Бойовики ХАМАС заявляють, що взяли в заручники 130 ізраїльтян. Що сталося за ніч

Автор:
Ліза Бровко
Дата:

Високопосадовець ХАМАС Муса Абу Марзук заявив, що організація утримує в заручниках близько 130 ізраїльтян, серед яких є армійські чиновники. Ізраїль заперечує переговори з ХАМАС про звільнення заручників за посередництвом Єгипту.

Про це пише The Times of Israel.

Тим часом Армія оборони Ізраїлю продовжує завдавати ударів по сектору Гази. Ізраїльські війська вдарили по трьох ракетних установках, командних пунктах. Речник ізраїльських військових заявив, що країна зібрала 100 тисяч резервних військ поблизу кордону із сектором Гази.

MAHMUD HAMS / AFP

В армії оборони Ізраїлю кажуть, що під час ударів уразили понад 500 цілей, зокрема кілька висотних веж і мечеть з озброєнням ХАМАС, три тунелі в районі Бейт Ханун на півночі Гази.

Речник ХАМАС Абу Убайда стверджує, що бої все ще тривають у кількох районах біля північного кордону Гази, включаючи Зікім, Суфу та Мефальсім. За словами головного речника ЦАХАЛ, бої тривають у кібуцах Беер, Кфар-Аза, Нірім і Алумім на півдні Ізраїлю. Там зачищають бойовиків.

У ХАМАС заявили, що обстрілюють Тель-Авів і Єрусалим ракетами «у відповідь на бомбардування будинків цивільних».

Міністерство охорони здоровʼя повідомляє, що наразі щонайменше 2 315 людей з ізраїльської сторони поранені. Вважається, що загинули понад 700 людей. Арабські медіа пишуть, що загинули понад 490 палестинців, ще близько 2 300 поранені.

Рада безпеки ООН провела екстрене закрите засідання на тлі війни між Ізраїлем і ХАМАС, але не змогла досягти одностайності, тому не опублікувала спільної заяви.

Ближче до середини дня міністр оборони Ізраїлю Йоав Галлант віддав наказ про «повну облогу» сектора Гази: там «не буде електрики, їжі, палива, все зачинено».

Що відбувається в Ізраїлі?

Уранці 7 жовтня палестинський рух ХАМАС напав на Ізраїль, заявивши про початок військової операції «Повінь Аль-Акса». Ізраїль у відповідь оголосив про початок контртерористичної операції в секторі Гази під назвою «Залізні мечі». Премʼєр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу у зверненні до громадян сказав, що країна перебуває «у стані війни і переможе».

В Ізраїлі 8 жовтня офіційно оголосили війну після нападу бойовиків ХАМАС на країну. Ціллю Ізраїль вбачає контроль над усім сектором Гази. 9 жовтня ізраїльські війська відновили контроль над усіма містами на кордоні із сектором Гази.