші, акредитувалися як кореспондент іноземного ЗМІ, переїжджаєте до родичів, одружуєтеся з громадянином України. Оформлення коштуватиме близько 900 гривень.

Інші документи залежать від того, яку посвідку на проживання ви отримуєте. Тут можна уточнити повний перелік підстав і документів. Посвідка на проживання діє один рік, потім її потрібно буде продовжити.

Я чув, що потрібна реєстрація. Як її отримати?

Так, іноземці повинні зареєструвати адресу, за якою вони будуть жити в Україні. На це дають 30 днів, рахують з моменту, коли ви отримали посвідку на проживання. Потрібно прийти в ДМС з паспортом, квитанцією про оплату арбітражного збору (видають у відомстві), військовим квитком (для чоловіків) і заявою від власника житла, в якому він підтвердить, що готовий зареєструвати у себе іноземця. Реєстрація виглядає як штамп, який ставлять у посвідку на проживання або як пластикова картка.

Шукати житло для реєстрації потрібно самому. У законодавстві не прописано, як це зробити. На практиці варіантів кілька — домовитися з орендодавцями винайманого житла (але потрібно бути готовим до відмови), попросити про послугу знайомих або вирішити питання через роботодавця. Є спеціальні компанії, які за плату знайдуть людину, яка реєструє у себе іноземця. Але в такій ситуації є ризики, через які реєстрацію можуть анулювати.

Мені потрібен ІПН! Як його отримати?

ІПН отримують у податковій службі в районі, де ви зареєструвалися. Наприклад, у Києві десять районів і податкових теж десять. Адреси зі схемою проїзду, телефони, графік роботи можна уточнити тут.

У податкову ви приходите з паспортом і з його перекладеною на українську і засвідченою нотаріусом копією. Облікову картку платника податків за формою 1ДР вам видадуть на місці. Ось приклад бланка. Нюанси заповнення вам розкажуть у податковій.

ІПН робиться за пʼять днів, це безкоштовно.

Я залишаюся надовго. Мені знадобиться банківська картка. Як її отримати?

Щоб отримати картку в українському банку, потрібен дозвіл на проживання, паспорт та ІПН. Без цих документів відкрити рахунок не вийде. Оскільки картка належить іноземцю, в сервісах банку можуть бути обмеження. Наприклад, у ПриватБанку вам не зможуть перерахувати гроші на картку через додаток — це можна зробити тільки через касу у відділенні.

Поки вам не відкрили рахунок, можна платити готівкою або користуватися білоруською карткою платіжних систем MasterСard і Visa (швидше за все, білоруський банк братиме відсоток за конвертацію).

Я хочу знайти роботу в Україні. Що я маю знати?

Найпопулярніші сайти з вакансіями Rabota.ua, grc.ua, OLX. Тимчасові підробітки можна також знайти на сайті Kabanchik.

Як правило, з документами для оформлення на роботу допомагає юрист, бухгалтер або HR роботодавця. Вони підкажуть, які документи для цього потрібні. Є два варіанти — оформитися у штат або співпрацювати як фізична особа — підприємець.

Мені потрібно до лікаря. Що робити?

Скористатися медстраховкою, яку оформляли при вʼїзді до України або для посвідки на проживання. Також ви можете звернутися до будь-якої приватної клініки. У державну теж можна, але там також доведеться заплатити за прийом. Ось повний перелік платних послуг, які можуть надавати держлікарні.

Якщо вам погано і ви розумієте, що ситуація критична, то викликати швидку допомогу можна за номерами 103 або 112. Вам зобовʼязані надати медичну допомогу — іноземці мають такі ж права, як і українці.

Я підозрюю, що у мене коронавірус. Що робити, куди бігти?

В Україні спершу потрібно зателефонувати до сімейного лікаря, розповісти про ситуацію, а він вже вирішує, що робити далі. Іноземці можуть укласти договір з сімейним лікарем, якщо у них є постійна посвідка на проживання.

Якщо сімейного лікаря немає, потрібно телефонувати в страхову компанію, з якою ви уклали договір. Якщо поліса теж поки немає, то набирайте 1545 (це гаряча лінія) або 103. І там, і там оператори запитають про симптоми і контакти з хворими на коронавірус і тоді вирішать, чи направляти до вас спеціальну бригаду.

Якщо бригада приїхала, лікарі вже на місці вирішують, чи потрібна вам госпіталізація. Якщо так — вас одвезуть до однієї з інфекційних лікарень і зроблять тест на коронавірус. Поки ви чекаєте результатів, вас можуть помістити на самоізоляцію (14 днів перебуватимете у відділенні). Якщо тест підтвердить коронавірус — ви залишитеся в лікарні, де вас будуть лікувати. Лікування за державний рахунок, але пізніше гроші потрібно буде повернути. Як це зробити — уточнять у лікарні.

Корисні контакти

  • Агентство ООН у справах біженців. Є представництво в Києві.

    тел.: +380-44-288-9424, +380-44-288-9686 (тільки в робочий час)

    e-mail: [email protected]

  • Благодійний фонд «Право на захист».

    Надає юридичну допомогу біженцям і шукачам притулку в Києві, Харкові, Львові та деяких інших областях України

    тел.: +380-44-337-1762 (в робочий час);

    e-mail: [email protected]

  • Проєкт «Без кордонів»

    e-mail: [email protected]

    FB https://www.facebook.com/nobordersua/

    Signal, WhatsApp, Telegram: +380-63-336-1578

  • Гаряча лінія про COVID-19

    080-050-5840

  • Відповіді на питання про COVID-19

    http://covid19.com.ua

У Білорусі не вводили карантин через коронавірус. Як із цим в Україні? Які правила?

Україна поділена на чотири карантинні зони — «червону», «помаранчеву», «жовту» і «зелену». У кожній з них обмеження різні. Найбільш мʼякі — в «зеленій» зоні. Карту можна побачити тут.

Київ знаходиться в «жовтій» карантинній зоні. Це означає, що у всіх громадських місцях потрібно носити маску, в транспорті можна їздити тільки на сидячих місцях, у кінотеатрах заповнена тільки половина місць, а установи соцзахисту, в яких знаходяться люди похилого віку, відвідувати не можна.

Якщо ви захочете поїхати в інше місто — потрібно перевірити, в якій зоні воно знаходиться. Наприклад, з «червоної» зони до «зеленої» можна доїхати тільки автомобілем — міжміський транспорт там обмежений на виїзд.

Мені потрібен автомобіль. Як його орендувати?

Вам знадобляться паспорт і водійські права. У деяких сервісах можуть попросити закордонний паспорт, але для більшості підходить і звичайний. Тут можна порівняти вартість прокату в різних компаніях.

Що потрібно, щоб придбати українську SIM-картку?

Тут усе просто — потрібно зайти в будь-який магазин стільникового звʼязку і обрати оператора. В Україні основних три — «Київстар», Vodafone і Lifecell. Паспорт зазвичай не питають, але краще взяти його з собою.