Я переселенець і хочу проголосувати на місцевих виборах. Що мені потрібно для цього зробити і які документи підготувати? Усе досить просто

Автор:
Сергій Пивоваров
Редактор:
Євген Спірін
Дата:

Karolina Uskakovych / «Бабель»

Верховна Рада ухвалила постанову про те, що чергові місцеві вибори в Україні відбудуться 25 жовтня 2020 року. Уперше за 6 років на місцевих виборах зможуть проголосувати і переселенці з Криму і Донбасу. Для цього потрібно змінити свою виборчу адресу за місцем фактичного проживання. «Бабель» пояснює, як це зробити, які потрібні документи, для чого може знадобитися довідка переселенця та електронний цифровий підпис, і чому не варто затягувати з подачею такої заяви.

Кого я зможу вибирати?

На найближчих виборах — представників влади в тих громадах, де ви живете. Наприклад, міського голову або депутатів міськради, те саме стосується і сіл. Постанова Центральної виборчої комісії набула чинності з 1 липня 2020 року. Для цього потрібно змінити свою виборчу адресу.

Тепер переселенці з тимчасово окупованих територій Криму і Донбасу зможуть проголосувати на всіх виборах: президентських, парламентських і місцевих, а також на референдумах.

Які потрібні документи?

Насамперед — паспорт громадянина України. Також знадобиться один із документів, який підтверджує, що ви насправді тут живете:

  • довідка переселенця;
  • договір оренди житла;
  • документ, що підтверджує право власності на житло;
  • документ, що підтверджує, що ви ведете підприємницьку діяльність за цією адресою;
  • якщо ви доглядаєте за людиною за цією адресою, то такий документ теж підійде;
  • документ, що засвідчує шлюб або родинні звʼязки, наприклад, якщо за цією адресою зареєстрований ваш чоловік або дружина.

Як змінити місце голосування?

Для цього потрібно подати заяву у відділення органів Державного реєстру виборців. Список адрес таких відділень з розбивкою за областями і районами є на сайті ЦВК.

Піти туди можна особисто, взявши з собою паспорт і один із документів для підтвердження місця проживання. Якщо ви, приміром, самі не можете піти, то із заявою до держреєстру може звернутися ваш родич або знайомий. Для цього він повинен подати нотаріально посвідчену довіреність, паспорт та один із підтверджувальних документів.

Протягом 15 днів ви отримаєте відповідь від відділу Державного реєстру виборців, що вам змінили місце голосування. Перевірити це можна в «Кабінеті виборця».

Чи можу я змінити місце голосування онлайн?

Так. Можна подати заяву через особистий кабінет виборця на сайті держреєстру. Копії необхідних документів потрібно довантажити файлами у форматі JPEG або PDF. Їх загальний розмір не повинен перевищувати 5 мегабайт. Також потрібно вказати адресу електронної пошти. Саме на неї надішлють відповідь про зміну адреси голосування.

Щоб оформити заяву, вам буде потрібен електронний цифровий підпис, яким ви підписуєте електронні документи — звіти та декларації. Якщо ви, приміром, зареєстровані як ФОП, то такий підпис ви вже маєте. Якщо ні, то ви можете його отримати в одному з Акредитованих центрів сертифікації ключів, серед яких є два держбанки — ПриватБанк та Ощадбанк. Ось список таких центрів і перелік необхідних документів.

Мені можуть відмовити у зміні місця голосування?

Так, можуть і ось у яких випадках:

  • ви взагалі не зареєстровані в держреєстрі виборців;
  • дані в заяві не відповідають наданим документам про фактичне місце проживання;
  • якщо такі зміни вже внесли до держреєстру;
  • якщо ви не вклалися у встановлені терміни з 1 липня по 9 вересня;
  • якщо ви не надали жодного документа, що підтверджує ваше фактичне місце проживання.

У цій же постанові йдеться про те, що співробітники держреєстру зобовʼязані вам повідомити, якщо виявлять у вашій заяві помилки і неточності, щоб ви мали час їх виправити.

Скільки я маю часу на зміну виборчої адреси?

Змінити місце голосування можна з 1 липня по 9 вересня. Тобто, з моменту вступу в силу цієї процедури до пʼятого дня від початку виборчого процесу. Виборчий процес починається за 50 днів до дати місцевих виборів.

Адресу голосування не можна змінити в процесі виборчої кампанії і перед днем голосування. Тому краще не чекати останнього дня і великих черг.

А якщо я змінив місце голосування, а потім вирішив переїхати?

Повторно змінити виборчу адресу ви зможете тільки через 180 днів після дати внесення до держреєстру останньої зміни місця голосування. У такому разі на найближчих місцевих виборах ви проголосувати не зможете.