У Грецію не впустили туристів. Албанія у «червоній зоні». Де відпочивати? Чи обовʼязково потім сидіти на самоізоляції? Пояснюємо на пальцях і на карті

Автор:
Алла Кошляк
Редактор:
Євген Спірін
Дата:

Karolina Uskakovych / «Бабель»

Зараз для українців в’їзд дозволений у 23 країни світу, повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. Щоправда, МЗС не рекомендує туристам їхати навіть туди. Частина списку може бути доволі небезпечною для туристів, як-от Сомалі або Південний Судан. В деякі країни для в’їзду необхідно пред’явити результати ПЛР-тесту, в деяких вас змусять сидіти на самоізоляції, хтось не впустить без страховки, яка покриває витрати на лікування коронавірусу. Після повернення з відпочинку, ймовірно, доведеться пройти двотижневий карантин або зробити ПЛР-тест. Розбираємо тонкощі туристичних поїздок за кордон (із списками і картою).

Куди зараз можна поїхати з України на відпочинок?

Зараз для українців, які не мають окремих дозволів на в’їзд, відкриті 23 країни. Це популярні, за словами міністра Дмитра Кулеби, серед українських туристів напрямки: Туреччина, Сербія, Албанія, Північна Македонія, Чорногорія, Білорусь, Велика Британія, США, Мексика, Єгипет, Туніс, Республіка Корея. Також відкриті для українців Ірак, Іран, Афганістан, Південний Судан, Ефіопія, Сомалі, Кенія, Замбія, Танзанія, Бурунді, Сейшельські острови. Правила вʼїзду до різних держав можна подивитися на інтерактивній мапі МЗС.

А як же Євросоюз, туди пускатимуть?

Мінімум до 15 липня варто відмовитися від запланованих поїздок до країн ЄС (окрім Хорватії), якщо ви не належите до тих, кому ЄС дозволив в’їзд. У Євросоюзі планують переглядати правила кожні два тижні.

Ці правила можуть змінитися?

У Міністерстві закордонних справ взагалі не рекомендують виїздити за кордон під час пандемії. Країни регулярно переглядають умови вʼїзду для іноземців залежно від кількості хворих. Якщо ви уже придбали авіаквитки, можете перевірити, чи дозволений в’їзд, на сайті Міжнародної асоціації повітряного транспорту — тут. А лоукост-авіакомпанія Ryanair запровадила додаткову реєстрацію: система проситиме надати додаткові документи, що підтверджують право на в’їзд до іншої країни.

Що буде, коли я повернуся додому?

Усі, хто приїжджає з «червоної зони», повинні 14 днів сидіти на карантині — пройти обсервацію або скористатися додатком «Дій вдома». Інший варіант — зробити тест на COVID-19 методом ПЛР або ІФА і отримати негативний результат.

Потім лабораторія має передати результати тесту в Центр громадського здоров’я для синхронізації з додатком «Дій вдома» — і людина більше не повинна сидіти на карантині.

На практиці алгоритм виявляється трохи складнішим. Як розповіла «Бабелю» Марія Романенко, яка перебуває на самоізоляції після повернення з Великої Британії, додаток «Дій вдома» треба встановити одразу на паспортному контролі. «На наш невеликий рейс було десь десять прикордонників, які нас далі не пропускали. Для багатьох пасажирів інформація про додаток взагалі була новиною. У людей не було українських сім-карт. Згодом на паспортному контролі мене знову запитали про додаток, але через те, що мій телефон розрядився, я не змогла його показати. Працівник служби просто записав мою повну адресу і номер телефону», — розказала Марія.

Далі людина має 24 години, щоб дістатися до місця самоізоляції. Можна одразу піти робити тест, щоб не сидіти вдома 14 днів. Можна зробити тест пізніше, але не далі, ніж за два кілометри від дому. Інший варіант — замовити тестування додому (це обійдеться дорожче).

Клініка має направити негативний результат тесту до Центру громадського здоров’я, а він — до Міністерства цифрової трансформації. Але ж... Приватні клініки не авторизовані це робити, а державні не мають права робити ПЛР-тест без симптомів.