ЄС дозволив в’їзд громадянам з 14 країн, України серед них нема. Але список будуть оновлювати що два тижні

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Європейський Союз визначив 14 країн, для яких з 1 липня відкриють свої зовнішні кордони. України у списку нема. Але перелік переглядатимуть що два тижні.

Про це йдеться в офіційному повідомленні Ради ЄС.

До списку увійшли Алжир, Австралія, Канада, Грузія, Японія, Чорногорія, Марокко, Нова Зеландія, Руанда, Сербія, Південна Корея, Таїланд, Туніс та Уругвай. Може увійти також Китай, якщо дозволить громадянам ЄС поїздки в свою країну.

Також Рада ЄС рекомендувала відкрити кордони для жителів Андорри, Монако, Сан-Марино і Ватикану.

Перелік переглядатимуть кожні два тижні і оновлюватимуть залежно від ситуацій із захворюваністю на коронавірус. До нього можуть додавати нові країни і виключати вже додані, якщо там погіршиться ситуація.

Щоб потрапити до списку ЄС, країна має відповідати трьом критеріям:

  • кількість нових випадків коронавірусу за останні 14 днів на 100 тисяч населення має бути близькою чи нижчою за середній показник ЄС станом на 15 червня;
  • протягом 14 днів має спостерігатися стабільна кількість нових випадків коронавірусу або ж зменшення кількості;
  • крім того, враховують загальну оцінку реагування країни на коронавірус з урахуванням доступної інформації, включаючи обсяги тестувань.

При цьому, у Раді ЄС відзначили, що ця «рекомендація не є юридично обовʼязковим документом». За виконання рекомендацій буде відповідати кожна країна-учасниця ЄС.