Президент Вірменії ратифікував Римський статут

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Президент Вірменії Ваагн Хачатурян підписав закон про ратифікацію Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

Країни, які ратифікували Римський статут, зобовʼязані виконувати ордер на арешт (зокрема й щодо путіна) від Міжнародного кримінального суду. 3 жовтня парламент Вірменії ратифікував Римський статут.

Москва заявляла протест вірменському послу після оголошення намірів ратифікувати статут. Речник парламенту Ален Симонян казав, що це потрібно Вірменії, оскільки проти країни «скоюють воєнні злочини». Тут він мав на увазі конфлікт із Азербайджаном. 24 березня Конституційний суд Вірменії ухвалив, що Римський статут не суперечить Основному закону країни.

  • У березні 2023 року Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента росії путіна. Його підозрюють у незаконній депортації дітей з окупованих територій України до росії. Країни, які ратифікували Римський статут, зобовʼязані виконувати ордер.
  • Вірменія останнім часом робить багато кроків для віддалення від росії. 8 вересня цього року до російського МЗС викликали посла Вірменії в Москві, де йому заявили жорсткий протест через «серію недружніх кроків». Ішлося про запуск процедури ратифікації Римського статуту, поїздку до Києва дружини премʼєр-міністра Вірменії з передачею гуманітарної допомоги, а також проведення на території Вірменії військових навчань зі США, які стартували 11 вересня.
  • 5 жовтня 2023 року президент України Володимир Зеленський вперше зустрівся з премʼєр-міністром Вірменії Ніколом Пашиняном (на полях саміту Європейської політичної спільноти)